| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
środa, 19 marca 2014
Trójkącik truskawkowy

Ostatnio jedliśmy kostkę truskawkową z cukierni i przyznam szczerze ,że taka mała kosteczka to dla nas za mało . Dlatego w ten też sposób wykonałam jej duplikat w tortownicy stąd nazwa " Trójkącik ". Jest prosta i pyszna :) zachęcam do zrobienia bo jest przy okazji tania :)

 

 

Składniki:

  • Śmietana 36%
  • 30 g żelatyny -fix deserowej ( całe opakowanie ma 60g potrzebujemy połowę)
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 2 truskawkowe galaretki
  • 250g -350g truskawek
  • odrobina alkoholu do nasączenia biszkoptu

 na biszkopt :

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. cukru Diamant
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie :

  1. Blachę do pieczenia biszkoptu okładamy papierem do pieczenia.
  2. ?Wykonanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy do małej miseczki . Białka ubijamy mikserem w około 2l misce, stopniowo dodając do nich cukier (miksujemy- przy czym masa białkowa będzie coraz gęściejsza) , następnie dodajemy żółtka doprowadzając do połączenia się skladników.
  3. Do masy przesiewamy mąki przez sitko. I delikatnie na niskich obrotach miksera łączymy wszystkie składniki ciasta.
  4. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę z papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na 8-10 minut?.
  5. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i chłodzimy.
  6. W tym czasie gotujemy wodę i rozpuszczamy 2 opakowania galaretek w miseczce  w 0,5l wody ,mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
  7. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem .
  8. Do osobnego naczynia wsypujemy tylko 30g żelatyny -fix deserowej wlewamy do proszku 25 ml wody zimnej i 50 ml wrzącej wody i ubijamy całość mikserem . Następnie dodajemy do śmietany miksując całość mikserem na małych obrotach.

Wykończenie:

  • Z biszkoptu ściągamy zarumienioną  skórkę . Biszkopt delikatnie skrapiamy alkoholem na nim równo rozkładamy bitą śmietanę. 
  • Chłodzimy w lodówce na 20 minut . 
  • Następnie wyciągamy i układamy truskawki  przekrojone na pół . 
  • Gdy galaretka ostygła delikatnie wylewamy ją na owoce . 
  • Całość wkładamy do lodówki  na 2 -3 godziny .
Zupa kalafiorowa

Klasyk z myślą o mojej siostrze ;) Na specjalne życzenie zupka na 4 litry wody.

 

 

Składniki :

  • 1 porcja włoszczyzny (  korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora )
  • 1  większy kalafior
  • koper
  • pietruszka (zielone listki)
  • 3 kostki rosołowe
  • 3 łyżki ziarenek smaku bądź innych granulek
  • 1 łyżka soli
  • 900g - 950g ziemniaków
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • mięso wedle uznania( jedna porcja rosołowa, 3-4 pałki , 6-8 skrzydełek) 
  • 4 litry wody

 

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wkładamy wybrane przez siebie mięso i zalewamy je 4 litrami wody.
  2. Przyprawiamy, i gotujemy około 40 -50 minut ( w tym czasie obieramy warzywa ,włoszczyznę kroimy w kółeczka a połowę selera na ćwiartki,ziemniaki w średnią kostkę a kalafior dzielimy na różyczki  ).
  3. Włoszczyznę dodajemy do gotującego się  mięsa.
  4. Gdy mięso jest już ugotowane wyciągamy je do osobnego naczynia.
  5. Następnie do garnka z rosołem i włoszczyzną dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora.
  6. Wszystko gotujemy do miękkości, która nam odpowiada najlepiej gdy warzywa są lekko aldente dodajemy posiekany koper i liście pietruszki.
  7. Śmietanę kwaśną rozrabiamy z chochlą gorącego wywaru z zupy . Pilnując by nie było grudek.
  8. Następnie wlewamy ją do zupy chwileczkę dogotowując zupę .

