| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
sobota, 18 maja 2013
Steki z rekina z cytrynowo-miodowym dresingiem

Bardzo byłam ciekawa tych steków .

I naprawdę są pyszne. Największy ich plus to fakt,

że nie posiadają żadnych ości tylko małą twardsza chrząstkę

przy której znajduje się śladowa ilość tłuszczyku.  

Więc nie jest on również tłusty :)

 

Składniki:

  • 4 steki z rekina
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa - do nawilżenia steków + 5 łyżek do dresingu
  • 1-1,5 łyżki soku z cutryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • miejsza garść pietruszki (listków)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina koperku
  • do 10 listków świeżej bazylii

                         

Wykonanie:

  1. STEKI -  rozmrażamy, myjemy i osuszamy ( ja osuszałam w ręcznikach papierowych).
  2. Posypujemy rybę z obu stron solą i pieprzem( możemy położyć dodatkowo po 2 listki bazylii na jeden stek) smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce bądź w naczyniu żaroodpornym.
  3. Tak przygotowane steki pieczemy w 200 *C w piekarniku przez 40 minut dzięki temu ryba będzie aromatyczna i soczysta.
  4. DRESING - Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem oraz drobno posiekanym czosnkiem wraz z pietruszką, odrobiną koperku oraz 2 listkami bazylii całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
  5. Dresing najlepiej smakuje gdy przed podaniem ryby odstawimy go na godzinkę aby smaki się połączyły .
  6.  Tak przygotowanym sosem polewamy steki.

   Smacznego :)


 


23:06, palikaaa , ryby
Link Komentarze (2) »