| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
niedziela, 02 grudnia 2012
pierniczki

 

 

Potrzebujesz: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 8 łyżek miodu (ulubionego najlepiej lejącego się)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek przyprawy do piernika lub przypraw korzennych
  • 4 łyżeczki kakao

Wykonanie:

  1. Margarynę roztapiamy w rondelku na małym ogniu dodając do niej miód- mieszamy od czasu do czasu. Całość chłodzimy do temperatury pokojowej bądź troszkę wyższej.
  2. Wszystkie suche składniki wsypujemy do większej miski tzn: mąkę ,proszek do pieczenia,przyprawy do piernika i kakao i mieszamy do czasu zmieszania się wszystkich składników . 
  3. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy.Kolejno dodajemy ostudzoną margarynę z miodem.
  4.  Mając już wszystkie składniki w misce energicznie mieszamy je ze sobą na gęstą masę. Jeśli masa jest jeszcze dość płynna musimy dodać odrobinę więcej mąki i w tym momencie masa ładnie będzie się wyrabiać ręcznie. 
  5. Ta masa powinna dość ładnie odchodzić od rąk i w sumie mi się nie przylepiała zbytnio do blatu ale zapobiegawczo leciutko posypałam ów blat by z łatwością przekładać pierniczki na blaszki :)
  6. Powracając do punktu 4 na blacie rozsypujemy odrobinę mąki ,rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ulubione wzorki które mamy w dyspozycji.
  7. Wycięte pierniczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150*C  na około 15 minut!

Pierniczki najlepiej zdobi się gdy wystygną.Najczęściej robię to dzień później i dekoruje czekoladą roztopioną w zestawie do fondue

I na ciepła czekoladę sypię różne posypki :) inwencja twórcza u mnie jest dość uboga :P

Na końcu gdzie niegdzie dodany jest lukier zrobiony z cukru pudru i soku zagęszczonego dzięki temu lukier będzie miał dość ciekawy smak i kolor :)