 

SMACZNEGO ;) !!

piątek, 28 lutego 2014
Czekoladowe kruche ciasteczka

Oj robiłam je jeszcze jesienią :) Były naprawdę pyszne szkoda ,że wtedy troszkę nie miałam czasu na publikacje zdjęć i przepisu. Polecam ze szklanką mleczka bądź kakao . 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła prawdziwego
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego ale może być też zwykły
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 50- 75 g kropelek czekoladowych mlecznych

 

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlewamy szklankę wody . Na nim umieszczamy miseczkę z masłem i je roztapiamy.
  2. Po rozpuszczeniu ściągamy miseczkę z rondla i sprawdzamy czy masło nie jest za ciepłe( by dodane do żółtek nie ścięło ich).
  3. Gdy stwierdziliśmy ,że masło jest dobre dodajemy do niego cukier , cukier waniliowy oraz żółtka ciągle mieszając na jednolitą masę . 
  4.  Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z sodą .
  5. Masa powinna być zwarta i lepka a na koniec dodajemy kropelki czekolady .
  6. Ciasto musimy rozwałkować i wykrawać z niego oczekiwane kształty ( u mnie za pomocą szklanki ).
  7. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia na niej umiejscawiamy ciastka . 
  8. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C przez 15-20 minut w zależności od piekarnika do czasu aż się zarumienią :)

 

Smacznego !

czwartek, 27 lutego 2014
Chruściki - Faworki

 

Składniki:

·        2 szklanki mąki

·        4 żółtka

·        Łyżka spirytusu lub octu

·        1-2 łyżek cukru pudru

·        ½ łyżeczki soli

·        1 Gęsta śmietana (kwaśna) mała

·        0,5- 1 litra smalcu lub oleju (w zależności od powierzchni garnka)

·        Cukier puder *(do obsypania)

 



Wykonanie:

  1.  Przesianą przez sito mąkę wysypujemy na stolnicę.W środku mąki robimy dziurkę na : sól, cukier puder, żółtka, spirytus i śmietanę.
  2. Ciasto wyrobić rękoma. Powinno mieć gęstość jak na pierogi.
  3. Gdy ciasto jest już gotowe podsypujemy je mąką na stole by się nie przylepiało tak samo robimy z wałkiem.
  4. Ciasto musimy rozwałkować najcieniej jak nam się uda J ale rwać też się nie może .
  5. Następnie kroimy   w paski a je w mniejsze równoległoboki( około 3*10 cm. Po środku każdego robimy dziurkę i przekładamy przez nią jeden z boków.
  6. Rozgrzewamy  mocno olej lub smalec ( na próbę można wrzucić kuleczkę z ciasta gdy sobie bulgocze i wypływa na górę oznacza ze tłuszcz dobrze się rozgrzał). 
  7. Faworki pieczemy aż do zarumienienia się ciasta z obu stron .

 

niedziela, 26 stycznia 2014
Krewetki maślano - winne

Krewetki co rusz poznaję je w innej odsłonie i jeszcze nie spotkałam takich co by mi nie smakowały.

Ten przepis pochodzi  od Jakuba Kuronia polecam jest naprawdę pyszny! 

 

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 pomidor
  • 50 g masła( prawdziwego)
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g krewetek Black Tiger
  • 200 ml białego wytrawnego wina 
  • sól 
  • pieprz

 

Wykonanie:

  1. Każde warzywo wkładamy do osobnych malutkich miseczek. Cebulę kroimy w kostkę ,nożem siekamy 4 ząbki czosnku,a także natkę pietruszki. Drobno kroimy pomidor.
  2. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i na tarce ścieramy z niej skórkę . Kolejno dzielimy ją na pół i  wyciskamy łyżkę soku.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę. Po minucie wrzucamy rozmrożone i osączone krewetki.
  4. Gotujemy wszystko kolejną minutkę, po czym dodajemy czosnek i podlewamy całość białym winem.
  5. Gdy sos odparuje o połowę, wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy startą skórkę cytrynową.
  6. Wszystko mieszamy,dodajemy posiekana natkę pietruszki,pomidor i masło. 
  7. Gdy sos zgęstnieje danie jest gotowe .

 

Smacznego!!!

 

Złociste skrzydełka z chili jalapeno i warzywami

 Oj dawno mnie tu nie było zdjęć się nazbierało a weny brakowało ..

Mam nadzieję ,że pomalutku będę tu częściej  i jakoś to nadrobimy.

Ten przepis namalował się w mojej głowie po odśnieżaniu i zabawie z psem w lesie :) 

Wyszedł naprawdę pysznie !

