| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
poniedziałek, 17 września 2012
papryczki nadziewane - zapiekane w piekarniku w kąpieli rosołowej

 

Składniki do rosołku:

  • 3-4 kostki rosołowe
  • troszkę 3-4 krople Vegety
  • woda około 2 litry
  • świeży koperek 
  • ulubione warzywa pokrojone w kostkę 

Gotujemy wodę w garnku wraz z kostkami rosołowymi aby zaczęły się rozpuszczać dodajemy koperek troszkę ulubionych warzyw (ja dodałam na końcu bo dałam cukinie gdyż szybko robi się miękka). Do smaku dodajemy Vegetę.Warzywa nie muszą być miękkie uzyskają one idealną miękkość gdy wywar będzie się gotować w piekarniku.

Składniki do papryczek nadziewanych

 

(farsz):

  • papryki (mniej więcej tej samej wysokości)
  • mięso mielone
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól 
  • pieprz
  • bazylia
  • papryka ostra
  • cebula
  • pieczarki 
  • ryż 
  • kukurydza 
  • sos pomidorowy ulubiony
  • ser
  • olej
  1. W rondelku gotujemy wodę z łyżką soli ,następnie wkładamy do środka saszetkę ryżu i gotujemy go przez 15minut. Odsączamy go z ciepłej wody spłukujemy zimną . Otwieramy saszetkę i wsypujemy go do głębokiej i dość pojemnej miski.
  2. Kukurydzę odsączamy z wody i mieszamy z ugotowanym ryżem.
  3. Mięso mielone przyprawiamy: bazylią, papryka ostra,tymiankiem,ziołami prowansalskimi,przyprawą do mięsa mielonego oraz solą i pieprzem.
  4. Cebulę  i pieczarki kroimy na desce w talarki bądź w pół talary (wkładamy je na osobne talerzyki. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju i wsypujemy przygotowaną cebulę -smażymy ją do miękkości,następnie dodając pieczarki.
  5. Miękką cebulę i pieczarki przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  6. Dodajemy odrobinę oleju i dokładamy wcześniej przyprawione mięso mielone ( gdy nie jest jeszcze do końca usmażone dolewamy pół szkiełka ulubionego sosu pomidorowego). Wszystko z patelni odcedzamy przez cedzak z tłuszczu starając się nie odcedzić sosu. Wszystko dodajemy do miseczki z kukurydzą i ryżem energicznie mieszając ( po raz kolejny doprawiamy całość doprowadzając ją do odpowiedniego dla nas smaku ).
  7. Papryką odkrawamy kapelusiki (tak jak na fotografii) a gniazda nasienne wydrążamy i wyrzucamy. Papryki układamy do głębokiego naczynia żaroodpornego i faszerujemy je farszem na górę kładąc starty ser i przykrywamy je kapelusikiem.
  8. Tak przygotowane papryki zalewamy sporządzonym wcześniej rosołkiem. Do 3/4 wysokości papryk. Ja dodałam jeszcze plasterki cukinii :)
  9. Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do 200*C na około godzinkę 
  10. Tak zrobione papryczki mogę zagwarantować ,że będą mięciutkie a skórka zejdzie z nich z łatwością :)


Smaczności !!!