| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
wtorek, 02 kwietnia 2013
Babka kajmakowa



Składniki:
  • 5 jajek 
  • 180g mąki pszennej 
  • 100g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 7 łyżek czubatych cukru pudru trzcinowego nierafinowanego dry demerara firmy Diamant( http://www.diamant.pl/cukier-trzcinowy-nierafinowany-dry-demerara-puder)
  • sok z cytryny 
  • 100g masła
  • 400g masy kajmakowej (100g do polewy)
  • 4łyżki mleka (do polewy)
  • wiórki kokosowe (do posypania polewy) 
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

  1. 300 g masy kajmakowej przełożć do rondelka,dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu mieszając do połączenia się składników (nie gotowac).
  2. 180g mąki pszennej przesiać z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia do osobnego naczynia.
  3. Białka oddzielić od żółtek .Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder.
  4. Gdy składniki się połączą dodajemy żółtka i sok z cytryny.
  5. Następnie powoli dodajemy masę kajmakową wraz z masłem ciągle miksując.
  6. Kolejno wsypujemy mieszankę mąk miksując do uzyskania jednolitej masy. 
  7. Formę do pieczenia babki wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  8. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 40 do 50 minut ( do suchej wykałaczki) w temperaturze 180*C. Upieczoną babkę chłodzimy .
  9. Przygotowujemy polewę w rondelku rozpuszczamy na jednolitą masę resztę kajmaku z 4 łyżkami mleka.Ostudzoną babkę polewamy polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!

niedziela, 17 marca 2013
Babka marmurkowa

 

Składniki:

  • 200g margaryny
  • 1,5 szkl cukru (dla mnie idealne połączenie ze słodką polewą ) w przeciwnym razie cukru można trochę dodać 
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl, mleka
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl mąki pszenniej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier migdałowy bądź inny aromat
  • 1 czubata łyżka kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

  1. Margarynę ucieramy z cukrem.
  2. Dodajemy żółtka i przesiewamy przez sito dwa rodzaje mąk i proszek do pieczenia.
  3. Wszystko ucieramy by uzyskać puszystą masę. 
  4. Kolejno dodajemy mleko wszystko wyrabiamy już mikserem.
  5. W osobnej misce ubijamy białaka na sztywno z odrobiną cukru.
  6. Następnie dodajemy je do masy i łyżką  delikatnie łączymy ze sobą.
  7. Do Formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą wtewamy 3/4 zawartości masy. 
  8. Pozostałą  1/4 masy mieszamy dokładnie z łyżką  kakao i wylewamy na górę formy.

piec  55min/150*C ,po 50 min można lekko zwiększyć temperaturę pieczenia.

Ps . Polewa to czekolada łaciata roztopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka by nie była zbyt twarda :)

Smacznego!

Jajeczka w kwadracie i ozdoba stołu wielkanocnego :)

 

Składniki i narzędzia potrzebne do wykonania kwadratowych jajek:

  • co najmniej 4 jajka o rozmiarze XL
  • karton po mleku
  • szklanka węższa od tych 250 ml
  • garnek 2 litrowy
  • woda
  • gazeta
  • dwie małe miseczki
  • nóż
  • słoik

Wykonanie :

  1. Jajka dokładnie myjemy w letniej wodzie. Nastepnie oddzielamy białka od żółtek do osobnych miseczek.
  2. Żółtka  musimy rozbełtać i wlać je do wąskiej szklanki.
  3. Do garnka wlewamy wodę mniej więcej lekko ponad wysokość jajek w szklance.I czekamy aż się zagotuje.
  4. W tej chwili wkładamy na dno gazetę( aby czasem nie uszkodziło się nam naczynie z żółtkami).
  5. I wkładamy naszą szklankę na górę szklanki kładziemy coś ciężkiego np talerz (po to by szklanka nam nie chodziła po całym garnku i nie wylało się żółtko ).
  6. I tak przygotowane żółtko gotujemy około 30-40 minut ( do czasu aż zauważymy że żółtko kompletnie się ścieło )
  7. Następnie wyciągamy naczynie z wody , przytrzymujemy je ręcznikiem i podważamy lekko na około nożem odchodzi bardzo łatwo a żółtko nie powinno się kruszyć i wyjść ze szklanki w całości :).
  8. W czasie gdy żółtka stygną przygotowujemy karton po mleku i dzielimy go na pół ,nas interesuje jego dolna część.
  9. Do garnka dolewamy wody tak samo jak poprzednio tylko ,że tym razem będziemy gotować żółtko razem z białkiem.
  10. A wiec : Do dolnej połowy kartonika po mleku wlewamy białka i  wkładamy ostudzone żółtko.
  11. Całość wkładamy do wrzątku ( tutaj dobrze jest włożyć dodatkowo do garnka również słoik z wodą by kartonik nam nie uciekał i stał w miejscu), dzięki temu bedziemy mieli możliwość pilnowania wcześniej ugotowanego żółtka ( musimy trzymać żółtko łyżką na środku kartonika by zachować efekt oraz by się ono nie przemieściło-trzymamy tak do czasu aż poczujemy ,że białko już lekko się ścina i samo podtrzymuje żółtko).
  12. Pozostało nam czekać kolejne 30-40 minut aż białko się kompletnie zetnie. 
  13. Gotowe jajka razem z kartonikiem wyciągamy z garnka ,studzimy i delikatnie rozcinamy kartonik podważając lekko nożem.
  14. Kolejny krok to już tylko pokrojenie jajek w plasterki i ułożenie na udekorowanym talerzu.