Potrzebujemy 1 kg skrzydełek oraz warzywa  na patelnię po włosku  z mroźnej Krainy 

 


 

Marynata do mięsa:

Po  dwie łyżki:

  • oliwy lub oleju
  •  wody
  • ketchupu ( u mnie łagodny ,pikantny też nie zaszkodzi będzie ostrzejsza marynata)

Po łyżeczce:

  • czubata łyżeczka soli
  • słodkiej papryki
  •  octu winnego cytrynowego
  •  Bazyli
  • rozmarynu
  • chili jalapeno ostrość 1 ( można zwiększyć o 1/2 łyżeczki wedle uznania) 

1/2 łyżeczki

  • pieprzu

Dodatkowo:

  • 5-6 ząbków czosnku startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 średniej papryki
  • 1 cebula dymka pokrojona w kostkę 
  • koper ( podajemy 10 minut pod koniec pieczenia)

Przyprawy do warzyw:

  • sól około łyżeczki płaskiej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • łyżeczka chili jalapeno

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki Marynaty z wyjątkiem kopru mieszamy ze sobą w malutkim naczyniu.
  2. Do osobnej miski wkładamy skrzydełka i doprawiamy ziarenkami smaku delikatnie sypiąc po całości.
  3. Następnie marynatę łączymy z mięsem rękoma. Dobrze gdy mięso może postać w lodówce z marynata chociaż przez 30 min (ale nie jest to obowiązkowe).
  4. Warzywa na patelnie po włosku przesypuję na sitko i oblewam letnią  bieżącą wodą by  lód się roztopił (a w naczyniu żaroodpornym nie pozostało nadmiaru wody).
  5. Następnie przesypuję je do żaroodpornego naczynia i przyprawiam łyżeczką czosnku , pół łyżeczki pieprzu odrobina soli i łyżeczką chili jalapeno.
  6. Na warzywach układam skrzydełka z całą marynatą.
  7. Piekę wszystko około 30 minut w termoobiegu , naczynie wyciągam na deskę. Skrzydełka wyciągam na talerz by troszkę przemieszać warzywa ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.I ponownie układam skrzydełka tyle ze przewracam je na stronę, która nie zdążyła się jeszcze przypiec. Na kolejne 30 -40 minut.
  8. Po około 1h do 1h 10' skrzydełka i warzywa  są gotowe do podania  :) 

 

190*C - termoobieg -  1h 10' max

 

Smacznego !!!

 

sobota, 02 listopada 2013
Rurki z bitą śmietaną

 

 

Składniki na Ciasto:

  • szczypta soli
  • 180 g zimnej margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka 
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 2 białka do smarowania rurek przed pieczeniem

Składniki do bitej śmietany:

  • 1 duże op. Śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru u mnie trzcinowy

Akcesoria:

  • woreczek śniadaniowy (foliowy) bądź folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • forma do rurek 
  • papier do pieczenia
  • blaszka

 

Wykonanie:

  1. Margarynę zasypujemy trzema szklankami mąki, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy wszystko rękoma do połączenia częściowego składników.
  2. Następnie dodajemy trzy łyżki  cukru, dwa żółtka i 1 szklankę śmietany 18% i nadal wygniatamy ciasto  rękoma aż ciasto zrobi się jednolite bez  grudek .
  3. Ciasto dzielimy na trzy części i zawijamy w folię spożywczą bądź wkładamy w woreczek śniadaniowy i wiążemy .
  4. Ciasto musi leżakować około godziny może być wykorzystane również kolejnego dnia
  5. Kolejno rozwałkowujemy ciasto dość cienko gdy widzimy,że lepi się do blatu lub wałka leciutko obsypujemy stół i wałek.
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dość długie prostokąty które następnie kroimy w paski około 2-3 cm .
  7. Następnie paskami nawijamy na foremki od rurek .Lekko pod kontem ale bez przerw ciasto musi lekko na siebie nachodzić by rurki wyszły w całości. Polecam zacząć nawijać paski od cieńszej strony foremki do rurek.
  8. Mając już nawinięte ciasto możemy zanurzyć górną połowę rurki w cukrze.Lekko dociskając. 
  9. Czas przygotować blachę, którą musimy obłożyć papierem do pieczenia(na niej ułożymy gotowe foremki z ciastem(rurki). 
  10. Następnie rurki z cukrem smarujemy roztrzepanym białkiem jajek, które zostały nam z ciasta( tylko z wierzchu) .
  11.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut .
  12. Po tym czasie wyciągamy foremki z naszych rurek jeśli w środku ciasto się nie dopiekło trzeba wstawić rurki dodatkowo na 5-7 minut aby doszły ( już bez foremek).
  13. W czasie gdy rurki nam stygną robimy bitą śmietanę .
  14. Mikserem ubijamy dużą śmietanę i stopniowo dodajemy cukier puder najlepiej cały czas smakując każdy ma inny gust co do słodyczy :).

