| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
poniedziałek, 21 stycznia 2013
Sernik z pierzynką kokosową

 

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl.cukru białego diamant
  • 15 dag masła
  •  2 żółtka
  • jajko

MASA TWAROGOWA:

  • 1 kg twarogu na serniki trzy krotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl oleju
  •  1,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl cukru
  •  torebka budyniu śmietankowego
  • olejek kokosowy lub śmietankowy do ciast

 

końcowa pierzynka:

  • 6 białek z jajek użytych do ciasta i masy serowej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru pudru Diamant

 

WYKONANIE:

CIASTO:

1.Do głębokiego naczynia wbijamy Żółtka(białka do osobnej szklanki) i ubijamy z cukrem następnie dodajemy masło ciągle miksując aż do połączenia się składników.

2.Do naczynia przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia i mikserem łączymy wszystkie składniki. Na koniec ciasto wyrabiamy rękoma by stało się bardziej scalone z resztą składników.

3.Blachę o wymiarach 20*30cm obkładamy papierem do pieczenia( ja zazwyczaj okładam tylko spód blachy bez boków).Następnie równomiernie rozprowadzam ciasto na blachę.

MASA SEROWA:

4.Żółtka jaj +całe 2 jajka ucieram z cukrem następnie dodaję ser do sernika i miksuje do połączenia składników.

5.Kolejno stopniowo wlewam olej (ciągle miksując)oraz mleko.Następne w kolejce jest budyń wsypujemy go po łyżce w trakcie miksowania gdy wszystko wyrobi się na jednolitą masę możemy dodać olejek do ciast.

6.Na przygotowaną blachę z ciastem wlewamy masę sernikową i pieczemy 1h (na ogrzewaniu piekarnika góra-dół)w temperaturze 190*C.

7. Po godzinie wyłączamy piekarnik a sernik zostawiamy pod zamknięciem wewnątrz przez kolejne 10 minut aby nie opadł.

 8.Wiórki kokosowe prażymy na patelni bez oleju.Przez około 2 minuty.

9.Po upływie 10 minut piekarnik lekko uchylamy.

10.Po upływie kolejnych 5 minut białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant, dodajemy wiórki i miksujemy aby się połączyły.

11.Gdy "pierzynka" jest już gotowa wylewamy ją na wierzch sernika wyrównujemy.Dźwiczka piekarnika zamykamy a temperaturę zwiększamy do 150*C( nie czekamy aż temperatura będzie maksymalna)gdy białko lekko się zetnie i dostanie złotawy kolor piekarnik wyłączamy i uchylamy znacząco dźwiczka . Jak sernik ostygnie jest gotowy do spożycia :)