| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
środa, 19 marca 2014
Zupa kalafiorowa

Klasyk z myślą o mojej siostrze ;) Na specjalne życzenie zupka na 4 litry wody.

 

 

Składniki :

  • 1 porcja włoszczyzny (  korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora )
  • 1  większy kalafior
  • koper
  • pietruszka (zielone listki)
  • 3 kostki rosołowe
  • 3 łyżki ziarenek smaku bądź innych granulek
  • 1 łyżka soli
  • 900g - 950g ziemniaków
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • mięso wedle uznania( jedna porcja rosołowa, 3-4 pałki , 6-8 skrzydełek) 
  • 4 litry wody

 

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wkładamy wybrane przez siebie mięso i zalewamy je 4 litrami wody.
  2. Przyprawiamy, i gotujemy około 40 -50 minut ( w tym czasie obieramy warzywa ,włoszczyznę kroimy w kółeczka a połowę selera na ćwiartki,ziemniaki w średnią kostkę a kalafior dzielimy na różyczki  ).
  3. Włoszczyznę dodajemy do gotującego się  mięsa.
  4. Gdy mięso jest już ugotowane wyciągamy je do osobnego naczynia.
  5. Następnie do garnka z rosołem i włoszczyzną dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora.
  6. Wszystko gotujemy do miękkości, która nam odpowiada najlepiej gdy warzywa są lekko aldente dodajemy posiekany koper i liście pietruszki.
  7. Śmietanę kwaśną rozrabiamy z chochlą gorącego wywaru z zupy . Pilnując by nie było grudek.
  8. Następnie wlewamy ją do zupy chwileczkę dogotowując zupę .

 

SMACZNEGO ;) !!

poniedziałek, 06 maja 2013
Zupa pomidorowa

 

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • Dwie pałki z kurczaka
  • 1,5 – 2 puszek pomidorów (albo zwykłych albo z bazylią i czosnkiem)
  • 2-3 marchewki  
  • 1 korzeń pietruszki + ok 2 Liści  pietruszki
  •  1szt- Kostka rosołowa
  • 0,5-1szt  pora Biała część
  • 1/4 selera
  • 80-90 gram koncentratu( my lubimy mocną kwaśną pomidorówkę )
  • pieprz,sól i bazylia do smaku

 

Wykonanie:

 

  1. Sprawdzamy czy pałki z kurczaka nie posiadają żadnych resztek po piórach bądź nie mają zbyt dużej ilości tłuszczu.
  2.  Jeśli coś takiego ma miejsce pióra wyskubujemy a nadmierny tłuszcz odkrawamy. 
  3. Pałki płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy do garnka około 3-4 litrowego. Dodajemy około łyżeczki soli  i gotujemy mięso( ja daje mu na ugotowanie około 1h ), po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już ugotowane ( ja wykładam je na talerz i nacinam dogłębnie nożem jeśli mięso jest różowe ,czerwone itp w środku powinno jeszcze zostać na paręnaście minutek w gotującym się  wywarze. 
  4. Trzeba również pamiętać ,że jeżeli zupa posiada szumowiny (osad mięsny koloru szarawego) trzeba wtedy zupę ich pozbawić i odszumować .
  5.  Po ugotowaniu pałek dodaję warzywa : marchewki - myję, skrobię i kroję w plasterki, seler - myję i obieram, kroję na 4 części i jedną dodaję do zupy resztę mroże, korzeń pietruszki - daję umyty i obrany w całości.
  6. Gdy warzywa są miękkie wyławiam seler( nie lubimy go jeść ) i dodaję kostkę rosołową .
  7. Następnie dodaję wcześniej zmiksowane w blenderze pomidory z puszki gdy nie posiadają bazylii dodaję odrobinę i troszkę czosnku i również blęduję(zamiast pomidorów wystarczy dać więcej koncentratu ) oraz listek poszatkowanej pietruszki. I dodaję do zupy. 
  8. Sprawdzam smak(dla nas same pomidory to za mało) dlatego dodajemy również koncentrat .
  9. Chwilę gotujemy na ogniu i doprawiamy do smaku: solą ,pieprzem , bazylią i ulubionymi przyprawami.
  10. Jeszcze troszkę trzymamy zupę na gazie około 5 minut aż zupa przejdzie przyprawami .
  11. Jeśli chodzi o dodatki do zupy typu makaron czy ryż zawsze gotuję je osobno i dodaję dopiero na talerzu :), podobnie jest również ze śmietaną zawsze czeka dla kogoś kto akurat za nią przepada . Zupę przystrajam świerzym koperkiem i szczypiorkiem.

Smacznego :)

23:42, palikaaa , zupy
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 marca 2013
Zupa ogókowa

 

Składniki na 3 litry zupy:

  • woda
  • dwie pałki kurczaka
  • 1/2 do 1 marchewki
  • 2 kostki rosołowe 
  • pieprz sól do smaku
  • ogórki kiszone 6-7 śednich ogórków najlepiej ilość dostosować do własnych potrzeb
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • śmietana do zup
  • niewielka pietruszka( korzeń)
  • 5 kążków pora

 

Wykonanie:

  1. Do garnka 3l wkładamy opłukane mięso solimy łyżką soli i zaleawmy je wodą.
  2. W czasie gdy mieso ma się ugotować obieramy ziemniaki ,myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Następnie ogórki kiszone trzemy tarką  na grubych oczkach.
  4. Marchewkę myjemy skrobiemy i kroimy wedle uznania to samo robimy z pietruszką i porą 
  5. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka.
  6. Dodajemy ziemniaki i resztę warzyw(oprócz ogórków)
  7. Po 10-15 minutach sprawdzamy czy ziemniaki i reszta warzyw jest już miękka gdy tak jest wkładamy ogórki chwile jeszcze gotując.
  8. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany tak aby delikatnie zupa zmieniła kolor :)
  9. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.