| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
sobota, 20 kwietnia 2013
Calzone - pizza w krztałcie pieroga :)

 

Składniki  do Ciasta drożdżowego:

  • szklanka ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka mąki
  • 3szklanki mąki pszennej typ 550 (najlepsza do ciast drożdżowych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Nadzienie :

  • 80g papryki czerwonej
  • 16 g ostrej papryki
  • 140g sera żółtego gouda 
  • 3 g czosnku
  • 30g kukurydzy odsączonej z puszki
  • 80 g cebuli dymki
  • 2 pomidorki koktailowe 
  • 200 g pieczarek 
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/3 opakowania pomidorów z puszki z czosnkiem 
  • oregano, tymianku, bazyli,sól,pieprz czosnkowa,przyprawa do mielonego.
  • sezam

Wykonanie:

  1. Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy drożdże i  łyżeczkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut (u mnie nasłoneczniony parapet).
  2. Po tym czasie przesiewamy 3 szklanki mąki dodajemy oliwę z oliwek i sól i wyrabiamy dokładnie rękoma aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką kuchenna i odkładamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  3. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy nadzienie. Każdy składnik kładziemy na inny talerzyk.
  4. Oba rodzaje papryki myjemy, odcinamy górę i czyścimy z gniazd nasiennych, następnie kroimy w paseczki które później dzielimy na 4-5 części ala kostkę przesmażamy na łyżce oleju( by były bardziej miękkie)  i dodajemy odrobinę szczypioru z cebuli chwilkę smażąc.
  5. Ser - trzemy na dużych oczkach na tarce
  6. Czosnek -  obieramy i kroimy w paseczki
  7. Cebulki -   myjemy i kroimy w kółeczka przesmażamy lekko na oleju 
  8. Pomidorki -  zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki następnie kroimy na pół.
  9. Pieczarki -  obieramy ,kroimy w paseczki i smażymy na oleju do zmiękczenia, przyprawiamy (u mnie pieprz czosnkowy i sól)
  10. Mięso mielone -  wyciągamy z foli przyprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie po łyżeczce oregano, tymianku, bazyli ) i około  3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego ,sól i pieprz do smaku. Smażymy lekko, odsączamy z tłuszczu przez sito.
  11. Pomidory z puszki wkładam do miseczki i blendujemy dodajemy bazylię i pieprz czosnkowy)
  12.  Po upływie 1,5 h   możemy spokojnie podzielić ciasto na 3-4 części.(Ja z racji tego ,że robiłam po raz pierwszy Calzone  i dawno nie robiłam ciasta drożdżowego podzieliłam je na dwie części . Wyszły bardzo duże pierożki :)Mój luby podołał zadaniu i zjadł całego po wcześniejszym przekopaniu części ogrodu heh a mi zostało pół na śniadanko :) ).
  13. Ciasto rozwałkować dość cienko (ja podsypałam sobie blat sezamem ale można też mąką aby nie lepiło się do stołu.)
  14. Ciasto w kształcie przypominające koło smarujemy zblendowanymi pomidorami obsypujemy serem. Na dolnej połowie układamy pieczarki ,paprykę, cebulę, pomidorki,czosnek,i kukurydzę. 
  15. Składam na pół i zlepiam brzegi ciasta. Na kształt pieroga.
  16. Wstawiamy na blaszkę u mnie na papierze do pieczenia a póżniej do nagrzanego piekarnika na 250*C na około 14-15minut.

Smacznego !

niedziela, 02 grudnia 2012
Pizza z serowymi brzegami

 

Składniki na 2 pizze :

  • 500g drożdzy świerzych bądź 10 g suszonych
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • ser + ulubione składniki
  • kaszka manna tylko do podsypania blatu

Wykonanie:

  1. Drożdże mieszamy łyżeczką wraz z cukrem aż do roztopienia.Następnie dodajemy pół szklanki wody i 200 g mąki. Mieszamy i pozostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem np ręcznikiem kuchennym.
  2. Urobione drożdze powinny lekko urosnąć gdy tak się stanie do tej bazy dodajemy resztę: mąki i wody oraz łyżeczkę oliwy z oliwek .Na sam koniec dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie do zjednolicenia się masy. Całość odkładamy ponownie w ciepłe miejsce i pod przykrycie na 1 godzinę .
  3.  Po tym czasie ciasto wyrabiamy a blat obsypujemy odrobiną kaszki manny i rozwałkowujemy ciasto.
  4.  Następnie przekładając ją na okrągłą formę. Ciasto powinno być troszkę o większej średnicy od blaszki gdyż ser musimy ułożyć na obrzeżach blaszki. Nadmiarem ciasta zawijamy przygotowany ser i przyduszamy mocniej końcówki ciasta( w środku pizzy). Dół ciasta smarujemy ulubionym sosem pomidorowym a na niego układamy ser następnie: cebulę ,pieczarki,ulubioną szynkę bądź kiełbasę ,ogórki i pomidor. 

Tak naprawdę farsz jest tutaj jak najbardziej indywidualny.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C