| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
niedziela, 17 lutego 2013
Mielone w sosie koperkowo-śmietanowym

To jeden z moich ulubionych przepisów na gotowane mielone powstał podczas szukania owego przepisu na innych blogach oraz na wspominkach z dzieciństwa.

Nam zasmakował i nie zamienię go na inny.

 


Składniki na mielone kulki:

  • Mielone 0,5 kg garmażeryjne wieprzowe u mnie z biedronki
  • Łyżka czubata przyprawy kotany do mięsa mielonego
  • Łyżka płaska: oregano, Bazyli ,estragonu,
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ziarenka smaku Winiary przyprawa drobiowa
  • 5-10 gram sera żółtego np. gouda (startego na tarce o dużych oczkach

 

  1. Mięso mielone łączymy z przyprawami i startym serem następnie tworzymy mini kuleczki ,które dodamy do wywaru.

 

 

 

Składniki na rosołek:

  • 1,5 do 2 kostek rosołowych
  • Pieprz i sól do smaku
  • Łyżeczka przyprawy Winiary drobiowej
  • 2 łyżeczki Ocetu winnego Kamis
  • Śmietana 18% do zup i sosów
  • 2 szklanki wody
  • Koperek
  • Czubata Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyzki wody

WYKONANIE:

1.     Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe .

2.     Po rozpuszczeniu kostek dodajemy inne przyprawy.

3.      Czekamy aż woda się zagotuje i sprawdzamy smak by ewentualnie doprawić . 

4.     Na tym etapie dodajemy wcześniej przygotowane mini kuleczki do wywaru .

5.      Dajemy im 10-15 minut aby się dogotowały .

6.      Po tym czasie wyciągamy je z wywaru do miseczki. 

7.     Do przyprawionego rosołu dodajemy 2 łyżeczki octu winnego.

8.      Następnie mieszając i stopniowo dodajemy śmietanę.

9.      Mąkę ziemniaczaną łączymy z 2 łyżkami zimnej  wody i mieszamy aż mąka się rozpuści.

10.   Do rozpuszczonej śmietany dodajemy rozrobioną mąkę z wodą aby zagęścić sos. 

11.  Na koniec wsypujemy rozdrobniony koperek do gotowego już sosu i trzymamy na małym ogniu do 5 minut. 

12.  Mielone kulki możemy dodać do sosu  by były ciepłe . Można je również podsmażyć na patelni jeśli nie lubimy gotowanego mięsa mielonego.