| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
środa, 22 maja 2013
Rolada z kremem ajerkoniakowym i owocami

Inspiracją do wykonania rolady był wpis veggie http://veggieola.blogspot.com/2013/01/rolada-biszkoptowa.html.

Do tej pory rolady gościły u mnie zawsze pod postacią gotową  naszczęście już się to zmieniło.

Nie taki diabeł straszny jakim go malują :)

obawiałam się najbardziej zawijania bo mam dość słabo rozwiniętą  wyobraźnie.

Mimo wszystko jak na pierwszy nie najgorzej się zwinęła :)

I smakowała !

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru Diamant
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 rządki czekolady mlecznej ( taka moja mała próba można pominąć punkt 2 i 3)

Nadzienie:

  • krem do tortów ajerkoniakowy Dr. Oetker
  • pare szt truskawek i niecała połowa brzoskwini z puszki.

Wykonanie:

  1. Blachę do pieczenia biszkoptu okładamy papierem do pieczenia.
  2. Na parze topimy czekoladę -  Mały rondelek umieszczamy na palniku kuchenki  wlewamy do niego szklankę wody a na jego górze umieszczamy małą miseczkę do której wkładamy czekoladę , gdy zacznie topnieć lekko mieszamy ją łyłeczką .
  3. Roztopioną czekoladę rozlewamy np. łyżeczką na papierze umieszczonym na naszej blaszce.
  4. Wykonanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy do małej miseczki . Białka ubijamy mikserem w około 2l misce, stopniowo dodając do nich cukier (miksujemy- przy czym masa białkowa będzie coraz gęściejsza) , następnie dodajemy żółtka doprowadzając do połączenia się skladników.
  5. Do masy przesiewamy mąki przez sitko. I delikatnie na niskich obrotach miksera łączymy wszystkie składniki ciasta.
  6. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę z papierem i czekoladą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na 8-10 minut ( ja wstawiłam na 10 bo jakoś się bałam ,że ciasto może się nie dopiec).
  7. Po tym czasie biszkopt wyciągam z piekarnika. 
  8. Po upływie około 2-5 minut możemy ciasto wyciągnąć z blachy nie odrywając papieru do pieczenia zwijamy biszkopt do środka . Zwinięte zostawiamy na stole do czasu aż wystygnie. 
  9. W tym czasie robimy krem miała być bita śmietana z owocami ale Pan M nie miał na nią ochoty i wybrał krem ajerkoniakowy Dr. Oetker, który był w domu od przyjazdu rodziców. Polecam wykonać go z 1/3 proszku i składników potrzebnych, aby nie marnować go tak jak ja :) W końcu aby wykonać roladę nie potrzeba wiele kremu szczególnie jak mamy w niej równiez truskawki i brzoskwinie z puszki pokrojone w drobną kostkę:) 
  10. Gdy krem jest już gotowy a biszkopt ostygł. Delikatnie go rozwijamy i ściągamy z niego papier. Cały biszkopt (od strony gdzie nie ma czekolady) leciutko smarujemy kremem i kładziemy odrobinę owoców . Tak przygotowaną roladę zwijamy jak najmocniej się nam uda pilnując by ciasto przypadkowo gdzieś nie pękło. I zawijamy w folię spożywczą ( by zachowała odpowiedni kształt) i wkładamy na conajmniej 2 h do lodówki.
  11. Po tym czasie możemy roladę rozwinąć z foli i ułożyć na talerzu :) odcinając pierwszy i ostatni plaster rolady by ładnie się prezentowała .

