| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
środa, 17 października 2012
chrupiące bułeczki z sezamem

 

 

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40g drożdży
  • 0,5 szkl wody i maślanki naturalnej (bądź po prostu mleka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju

ORAZ

  • DO POSMAROWANIA :jedno jajko i 2 łyżki wody
  • DO POSYPANIA: sezam

 

WYKONANIE:

  1. Obie mąki przesiewamy sitkiem do miski.
  2. W szklance rozgniatamy drożdże z cukrem (mieszamy tak długo aż drożdże rozpuszczą się )
  3. Do miski z mąkami dodajemy kolejno : 
  • sól
  • maślanka (mleko)
  • wodę
  • olej
  • oraz rozpuszczone drożdże ze szklanki

4. Wszystkie składniki wymieszać łyżką aż mąka przestanie być luźna a masa będzie jednolita, jeśli klei się do rąk dodać odrobinę mąki (mi nie była potrzebna).

5. Ciasto ugniatamy ręcznie przez około 5 minut.

6. Następnie czystą miskę smarujemy olejem ( ja używam pędzelka) i wkładamy do niej gotowe ciasto.

7. Miskę zaklejamy folią "stretch" aby nie dostawało się powietrze do środka.

8. Jeśli jest lato ciasto wystawiamy na słońce np. na parapet  jesienią bądź zimą przydaje się rozgrzany grzejnik ;)

9. Po godzinie czasu ciasto wystarczająco wyrośnie i wtedy mamy czas uformować bułeczki.

10. JA UFORMOWAŁAM  10 SZT , POSMAROWAŁAM JAJKIEM Z DODATKIEM WODY I POSYPAŁAM SEZAMEM ;) 

NIE MA TO JAK ŚWIERZA BUŁECZKA Z ODPOWIEDNIĄ ILOŚCIĄ SEZAMU WRAZ Z ULUBIONYM

DODATKIEM W ŚRODKU (POLECAM !)