| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
sobota, 18 maja 2013
Szparagi z sosem serowym

 Ten sos okazał się jak najbardziej strzałem w dziesiątkę przepyszny :)

uwielbiam połączenie sera z czosnkiem i koperkiem .

Ten sos podjadałam jeszcze przed polaniem obiadu.

Polecam :) Inspiracja zaczerpnięta

z tej stronki http://smaker.pl/przepis-szparagi-w-serowym-sosie,35173.html :) z malymi zmianami.

 

 

Składniki:

  • pęczek szparagów białych
  • czubata łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml wody
  • pół kostki rosołowej + ziarenka smaku ( niewiele)
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • sól czosnkowa
  • czosnek granulowany
  • pieprz najlepiej biały -  ja dałam mieszankę pieprzów
  • około łyżki gałki muszkatołowa
  • koperek 
  • można dodać szczypiorek

 

Wykonanie:

  1. Szparagi umyć ,obciąć twarde końce (około 3 cm ), obieramy zaczynając od główki do dołu .
  2. Gotujemy we wrzącej wodzie do miękkość ciężko określić jak długo ale ważne by nie łamały się z miękkości ani nie były zbyt twarde  około 10-20 minut.
  3. SOS- w małym rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę szybko mieszając do połączenia składników ( nie złocić). 
  4. Wodę wymieszać z częścią kostki rosołowej i odrobiną ziarenek smaku- dodajemy do masła z mąką cały czas mieszając ,zagotować cały wywar dodajemy śmietankę oraz serek topiony wcześniej pokrojony w paski. Mieszamy tak długo aż serek się rozpuści a sos zrobi się aksamitny.
  5. Gotowy sos doprawiamy do smaku : solą,  pieprzem,czosnkiem, gałką muszkatołowa, odrobiną koperku i szczypiorku . 
  6. Sosem oblewamy gorące szparagi.
  7.  U nas dodatkowo:  był podany makaron z odrobiną piersi z kurczaka w kosce( obsypany solą i pieprzem z dodatkiem łyżki śmietany< zamiast jajka> obtoczony w bułce tartej i usmażonej) oraz smażonymi pieczarkami z cebulką -  doprawionymi solą i pieprzem .