| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
piątek, 28 lutego 2014
Czekoladowe kruche ciasteczka

Oj robiłam je jeszcze jesienią :) Były naprawdę pyszne szkoda ,że wtedy troszkę nie miałam czasu na publikacje zdjęć i przepisu. Polecam ze szklanką mleczka bądź kakao . 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła prawdziwego
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego ale może być też zwykły
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 50- 75 g kropelek czekoladowych mlecznych

 

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlewamy szklankę wody . Na nim umieszczamy miseczkę z masłem i je roztapiamy.
  2. Po rozpuszczeniu ściągamy miseczkę z rondla i sprawdzamy czy masło nie jest za ciepłe( by dodane do żółtek nie ścięło ich).
  3. Gdy stwierdziliśmy ,że masło jest dobre dodajemy do niego cukier , cukier waniliowy oraz żółtka ciągle mieszając na jednolitą masę . 
  4.  Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z sodą .
  5. Masa powinna być zwarta i lepka a na koniec dodajemy kropelki czekolady .
  6. Ciasto musimy rozwałkować i wykrawać z niego oczekiwane kształty ( u mnie za pomocą szklanki ).
  7. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia na niej umiejscawiamy ciastka . 
  8. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C przez 15-20 minut w zależności od piekarnika do czasu aż się zarumienią :)

 

Smacznego !

środa, 01 maja 2013
Rogaliki z makiem , marmoladą i powidłami

 Rogaliki chodziły za mną długo :) aż do wczoraj .

Na portalu społecznościowym ukazało się zdjęcie pięknych rogalików

no i dzięki www.ciasta.net zrobiłam własne dostosowałam je do tego

co mam w lodówce bo troszkę drożdży mi zabrakło ,

roztopiłam margarynę no i dodałam więcej mąki i byłam w szoku ,

że wyszły takie pyszne leciutkie,

kruchutkie i jednocześnie mięciutkie naprawdę gorąco polecam zarówno swój przepis jak i tamtej Pani :)

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 230g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40-50 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru Diamant
  •  szczypta soli

Dodatki:

Wedle uznania:

  • u mnie : marmolada owocowa i różana , mak gotowy z puszki oraz powidła
  •  można dać również nutelle 
  • sezam do obtoczenia ciasta z zewnątrz 

 Wykonanie:

 

 

  1. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku mieszając. 
  2. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże, cukier waniliowy i sól. Delikatnie mieszamy wszystko razem
  4. Margarynę rozpuszczamy ( ja to zrobiłam tak jakby na parze . Do małego garnka nalałam szklankę wody na górę położyłam talerz a na niego miseczkę aluminiową do której włożyłam margarynę dzięki temu margaryny nie musiałam studzić.) I dodajemy margarynę .
  5. Całość wyrabiamy rękoma aż do dokładnego złączenia składników. Jeżeli ciasto jest jeszcze mocno klejące dodajemy troszkę mąki.
  6. Gotowe ciasto zostawiamy w misce która przykrywamy  ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Po tym czasie miskę wystawiamy z lodówki i dzielimy ciasto na parę części 3-4 .
  8. Ciasto musimy rozwałkować dość mocno na grubość około 3 mm w kształt koła
  9. Dodając sezam rozsypałam go na stole i położyłam na nim przygotowany trójkącik i lekko przydusiłam do sezamu. Wycięte trójkąty smarujemy delikatnie po całości ulubionymi dodatkami. Następnie pół łyżeczki np. marmolady zostawiamy na środku podstawy naszego trójkąta. I tak zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta. Tak jak opisałam na obrazku.
  10. Rożki naszych rogalików możemy lekko wywinąć by nadać im odpowiedni kształt.
  11. Blaszkę obkładamy papierem do pieczenia a na nią kładziemy gotowe rogaliki ( które przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem bądź roztrzepanym jajkiem ).
  12. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200*C przez 10-15 minut warto zaglądać do piekarnika mój grzeje dość mocno i starczyło im 10-12 minutek.

 

Smacznego!!!