| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
środa, 19 marca 2014
Trójkącik truskawkowy

Ostatnio jedliśmy kostkę truskawkową z cukierni i przyznam szczerze ,że taka mała kosteczka to dla nas za mało . Dlatego w ten też sposób wykonałam jej duplikat w tortownicy stąd nazwa " Trójkącik ". Jest prosta i pyszna :) zachęcam do zrobienia bo jest przy okazji tania :)

 

 

Składniki:

  • Śmietana 36%
  • 30 g żelatyny -fix deserowej ( całe opakowanie ma 60g potrzebujemy połowę)
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 2 truskawkowe galaretki
  • 250g -350g truskawek
  • odrobina alkoholu do nasączenia biszkoptu

 na biszkopt :

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru Diamant
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie :

  1. Blachę do pieczenia biszkoptu okładamy papierem do pieczenia.
  2. ?Wykonanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy do małej miseczki . Białka ubijamy mikserem w około 2l misce, stopniowo dodając do nich cukier (miksujemy- przy czym masa białkowa będzie coraz gęściejsza) , następnie dodajemy żółtka doprowadzając do połączenia się skladników.
  3. Do masy przesiewamy mąki przez sitko. I delikatnie na niskich obrotach miksera łączymy wszystkie składniki ciasta.
  4. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę z papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na 8-10 minut?.
  5. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i chłodzimy.
  6. W tym czasie gotujemy wodę i rozpuszczamy 2 opakowania galaretek w miseczce  w 0,5l wody ,mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
  7. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem .
  8. Do osobnego naczynia wsypujemy tylko 30g żelatyny -fix deserowej wlewamy do proszku 25 ml wody zimnej i 50 ml wrzącej wody i ubijamy całość mikserem . Następnie dodajemy do śmietany miksując całość mikserem na małych obrotach.

Wykończenie:

  • Z biszkoptu ściągamy zarumienioną  skórkę . Biszkopt delikatnie skrapiamy alkoholem na nim równo rozkładamy bitą śmietanę. 
  • Chłodzimy w lodówce na 20 minut . 
  • Następnie wyciągamy i układamy truskawki  przekrojone na pół . 
  • Gdy galaretka ostygła delikatnie wylewamy ją na owoce . 
  • Całość wkładamy do lodówki  na 2 -3 godziny .
poniedziałek, 20 maja 2013
koktail - bananowo-truskawkowo-brzoskwiniowy

 

 

Składniki:

  • 230 g banana
  • 430g truskawek
  • 220g brzoskwiń (u mnie z puszki)
  • 300ml mleka
  • 2-4 łyżek płynnego miodu do smaku

 

Wykonanie:

  1. Truskawki myjemy i osuszamy. Banany dzielimy na połowy. Brzoskwinie wyciągamy z wody. Wszystkie owoce wkładamy do pojemnika miksera dolewamy mleko i miksujemy. Do uzyskania jednolitej masy. Wrazie potrzeby słodzimy cukrem bądź miodem - u nas ilość użytej słodkości to sprawa indywidualna mi wystarczyły 2 łyżki a mojej połówce musiałam dwie jeszcze dołożyć :)