| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
czwartek, 27 lutego 2014
Chruściki - Faworki

 

Składniki:

·        2 szklanki mąki

·        4 żółtka

·        Łyżka spirytusu lub octu

·        1-2 łyżek cukru pudru

·        ½ łyżeczki soli

·        1 Gęsta śmietana (kwaśna) mała

·        0,5- 1 litra smalcu lub oleju (w zależności od powierzchni garnka)

·        Cukier puder *(do obsypania)

 



Wykonanie:

  1.  Przesianą przez sito mąkę wysypujemy na stolnicę.W środku mąki robimy dziurkę na : sól, cukier puder, żółtka, spirytus i śmietanę.
  2. Ciasto wyrobić rękoma. Powinno mieć gęstość jak na pierogi.
  3. Gdy ciasto jest już gotowe podsypujemy je mąką na stole by się nie przylepiało tak samo robimy z wałkiem.
  4. Ciasto musimy rozwałkować najcieniej jak nam się uda J ale rwać też się nie może .
  5. Następnie kroimy   w paski a je w mniejsze równoległoboki( około 3*10 cm. Po środku każdego robimy dziurkę i przekładamy przez nią jeden z boków.
  6. Rozgrzewamy  mocno olej lub smalec ( na próbę można wrzucić kuleczkę z ciasta gdy sobie bulgocze i wypływa na górę oznacza ze tłuszcz dobrze się rozgrzał). 
  7. Faworki pieczemy aż do zarumienienia się ciasta z obu stron .