| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
piątek, 18 stycznia 2013
Tarta walentynkowa

 

Ciasto na tartę:

  •  150g masła
  •  75g cukru
  •  1 jajko
  •  250g mąki 

1.    Masło z jajkiem i cukrem wymieszać razem na koniec dodając mąkę. 

2.    Ciasto ugnieść ręcznie w jednolitą masę . 

3.    Następnie włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.

4.    Blachę do tarty smarujemy olejem i obtaczamy w bułce tartej.

5.     Następnie Wykładamy ciasto na blachę następnie nakłuwamy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175*C 

6.   Od czasu do czasu otwierając i nakłuwając ciasto by urosło równe,przez 20-30 minut aby się zrobiło kruche i zarumienione.

7.    Ciasto wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia

Masa budyniowa:

  • 1 laska wanili prymat
  • 500ml mleka
  • 2 żółtka jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

1. Laskę wanilii prymat przecinamy i wydobywamy ziarenka.

2. Do około litrowego rondelka wlewamy 250ml mleka ( połowę odmierzonego mleka) dodajemy masełko i nasze ziarenka wanilii

3. Resztę mleka wlewam do około 0,5 litrowego naczynia dodaję :żółtko,cukier i mieszamy następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszamy bądź miksujemy zawartość.

4. Do gorącego mleka w  rondelku wlewamy reszte roztworu z 0,5 litrowego naczynia(wcześniej upewniając się ,że składniki dobrze się połączyły i nie mają grudek) wlewamy stopniowo budyń ciągle mieszając aż do czasu wrzenia i odpowiedniego zgęstnienia masy budyniowej następnie ściągam go z gazu  i wylewam na ostudzoną tartę.

 

5.Następnie dodajemy do ciasta borówki,banany,brzoskwinie i kiwi i formuujemy z nich wzór widoczny na zdjęciu.Przestudzone ciasto z owocami wstawiamy do lodówki.Do czasu aż galaretki nam nie zgęstnieją(galaretkę rubinową -różową i Galaretkę - Wodzisław - Niebieską. Rozpuszczamy galaretki w osobnych miseczkach, w połowie wody podanej na opakowaniu .Czekamy aż galaretka ostygnie i zacznie już lekko gęstnieć. Następnie układamy różową galaretkę łyżką na połowę tarty a na drugie pół galaretkę niebieską . 

Uwaga !!!

Trzeba pamiętać ,że na owoce takie jak kiwi i ananas nie możemy kłaść galaretki gdyż nam ona nie zastygnie :) dlatego moje serduszko zostało zielone :) 

 

Powodzenia :))

poniedziałek, 24 września 2012
Tarta z serkiem mascarpone i owocami

Ciasto 

Składniki:

  • 150g masła
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki 
  1. Masło z jajkiem i cukrem wymieszać razem na koniec dodając mąkę. 
  2. Ciasto ugnieść ręcznie w jednolitą masę . 
  3. Następnie włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
  4.  Blachę do tarty smarujemy olejem i obtaczamy w bułce tartej.
  5.  Następnie Wykładamy ciasto na blachę następnie nakłuwamy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175*C 
  6.  od czasu do czasu otwierając i nakłuwając ciasto by urosło równe,przez 20-30 minut aby się zrobiło kruche i zarumienione.
  7. Ciasto wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia

 

Środek tarty:

  •  400ml śmietany 30%
  •  250 g serka mascarpone
  •  2 łyżki cukru pudru
  •   ulubione owoce(borówki amerykańskie,plasterki bananów,winogrono,maliny)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na mocną masę i stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując.
  • Wykonanie :
  •  Na wystudzone ciasto rozkładamy masę śmietanową i środek dekorujemy owocami . 
  • Uwaga :
  • Banan daje w tym przepisie bardzo fajny i delikatny smak lecz musimy go dodać od razu przed podaniem na stół aby nie zmienił koloru na ciemny.