| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
niedziela, 26 stycznia 2014
Złociste skrzydełka z chili jalapeno i warzywami

 Oj dawno mnie tu nie było zdjęć się nazbierało a weny brakowało ..

Mam nadzieję ,że pomalutku będę tu częściej  i jakoś to nadrobimy.

Ten przepis namalował się w mojej głowie po odśnieżaniu i zabawie z psem w lesie :) 

Wyszedł naprawdę pysznie !

Potrzebujemy 1 kg skrzydełek oraz warzywa  na patelnię po włosku  z mroźnej Krainy 

 


 

Marynata do mięsa:

Po  dwie łyżki:

  • oliwy lub oleju
  •  wody
  • ketchupu ( u mnie łagodny ,pikantny też nie zaszkodzi będzie ostrzejsza marynata)

Po łyżeczce:

  • czubata łyżeczka soli
  • słodkiej papryki
  •  octu winnego cytrynowego
  •  Bazyli
  • rozmarynu
  • chili jalapeno ostrość 1 ( można zwiększyć o 1/2 łyżeczki wedle uznania) 

1/2 łyżeczki

  • pieprzu

Dodatkowo:

  • 5-6 ząbków czosnku startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 średniej papryki
  • 1 cebula dymka pokrojona w kostkę 
  • koper ( podajemy 10 minut pod koniec pieczenia)

Przyprawy do warzyw:

  • sól około łyżeczki płaskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • łyżeczka chili jalapeno

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki Marynaty z wyjątkiem kopru mieszamy ze sobą w malutkim naczyniu.
  2. Do osobnej miski wkładamy skrzydełka i doprawiamy ziarenkami smaku delikatnie sypiąc po całości.
  3. Następnie marynatę łączymy z mięsem rękoma. Dobrze gdy mięso może postać w lodówce z marynata chociaż przez 30 min (ale nie jest to obowiązkowe).
  4. Warzywa na patelnie po włosku przesypuję na sitko i oblewam letnią  bieżącą wodą by  lód się roztopił (a w naczyniu żaroodpornym nie pozostało nadmiaru wody).
  5. Następnie przesypuję je do żaroodpornego naczynia i przyprawiam łyżeczką czosnku , pół łyżeczki pieprzu odrobina soli i łyżeczką chili jalapeno.
  6. Na warzywach układam skrzydełka z całą marynatą.
  7. Piekę wszystko około 30 minut w termoobiegu , naczynie wyciągam na deskę. Skrzydełka wyciągam na talerz by troszkę przemieszać warzywa ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.I ponownie układam skrzydełka tyle ze przewracam je na stronę, która nie zdążyła się jeszcze przypiec. Na kolejne 30 -40 minut.
  8. Po około 1h do 1h 10' skrzydełka i warzywa  są gotowe do podania  :) 

 

190*C - termoobieg -  1h 10' max

 

Smacznego !!!

 

czwartek, 18 października 2012
Skrzydełka w ryżu (risotto)

 

Potrzebujesz:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 szkl ryżu 
  • 3 cebule

Przyprawa do skrzydełek .:

Wszystkie poniższe składniki mieszamy przyprawy odmierzamy po około pól łyżeczki do 1 ..

  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • estragon
  • słodka papryka
  • ostra pakryka
  • sól pieprz 
  • 0,5 szkl oleju

Wszystkie skrzydełka obtaczamy w zalewie z przyprawami.

Najlepiej będzie gdy mięso będzie w lodówce leżało przez całą noc a ostatecznie nie mniej niż 2 godziny.

Sos do ryżu:

  • ząbek czosnku (praska)
  • 6 szkl. wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki Vegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 kostki masła 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek keczupu
  1.  Masło roztapiamy w garnku następnie dodajemy wodę i resztę składników sosu do ryżu .Podgrzewamy aż do złączenia się składników (nie gotujemy).
  2. Surowy ryż wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego na niego kładziemy cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
  3. Następnie kładziemy skrzydełka z olejem i przyprawami.
  4. Wszystko zalewamy sosem do ryżu .
  5. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200* C i pieczemy przez godzinę