 

Smacznego!

niedziela, 03 marca 2013
Karpatka

 

Ciasto Składniki:

  •   4 jajka
  •   1szkl wody
  •  1 szkl mąki
  •    70g margaryny + 3g do obsmaowania blaszki
  •   kaszka manna do posypania blaszki

 

Wykonanie:

  1. Wodę wlewamy do rondelka  wkładamy 70g margaryny i czekamy aż się rozpuści  .
  2.  Następnie dodajemy mąkę cały czas mieszając  aż do połączenia się składników.
  3.  Rondelek zestawiamy z gazu  aby masa przestygła następnie dodajemy jajka i miksujemy całość  do czasu aż składniki się połączą a masa nie będzie posiadać grudek.
  4. Blachę o wymiarach 20*30cm wysmarowujemy margaryną i posypujemy kaszką manna( najlepiej wtedy ciasto odchodzi , nie stosuje się przy tym cieście papieru do pieczenia) i rozprowadzamy ciasto. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 180*C na czas 30-35 minut .

W  czasie pieczenia ciasta przygotowuje budyń.

Składniki na krem budyniowy(karpatkowy):

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 bądź 1 szkl cukru
  • 3/4 bądź 1 kostki margaryny 
  • cukier wanilinowy 
  • żółtko jajka

Wykonanie:

  1. Do pół litrowego kubka wsypujemy obie mąki i wlewamy 125ml mleka energicznie mieszamy do czasu aż pozbedziemy się grudek.
  2. Nastepnie dodajemy żółtko i mieszamy z resztą wymieszanych składników.
  3. Na kuchence rozpalamy palnik i stawiamy na nim rondelek z 375 ml mleka oraz cukrem i cukrem wanilinowym mieszając aż do roztopienia. 
  4. Następnie gotujemy budyń wlewając przygotowany rozczyn do gotującego się mleka.
  5. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W miseczce siekamy margarynę na drobne kawałki i miksujemy mikserem stopniowo dodając ostudzony budyń. Krem musi być jednolity.

Wykończenie Ciasta:

  1. Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2.  Następnie dzielimy je na pół aby dół i góra ciasta była osobno.
  3.  Dół ciasta pozostawiamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy .
  4. Następnie na masę budyniową nakładamy górę ciasta lekko dociskając.

Ciasto można udekorować czekoladą bądź cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.

 Smacznego!

niedziela, 17 lutego 2013
ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i białą czekoladą

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru Diamant
  • łyżka cukru waniliowego 
  • 400 ml -duży kubek jogurtu naturalnego 
  • 7 łyżek rumu   
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w podanej kolejności Z WYJĄTKIEM  RUMU( JEST ON DO NASĄCZENIA CIASTA)wymienionej na liście składników. 
  2. Ciasto wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. 
  3. TAk przygotowaną masę wylewamy na prostokątną formę  20x30 cm, wyłożoną pergaminem.
  4.  Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30 minut. -do suchego patyczka ( wykałaczki).
  5. Gotowe ciasto wystawiamy do ostygnięcia.
  6. Ostygnięte ciasto wykładamy z blaszki i delikatnie odrywamy papier do pieczenia, następnie wkładamy spowrotem do blaszki i lekko ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta by łatwiej go nasączyć rumem .

                                 
Składniki na warstwę białą:

  • 400-500 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukieu pudru Diamant
  • 2 białe czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
  • wiórki kokosowe


  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej . 
  2. Zagotować wodę w czajniku. Zalać  3 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki gorącą wodą ( mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż ostygnie. 
  3.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem z jedną łyżką cukru pudru Diamant. 
  4. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).

 

Nasączony spód ciasta czekoladowego obkładamy białą masą  wyrównujemy. Górę ozdabiamy ładnym wzorem za pomocą wybrzuszenia  łyżki .Następnie całość opruszamy wiórkami kokosowymi i innymi ozdobami wedle uznania . Ciasto trzymamy w lodówce gotowe do spożycia po około 1 godzinie chłodzenia.

Smacznego!!

wtorek, 06 listopada 2012
Kostka Alpejska
Przepis ze zmianami gdyż nie do końca byłam zadowolona ze spodu ciasta na załączonym zdjęciu.

