| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
środa, 22 maja 2013
Muffinki kokosowe z ciastkiem i polewą czekoladową

Przepis pochodzi z gazetki "Smaki życia" - te muffinki najlepiej smakują tego samego dnia :)

Ciemne ciasteczka wewnątrz babeczki to bardzo ciekawa alternatywa .

Niestety nie są one już tak samo pyszne na drugi dzień,  

przez zwarte i gęste ciasto robią się dość twarde i

osobiście musiałam sporo popić by zjeść taką jedną sporych rozmiarów babeczkę.

Przepis ten jest na 13 muffinek tych większych .

 

Składniki:

- suche:

  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

- mokre: 

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 120g masła

- jako nadzienie : 

  • 13 okrągłych ciasteczek czekoladowych takich mniejszych by łatwo zmieściły się do muffinki

- polewa i posypka :

  • czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej 
  • odrobina wiórków kokosowych

Wykonanie:

 

  1. Łączymy składniki suche w osobnej głębokiej misce: Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia dodając resztę suchych składników, następnie mieszamy je ze sobą.
  2. łączymy składniki mokre w drugiej z misek: Masło topimy na parze ,studzimy do temperatury pokojowej .Wlewamy do miski łączymy z mlekiem i jogurtem i mieszamy na koniec dodajemy jajka mieszając energicznie do połączenia się składników.
  3. Do suchych składników dodajemy mokre i energicznie mieszamy je łyżką.
  4.  Masa wyjdzie gęsta ciężka do rozprowadzania w papilotki. Radzę maczać łyżkę w wodzie i dopiero wtedy nabierać ciasto do układania w foremki. 
  5. Nakładamy około 1 płaskiej łyżki ciasta na dno papilotki tak aby dno było zakryte. Następnie na płasko układamy ciastko czekoladowe, i przykrywamy je wyrobionym ciastem dokładnie okładając babeczkę ciastem dookoła ciastka czekoladowego. Gdy ominiemy ten proces ciastko może się przemieścić. Moje muffinki nie są tak płaskie jak w gazetce gdyż nakładałam ciasto z górką . Przesadnie nie wyrastają w piekarniku więc można sobie na to pozwolić :)
  6. Pieczemy je w temperaturze 180*C przez 22-25 minut
  7. Ostudzone muffiny smarujemy czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego!!!