| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Żeberka na słodko- kwaśno :) z miodem

 

Składniki:

  • około 1kg żeberek
  • sól czosnkowa
  • pieprz czosnkowy
  • 2 duże cebule
  • 15 g czosnku ( ok 5 ząbków)
  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią i oregano
  • 4 łyżki miodu ( dla osób nie lubiących na słodko 1 góra dwie )
  • 1,5 cytryny
  • ocet winny z wina białego
  • łyżka bazyli
  • łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią
  • około 350 ml woda w zależności ile chcemy uzyskać sosu( gdy wyparuje dolewamy jej odpowiednią ilość )

 

Wykonanie:

  1. Żeberka pokroić na kawałki co 2-3  koście.
  2.  Wetrzeć sól z obu stron a pieprz z jednej. Włożyć do miseczki przykryć talerzem i trzymać w lodówce około 30 minut. 
  3. Podsmażyć wraz z olejem z każdej ze stron co najmniej po 10 minut.
  4.  Następnie dodać wodę i dusić w niej mięso przez około 20-30 minut co jakiś czas obracając i doglądając ilość wody ( w razie wyparowania dolewamy brakującą część).
  5. W tym czasie kroimy czosnek na malutkie kawałeczki a cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Cebulę na oleju przysmażamy lekko, następnie odsączamy z niej olej. 
  6. Przygotowujemy miseczkę do której wlewamy : pomidory w puszce, czosnek, majeranek, bazylię odrobinę soli i pieprzu.  
  7. Po tym czasie mięso wyciągamy na talerz i zajmujemy się patelnią z sosem. 
  8. Do sosu dodajemy miód ( najlepiej płynny) i mieszamy z woda będącą już na patelni. Kolejno dodajemy sok z cytryn i również mieszamy. Teraz możemy dodać zawartość miseczki z pomidorami i przyprawami. Chwilkę gotujemy 1-2 minuty. 
  9. Na koniec dodałam dwie łyżki octu by smak był mniej słodki. 
  10. Sos zaciągnęłam łyżką mąki ziemniaczanej którą wymieszałam z 1/4 szklanki zimniej wody ( dobrze wymieszaną ), chwilę mieszając. 
  11. Na koniec mięso umieszczam w sosie i tak podgrzewam do obiadu.

 

 Smacznego!!

 

niedziela, 28 kwietnia 2013
Karkówka w sosie własnym z ziołami.

 

Marynata do mięsa:

  • sól czosnkowa
  • pieprz czosnkowy 
  • bazylia
  • tymianek 
  • oregano
  • estragon
  • vegeta w płynie
  • olej rzepakowy czosnkowo-bazyliowy

Dodatki do sosu:

  • czubata łyżka ketchupu
  • łyżeczka papryki ostrej
  • płaska łyżka musztardy
  • woda 300-350 ml
  • 1/4 szkl wody zimnej + łyżka mąki ziemniaczanej  

 

Wykonanie:

  1. W mięso wsmarowujemy sól z obu stron a pieprz tylko z jednej strony. 
  2. Tworzymy marynatę w tym celu potrzebujemy mała miseczkę i odmierzamy około 1 płaską łyżkę każdej z przypraw ,następnie mieszamy je. Każdy plaster karkówki (u mnie 3) wcieramy mix przypraw z obu stron . Gdy wszystkie kawałki są już gotowe. Wkładamy mięso do miski (może być po przyprawach) i oblewamy je olejem około dwoma łyżkami.
  3. Miskę przykrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.
  4. Kolejno  mięso wykładamy na rozgrzana patelnie ( u mnie ceramiczną ) jest idealna do robienia mięs z sosami  z małą ilością tłuszczu.
  5. Pieczemy około 4-5 minut z każdej ze stron .
  6.  Następnie dolewamy wodę około  300-350 ml dusimy w wodzie około 10-20 minut do puszczenia soku (koloru i smaku) . Jeśli wody zbyt dużo odparuje trzeba jej dolać . 
  7. Gotowe Mięso wykładamy na talerz i zajmujemy się sosem na patelni. Z mięsa zeszła część przypraw dzięki czemu sos będzie bardziej aromatyczny.
  8. Sos doprawiamy łyżeczką sypkiej papryki ostrej (osiągniemy dzięki niej lekko pikantny posmak). Do sosu dodajemy również czubatą łyżkę ketchupu i płaską łyżeczkę musztardy. Wszystko mieszamy . 
  9. Zaciągamy sos łyżką mąki ziemniaczanej zmieszanej z odrobiną zimnej wody (około 1/4 szklanki, musimy dobrze wymieszać by nie wlewać do sosu roztworu z grudkami) może być odrobine więcej wody w zależności od potrzeb. Cały czas mieszając .
  10.  Sos jest już gęstszy możemy włożyć do niego ponownie karkówkę , i tak podgrzewać do obiadu.

 

Smacznego :)