 

 

Składniki na biszkopt:

  • jaja - 6 sztuk
  • cukier - 1 i 1/2 szkl.
  • mąka - 2 szkl.
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • 2-3 łyżek kakao

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, jeszcze razem ubić, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec 35 min. w temp. 180 st. C.Następnie chłodzimy. I cienką warstwę biszkoptu skrajmy aby lepiej biszkopt przyjął poncz   którym go nasączymy. 

A o to składniki na pącz:

  • 2/3 szkl kawy
  • 3 łyżki wódki

 

Odsączoną kawę od fusów (może być również rozpuszczalna), mieszamy z wódką . I nasączamy biszkopt. Następnie poncz odstawiamy na bok gdyż będzie nam potrzebny do nasączenia herbatników. 

Składniki do masy kajmakowo-bezowej:

 

Masło ucieramy mikserem stopniowo dodając masę kajmakową .Do wyrobionej i jednolitej masy wykruszamy bezy na początku dość drobno następnie w większych kawałkach by było je wyraźniej czuć -najlepiej posłużyć się łyżką starannie mieszając w wspólną masę .

na tą masę nakładamy pojedynczo 200 g herbatników(jeden przy drugim) i nasączamy je ponczem.

Na nasączone herbatniki nakładamy 

MASĘ  ŚMIETANOWĄ :

  • 660 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny( rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody),bądź usztywniacze do śmietany

Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder cały czas miksując a na sam koniec żelatynę bądź usztywniacze .Miksujemy by nie powstały grudki.

Na koniec ciasto dekorujemy starta słodką  czekoladą .Ciasto przechowujemy w lodówce!

Smacznego!


poniedziałek, 24 września 2012
Metrowiec

 

 

Składniki na 1 blaszkę ciasta:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 cukier wanilinowe 
  • 0,75 (3/4) szklanki  cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju (4 łyżki) →   do ciasta ciemnego dodajemy 2 łyżki kakao ! Tym różni się druga blaszka ;)

 

  1. Białka i żółtkami ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym (nie ma obowiązku ubijać osobno białek aczkolwiek takie kroki nie popsuja nam ciasta) na puszystą masę.
  2. Dodać olej i wodę ciągle miksując
  3. Mąkę przesiać przez sitko mieszając z proszkiem do pieczenia -miksując do uzyskania jednolitej masy
  4. Jasne ciasto jest już gotowe aby przygotować ciemne należy sporządzić raz jeszcze taką samą masę dodając 2 łyżki prawdziwego kakao(gorzkie).
  5. Ciasta przełożyć do dwóch identycznie długich blaszek wcześniej wysmarowując je olejem i obłożyć bułką tartą.
  6. Piec około 40 minut w temperaturze 170-180 *C

 

Składniki na wewnętrzną masę (przekładaną między ciastami) :

  • budyń u mnie z białą czekoladą 
  • mleko 0,5 litra
  • cukier około 2-3 łyżki
  • masło (kostka)

Budyń robimy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy,następnie ucieramy na jednolitą masę z masłem.

WYKONANIE:

  1. Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki  o grubości 1 cm.Kromki układać na przemian przekładając je masą budyniowo-karpatkową. Następnie gotowe ciasto z wierzchu smarujemy kremem (ulubionym) np. ajerkoniakowym. Chłodzimy gotowe ciasto w lodówce następnie oblewamy je czekoladą i dekorujemy.

Otoczenie Ciasta u mnie :

  • krem do tortów  ajerkoniakowy ( Dr.Oetker)
  • 100 g masła
  • mleko 0,5 litra

Krem miksuje z mlekiem następnie z masłem . Wkładam do lodówki na parę minut np 10. I dekoruję wierzch metrowca.

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 5 łyżek słodkiej śmietany

Masło roztopić ,dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować.

SMACZNEGO!!!

