| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
wtorek, 06 listopada 2012
białe bezy

Potrzebujesz :

  • 4 białka ( najlepiej prosto z lodówki)
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

 

  1. Oddziel uważnie białko od żółtka i umieść w głębokim naczyniu ( żółtka pozostawiając w niewielkiej miseczce).
  2. Gdy białka są czysto odlane( bez nawet odrobiny żółtka) do naczynia dodajemy szczyptę soli i miksujemy mikserem do uzyskania sztywnej piany. Najłatwiej sprawdzić to obracając naczynie do góry nogami piana powinna "trzymać " się naczynia. 
  3. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder nie za dużo najlepiej około łyżki ( w trakcie cały czas miksujemy.Trzeba pamiętać ,że w powstałej masie nie mogą powstać żadne grudki a cukier musi być dobrze rozpuszczony.Dlatego czeka nas dość długie stopniowe  miksowanie.
  4. Masa cały czas musi trzymać się naczynia.Po zmiksowaniu ostatniej ilości cukru pudru z białkami pora na dodanie przesianej łyżki mąki ziemniaczanej.Miksujemy do zjednolicenia masy .
  5. Tak przygotowaną masę pieczemy w rozgrzanym piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 120*C przez 40-45 minut .

 

 

 

UWAGA:    Musimy pamiętać ,że naczynie w którym ubijamy pianę musi być czyste i suche! Piany starcza na 1,5 blachy widocznej na zdjęciu ,moje bezy są dość duże i nie kształtne gdyż były nakładane łyżką aby je po upieczeniu pokruszyć i dodać do ciasta. Jeżeli chcesz wykonać bezy o bardziej wymyślnych kształtach można użyć w tym celu wyciskarki do kremów . W ten sposób stworzymy serduszka ,kwiatki i wiele wiele innych wzorów idealnych na ozdobę tortu.


sobota, 27 października 2012
Ślimaczki z marmoladą

 

 

Składniki:

  • 1 szkl. letniego mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 45 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli => Ja wykonałam przepis z tych składników ale z chęcią następnym razem dodam pomiędzy zawijaniem odrobinę marmoladki.Wszelkie zmiany których dokonałam są zaznaczone na czerwono przez co wykonane przez Was ślimaczki będą słodsze i bardziej kolorowe dzięki Marmoladzie .

-----------------------------------------------

  • 2 łyżeczki cynamonu
  •  mąka do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki brązowego cukru( gdy go użyjemy warto odjąć 1łyżki zwykłego cukru)
  • marmolada

WYKONANIE:

  1. Drożdże wykrusz do miski.Rozetrzyj z łyżką białego cukru z 2 łyżkami mąki oraz z odrobiną letniego mleka.
  2. Przykryj rozczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Do  dużej miski przesiej pozostałą mąkę  wymieszaj z resztą  białego cukru ,mleka solą i cynamonem..
  4. Dodaj wyrośnięty rozczyn jajka i stopione ostudzone masło.
  5. Zgnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podwoi swą objętość ,przenieś je na stolnicę  i ponownie wyrób rękoma.
  7. Rozwałkuj na placek o grubości 1-1,5 cm lekko posypując mąką .
  8. Rozwałkowany placek posmaruj lekko marmoladą .
  9. Następnie zwiń placek w "roladę "
  10. Powstałą roladę z wierzchu obsypujemy cynamonem albo cukrem cynamonowym.
  11. Następnie roladę kroimy na plastry około 3 centymetrowe.
  12. Ciastka ułóż na blaszce okrytej papierem do pieczenia.
  13. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225*C .Piecz 30 minut
czwartek, 02 sierpnia 2012
szyszki

 

 

SKŁADNIKI:

  • 0.5kg krówek miękkich
  • 0.5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 12-15 dag ryżu preparowanego

WYKONANIE:

  1.  Krówki rozebrać z papierków i rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodać margarynę i rozpuścić i dodać kakao ciągle mieszając
  3. Wszystko rozpuścić na ciekłą masę 
  4. Wsypać do masy ryż preparowany pomału formując w kulki (pamiętaj gorąca masa piecze w ręce)

SMACZNYCH SŁODKOŚCI :)