| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
piątek, 19 kwietnia 2013
Muffinki z dżemem

Z myslą o moim pracusiu znalazła się chęć zrobienia czegoś prostego,

szybkiego,taniego co by sprawiło uśmiech na ustach mojego mężczyzny :).

Wszystkie składniki znalazłam w domku. Dżemów miałam pełno różniastych .

I one okazały się strzałem w dziesiątkę .

Są przepyszne i każdy sobie z nimi poradzi w realizacji pomógł mi przepis

z  bloga http://cooking-in-fashion.blogspot.com/2011/07/wisniowe-muffinki-z-migdaowa-kruszonka.html.

Pominelam kruszonkę i dodałam troszkę wiecej cukru.

Co mogę poradzić dobrze by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę

więc warto wystawić je z lodówki na 1-2 h przed planowym pieczeniem.

Najlepsze są na ciepło z gałką lodów śmietankowych!

Mikser jest tu zbędny :)

Składniki na Ciasto:

Składniki suche:

  • 190g mąki pszennej u mnie typ450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70-75g cukru brązowego

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 125ml mleka
  • 60 g stopionego masła

Nadzienie:

Dżemy najlepiej te kwaśniejsze :) mi najbardziej smakował z żurawiną.Można dodawać również inne dodatki np. kropelki czekolady.

Na babeczkę najlepiej dać pół łyżeczki konfitur góra łyżeczkę. Górę babeczek sypałam cukrem waniliowym albo cukrem Kandyzowanym kruszonym z Diamantu :)

Wykonanie:

  1. W głębokiej misce łączymy suche składniki ( mąkę najlepiej przesiać z proszkiem do pieczenia).
  2. Topimy masło albo w rondelku albo na parze.
  3. Studzimy i dodajemy do  mniejszej miseczki , łączymy mokre składniki rostrzepujemy jajko.
  4. Do głębokiej miski wraz z suchymi składnikami dolewamy mokre składniki i łączymy za pomocą łyżki powinny zostać delikatne grudki.
  5. Do foremek na muffinki ( u mnie sylikonowe więc formę wcześniej wkładam dodatkowo w blachę) nakładam łyżką 1,5 łyżki ciasta nstępnie na nie kładziemy 0,5 -1 łyżeczki konfitury i przykrywamy je ciastem . Wypełniamy foremkę do 3/4 jej wysokości.
  6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C

 

 

 Smacznego !!!

 

 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013
budyń waniliowy



Przepisy budyniowe zostały wykonane z myślą o Pani z bloga http://veggieola.blogspot.de/2013/04/konkurs-na-najlepszy-budyn-domowy.html :) zachęcam do brania udziału :) no i późniejszego głosowania.

Składniki dla co najmniej dwóch osób ( nie sugierujcie się zdjęciami). 

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • laska wanili 
  • łyżka cukieru wanilinowego
  • u mnie 1 żółtko  jajka można dać dwa budyń będzie bardziej żółty :)

     

Wykonanie:

  1. Do pół litrowego kubka wsypujemy mąke i wlewamy 200 ml mleka energicznie mieszamy do czasu aż pozbedziemy się grudek.
  2. Nastepnie dodajemy żółtko i ziarenka z laski wanili mieszamy z resztą wymieszanych składników.
  3. Na kuchence rozpalamy palnik i stawiamy na nim rondelek z 300 ml mleka oraz cukrem i cukrem wanilinowym mieszając aż do roztopienia. 
  4. Następnie gotujemy budyń wlewając przygotowany rozczyn do gotującego się mleka (aby żółtko się nie ścieło przed wlaniem rozczynu warto odstawić rondelek na sąsiedni palnik).
  5. Odstawiamy do wystygnięcia.
niedziela, 14 kwietnia 2013
mus truskawkowy z bitą śmietaną

 

Składniki i wykonanie:

  1. Mus Truskawkowy:
  • 300 gram truskawek
  • 3 -5 łyżki cukru  (u mnie) brązowego Diamant 

Truskawki z cukrem  zmiksować lub utrzeć blenderem na mus. I wylać po równo do dwuch szklanek ( u mnie około 300ml jedna szklanka)

   

  2. Bita śmietana:

  • Śmietana kremówka 30%- śmietana łowicka 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant

Dodatek(bita śmietana upruszona)  karmelem i wanilia w młynku firmy Kotany 

Śmietanę przelewamy do głębokiego naczynia i ubijamy mikserem . Po 2 minutach dosypujemy przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy aż do zastygnięcia. Gotową bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyduszamy na mus truskawkowy do szklanek.

czwartek, 11 kwietnia 2013
Budyń pomarańczowy w naturalnej miseczce :)

 

Składniki:

  • 200ml świerzo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200ml mleka 
  • żółtko jaja kurzego 
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
  • jednorazowe miseczki z pomarańczy

 

Wykonanie:

  1.  Pomarańcze należy przeciąć na pół wydrylować wnętrze a następnie dokładnie wyparzyć w gorącej wodzie z zewnątrz wymyć wodą z płynem do mycia naczyń przecierając gąbeczką,następnie dobrze wypłukać .
  2. 200 ml soku pomarańczowego wlewam do około 0,5l szklanki dodajemy mąkę ziemniaczaną energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia mąki następnie dodajemy żółtko i mieszamy z resztą .
  3. Mleko gotujemy w rondelku z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem trzcinowym(cukier musi się rozpuścić) gdy mleko jest bliske wrzeniu wlewamy mieszcznkę z sokiem pomarańczowym.
  4. Gotujemy budyń ciągle mieszając,dopóki nie zacznie gęstnieć następnie ściągamy rondel z gazu , budyń wlewamy do połówek pomarańczy i dekorujemy wedle uznania .

 

Smacznego !