| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
niedziela, 26 stycznia 2014
Krewetki maślano - winne

Krewetki co rusz poznaję je w innej odsłonie i jeszcze nie spotkałam takich co by mi nie smakowały.

Ten przepis pochodzi  od Jakuba Kuronia polecam jest naprawdę pyszny! 

 

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 pomidor
  • 50 g masła( prawdziwego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g krewetek Black Tiger
  • 200 ml białego wytrawnego wina 
  • sól 
  • pieprz

 

Wykonanie:

  1. Każde warzywo wkładamy do osobnych malutkich miseczek. Cebulę kroimy w kostkę ,nożem siekamy 4 ząbki czosnku,a także natkę pietruszki. Drobno kroimy pomidor.
  2. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i na tarce ścieramy z niej skórkę . Kolejno dzielimy ją na pół i  wyciskamy łyżkę soku.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę. Po minucie wrzucamy rozmrożone i osączone krewetki.
  4. Gotujemy wszystko kolejną minutkę, po czym dodajemy czosnek i podlewamy całość białym winem.
  5. Gdy sos odparuje o połowę, wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy startą skórkę cytrynową.
  6. Wszystko mieszamy,dodajemy posiekana natkę pietruszki,pomidor i masło. 
  7. Gdy sos zgęstnieje danie jest gotowe .

 

Smacznego!!!

 

sobota, 13 kwietnia 2013
Krewetki Black Tiger z czosnkiem i ostrą papryczką

 

 

 

 

 

Składniki:

  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 ostra papryka chili bądź inna
  • 250g ugotowanych krewetek Black Tiger 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól pieprz do smaku 

Dodatki do naszego dania to :

  • Makaron ryżowy tao tao
  •  sos do krewetek chili z cytryną ( do polania krewetek i makaronu już podanego na talerzu.)
  • mieszanka warzyw Mroźna kraina warzywa na patelnię ( usmarzone na oliwie z oliwek ) 

 

Wykonanie:

  1. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni na maleńkim ogniu.Dodajemy pokrojony wcześniej czosnek i paprykę -smażymy przez 2-3 minuty do czasu aż bedą miekkie - !uważając aby nic się nie przypalało.!
  2. Dodać na patelnię krewetki i smażyć przez 1-2 minuty aż się zetną i z przezroczystej barwy -nabiorą białego koloru . Obtaczamy Krewetki w oliwie z czosnkiem i papryką.
  3.  Następnie ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy  do smaku solą i pieprzem .
  4. Gotowe krewetki w moim przypadku układam na makaronie ryżowym wraz z częścią papryki czosnku oraz pietruszki z patelni i delikatnie skrapiam sosem Tao Tao podaję na płaskim talerzu  z przesmarzonymi warzywami .

Smacznego!