 

Składniki na 1 kurczaczka z jajka:

  • jajko
  • dwa ziarenka pieprzu
  • jedna do dwóch plasterków marchewki ( krojąc w kółka)
  • wykałaczka

Wykonanie :

  1. Jajko Gotujemy na twardo 8-10 minut w zależności od ich wielkości.
  2. Studzimy w zimniej wodzie i pozbywamy się skorupek .
  3.  Kolejno nacinamy jajko u góry tak by łatwo zrobić koguci grzebień oraz na dole by wstawić nóżki.
  4.  Tak jak powyżej na zdjęciach.
  5. Następnie kroimy obraną marchewkę w dwa kółeczka.Tworzymy z nich ala korony wycinając trójkąciki.
  6. Tak przygotowaną "koronę wstawiamy w miejsce koguciego grzebienia( wcześniej zrobionego nacięcia).
  7. Wstawiamy oczka robiąc dziurki wykałaczką następnie wciskamy w nie ziarenka pieprzu.I wkładamy dziobek z marchewki.
  8. Nóżki wstawiamy u dołu jajka z resztek po koronie( pozostałe trójkąciki bądź robimy nowe).

 Życzę miłej zabawy :)

Jajka ala po szkocku -wersja zmodyfikowana.

Do tego wpisu zainspirowała mnie Pani Jola z bloga http://straga.pl/.

Szukałam jakiejś nowości która będzie zarówno tania i smaczna :)

Ten przepis sprawdził się idealnie aczkolwiek delikatnie go zmodyfikowałam bo mięso mielone lubię mieć dość mocno doprawione.

 

Składniki:

  1. 6 ugotowanych jajek na twardo ( u mnie XL)
  • mąka pszenna

      2.Składniki do "skorupki" z mięsa mielonego 

  • 500g  mięsa mielonego wieprzowego
  • bazylia
  • oregano 
  • estragon
  • sól i  pieprz dość sporo ale indywidualnie do własnych potrzeb
  • pół średniej cebuli
  • 2 białe kiełbasy surowe

      3.Wykończenie

  • 1 surowe jajko do maczania gotowych już kuleczek
  • bułka tarta i odrobina sezamu do obtoczenia kulek
  • olej do smarzenia 

Wykonanie:

  1. Jajka wkładamy do rondelka z gotowaną i osoloną wodą gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości) na twardo.
  2. Po tym czasie jajka przekładamy do miseczki i wlewamy zimną wodę do ostudzenia jajek.
  3. Ostudzone jajka obskubujemy ze skorupek i obtaczamy w mące.
  4.  Mięso mielone łaczymy z białą kiełbasą ( bez flaczka) dodajemy:bazylie ,oregano,estragon oraz sól i pieprz.
  5. Masę wyrabiamy ręcznie by wszystkie przyprawy się rozprzestrzeniły w mięsie.
  6. Następnie obieramy cebule i ktoimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa.
  7. Tak przygotowanym farszem oblepiamy nasze jajka w około.
  8. Gotowe jajka z farszem maczamy w roztrzepanym jajku lekko osolonym i obsypujemy bułką tartą pomieszaną z sezamem.
  9. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni (dno powinno być dość mocno zalane olejem) do brązowego koloru by mięso się odpowiednio usmażyło.