| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
sobota, 27 października 2012
Kiszka ziemniaczana

 

POTRZEBUJESZ:

  • kiszkę (jelita)
  • ziemniaki 
  • boczek surowy
  • cebulę 
  • 1/2 smalcu
  • sól
  • pieprz
  • jajko

 

I Tak musisz przygotować jelita:


Jelita są zasolone aby je odsolić  musimy je wyjąć i włożyć do wody.

Przy czym musimy pamiętać aby często zmieniać wodę aby móc łatwiej sie pozbyć nadmiaru soli (najlepiej robić to co godzinę do czasu aż poczujemy wyłącznie lekki słony smak jelita.

W następnym kroku powinniśmy jelita dość dokładnie a zarazem delikatnie( aby ich nie uszkodzić gdyż mogą się przerwać ) wyczyścić  z nadmiaru tłuszczu.

 

FARSZ DO KISZKI + wykończenie:

  1. Drobno kroimy boczek (w bardzo drobne paseczki a następnie w kostkę). Połowę smalcu roztapiamy na gorącej patelni i dorzucamy boczek. Stapiamy go pod przykryciem do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz.
  2. Boczek wraz z smalcem studzimy jednakże pilnujemy aby całość nie stężała i była jeszcze płynna.
  3. Ziemniaki obrać ,i zetrzeć jak do placków ziemniaczanych "na ciapkę "
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków następnie wbijamy jedno jajko.
  5. Dodać przyprawy do wedle własnego uznania do smaku.
  6. Do całej doprawionej masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy chłodny boczek ze smalcem
  7.  Wymieszać całość i sprawdzić smak i ewentualnie doprawić .
  8. Jelito zawiązujemy z jednego końca nitką aby farsz nam nie uciekł.
  9. Do oczyszczonych uprzednio jelit możemy już wkładać farsz powoli i delikatnie ,łyżką albo łyżeczką w zależności od wielkości jelita. Musimy uważać by za dużo go nie włożyć gdyż w jelitach musi być lekki luz aby środek mógł spokojnie rosnąć .
  10. Jelito zawiązujemy . Wkładamy do blachy natłuszczonej resztą smalcu .
  11. Tak przygotowaną kiszkę wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika pieczemy około 1 godzinę w 180*C
  12. W piekarniku flaki zwiększą swoją objętość najlepiej jest je nakłuwać widelcem w parunastu miejscach .Pomoże to w pozbyciu się nadmiaru wody z ziemniaków.