 

środa, 01 sierpnia 2012
Shrek

  1. BISZKOPT:

Składniki:

  • jaja - 6 sztuk
  • cukier - 1 i 1/2 szkl.
  • mąka - 2 szkl.
  • proszek do pieczeniałyżeczka

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, jeszcze razem ubić, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec 35 min. w temp. 180 st. C.

2.  POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 1 duży sok "PYSIO" w kolorze zielonym
  • 3 budynie śmietankowe
  • 4 galaretki zielone
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 opakowania delicji

WYKONANIE:

  1. Przed właściwym wykonaniem ciasta shrek pieczemy biszkopt ( nie musi być wysoki).
  2. Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance wody a kolejne dwie galaretki w 0,5 litra wody
  3. Nie doprowadzamy do stężenia.
  4. Następnie przystępujemy do  gotowania budyniu, który  będziemy gotować na soku "PTYSIO"( zamiast mleka)
  5. Po ugotowaniu  lekko studzimy,a następnie wylewamy na upieczony zimny biszkopt w formie.
  6. Wygładzamy i na masę budyniową układamy rzędami preferowane przez nas ciastka ala delicje.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę do której pod koniec  dodajemy  rozpuszczoną galaretkę w szklance wody.
  8. Mieszamy na gładką masę i wylewamy na delicje.
  9. Na wierzch ciasta SHREK wylewamy  zieloną galaretkę  rozpuszczoną z 0,5 litra wody

I GOTOWE ,SMACZNOŚCI MOI MILI ;)

Rafaello

 

 

 

Receptura przedstawia się następująco:

Biszkopt

  •     6 jaj
  •    1 szklanka cukru
  •     ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  •    ¼ szklanki mąki pszennej
  •       1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  •       0,5 l śmietany kremówki 30% (schłodzonej w lodówce)
  •      biała polewa lub czekolada
  •     1,5 paczki wiórek kokosowych
  •      2 śnieżki na mleko
  •      1 łyżeczka żelatyny

Posypka

  •       0,5 paczki wiórek kokosowych

Przygotuj Rafaello krok po kroku
Odważ wszystkie składniki według receptury i przygotuj biszkopt

Jak zrobić masę ciasta:

  1. Jajka wyparz i odbij białka.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj powoli, delikatnie mieszając cukier potem żółtka
  3. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych białek. Również delikatnie wymieszaj.
  4. Wylej na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem.
  5. Biszkopt wypiekaj w temperaturze 160oC przez ok.. 20 min.
  6. Z wypieczonego biszkoptu musisz odkroić spieczoną skórkę, aby lepiej wiązał się z przygotowanym w następnym etapie kremem   
  7. Śmietanę ubij w mikserze na sztywno
  8. Polewę rozpuść w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu a następnie schłodź ją tak, aby była letnia ( ważne, aby do ubitej śmietany nie dodać gorącej polewy!!!)
  9. Rozpuszczoną polewę dodaj do ubitej śmietany, wsyp 2 opakowania śnieżki na mleko
  10. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody (również wystudzoną)
  11. Na koniec do kremu dodaj 1,5 paczki wiórek kokosowych i dokładnie wymieszaj
  12. Tak przygotowany krem wyłóż na wystudzony biszkopt
  13. W ostatnim kroku musisz posypać całość resztą wiórek kokosowych
  14. Aby uzyskać sztywny krem wstaw ciasto na ok. 2 godzinki do lodówki      

Tak przygotowanemu Rafaello na pewno nikt się nie oprze.

Torcik biszkoptowo-jabłkowo- śmietanowy



 

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g
  •  4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  •  75 g płatków migdałowych

Nadzienie:

  • 600 g obranych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1 Galaretka o smaku cytrynowym 

Krem:

  • 1 łyżka Żelatyny
  •  500 ml śmietanki (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru pudru



 

Tort będę piekła w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia.

  1. Do miski wkładam masło i ucieram je mikserem.
  2.  Następnie dodaję cukier puder, cukier wanilinowy  i miksując stopniowo dodaję po jednym jajku.
  3.  W osobnej miseczce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sito wprost do masy.
  4.  Mieszam wszystko mikserem na jednolitą masę.
  5.  Ciasto przekładam do tortownicy, wyrównuję, a na wierzch(górną warstwę) sypię płatki migdałowe.
  6.  Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.


W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku przygotuję nadzienie. 

  1. Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki.
  2.  Jabłka mieszam ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. 
  3. Do garnuszka wlewam sok jabłkowy, dodaję jabłka i często mieszając gotuję na małym ogniu do miękkości. 
  4. Garnek zdejmuję z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam do rozpuszczenia się galaretki.


Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.

  • Następnie przekrawam ciasto na dwa blaty.
  •  Dolny blat kładę na płaskim talerzu i nakładam obręcz od tortownicy.
  •  Wystudzoną masę jabłkową rozsmarowuję równomiernie na dolnym blacie ciasta i wkładam do lodówki do stężenia.

Teraz przygotuję krem.

  •  Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno mikserem, a pod koniec ubijania dodaję cukier puder.
  •  W oddzielnej miseczce namaczam żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzewam w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej uważając, żeby ich nie zagotować.
  •  Kiedy żelatyna przestygnie dodaję do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszam ze sobą. 
  • Kolejno dodaję wymieszaną żelatynę do reszty bitej śmietany i dokładnie ze sobą łączę.
  •  Bitą śmietanę rozsmarowuję na masie jabłkowej, przykrywam drugim krążkiem ciasta, lekko dociskam i wkładam na godzinę do lodówki.


Jeśli nie dodaliście płatków migdałów przed pieczeniem ciasta wersję tę można troszkę osłodzić.Na górnej części biszkoptu  rozsmarowuje gotową masę korówkową i posypuję płatkami migdałów.
Życzę smacznego i zapraszam na kolejne przepyszne przepisy.

Sernik Twarogowy

 

 

SKŁADNIKI:

  CIASTO:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
( składniki podwoić w razie chęci otrzymania wyższego spodu niż na zdjęciu) 

 

 MASY TWAROGOWEJ:

  • 1 kg twarogu
  • 1 litr śmietany 36%
  • od 1 do 1,5 szkl cukru (najlepiej dostosować do własnych oczekiwań)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl.mleka w proszku
  • 6 jaj

WYKONANIE:

CIASTO:

  1. Przygotowujemy blachę (smarujemy ją olejem i obsypujemy bułką tartą,bądź blachę okładamy papierem do pieczenia).
  2. Topimy masło, gdy  ostygnie łączymy z cukrem pudrem.
  3. Następnie stopniowo dodajemy resztę składników i formujemy ciasto rękoma w jednolitą masę.
  4. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowana blachę 

MASA TWAROGOWA:

  1. Rozdzielamy jaja (osobno białka i żółtka)
  2. Z białek i części cukru ubijamy sztywną pianę ( ja dodaje też białka z ciasta)
  3. Ubitą pianę chowam w misce do lodówki (do czasu  aż przygotuję resztę masy).
  4. Resztę  cukru i żółtka wkładamy do głębokiej miski bądź garnka.
  5. Następnie łączymy to z mlekiem w proszku,twarogiem,mąką i śmietaną ( podczas stopniowego łączenia produktów cały czas j miksuje je mikserem).Teraz jest idealna pora by rozgrzać nasz piekarnik
  6. Gdy masa jest już gotowa wyciągamy naszą piane z białek i cukru i dodajemy do masy i dalej miksujemy
  7. Masa jest już gotowa śmiało możemy rozłożyć ją na wcześniej rozłożone ciasto na blasze.

 

 

UWAGA:

Do masy sernikowej  nie dodajemy pod żadnym pozorem proszku do pieczenia!

 

Pieczemy  w 180° -1h 15 min

Sernik pozostawiamy w piekarniku do czasu aż wystygnie z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)