Do ciasta dodałam niewielką ilość cukru aby miało delikatnie słodki posmak ale oczywiście można go pominąć :)

 

SMACZNEGO!!!

środa, 24 lipca 2013
Pieczony sernik truskawkowo-owocowy

 

 

Piekarnik 185*C i pieczemy 1 godzinę

Składniki:

Składniki na ciasto( dół i góra sernika):

  •  150g mąki tortowej typ 405 bądź 450,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  •  50g cukru 
  •  25g cukru cynamonowego
  •  1/2 torebki cukru waniliowego 
  •  1 jajko
  •  75g masła (prawdziwego osełka co najmniej 80-83 % zawartości tłuszczu)

Składniki do masy serowej (twarogowej):

  • 200g masła 
  • 1 wiaderko twarogu trzykrotnie zmielonego truskawkowego(biedronka 1 kg)
  • gdy nie znajdziemy  truskawkowego możemy sernik zrobić z naturalnego twarogu trzykrotnie zmielonego ( wtedy dodajemy jeszcze 1 duży jogurt truskawkowy i dodajemy pół opakowania budyniu dodatkowo)
  • 3 jajka 
  • 150g cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  •  2 torebki budyniu waniliowego bądź truskawkowego by otrzymać intensywniejszy smak(

Do przygotowania blachy o wymiarze 27/22:

Tłuszcz do posmarowania blachy i mąka do oprószenia.

Blachę o wymiarach  27/22 posmaruj tłuszczem i oprósz mąką- nadmiar mąki wysyp z blachy.

 Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w drobne  paski masło prosto z lodówki. Składniki posiekaj nożem aż powstaną grudki. Następnie dodaj 50g cukru +25g cukru cynamonowego  oraz pół opakowania cukru waniliowego. Wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto rękoma na jednolitą masę . Wylep dno blaszki która wcześniej była obsmarowana tłuszczem i oprószona mąką(Ciasto warto rozwałkować i łatkami  oblepiać dokładnie dno aby nie było przerw) .

Masa serowa:

Rozpuść masło ( na palnik stawiam mały rondelek zalewamy 2 szklankami wody przykrywamy go talerzem a na nim ustawiamy małą miseczkę w ten sposób masło powoli się roztopi nie przypali i nie będzie gorące ). 3 Jajka ubij z cukrem(150g) i 1 opakowaniem cukru waniliowego .Stale ubijając jajka małymi porcjami dodawaj twaróg. Masę wymieszaj mikserem z dwoma proszkami budyniowymi i stopionym masłem aż do całkowitego złączenia się składników. Gotową masę rozprowadzamy na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta.

 

kontynuacja:

 Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185*C i piecz 1 godzinę. Aby sernik mocno nie opadł warto zostawić go aż do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach . Jeśli nie chcemy czekać tak długo 30 minut też powinno wystarczyć ;) Gdy sernik ostygnie wyciągamy go na stół. Następnie szykujemy owocową polewę lekko przypominającą galaretkę . W mikserze bądź Blenderze mielimy borówki bądź inne ulubione owoce (ilość ich warto wcześniej zwarzyć by wiedzieć ile żelatyny musimy użyć). Do owoców dodajemy odpowiednią ilość cukru do smaku. Owoce podgrzewamy na palniku w rondelku( nie koniecznie do wrzenia) i rozpuszczamy w nich żelatynę. Jeszcze ciepłe owoce z żelatyną wylewamy na sernik i zdobimy ulubionymi owocami u mnie (borówki, czereśnie i malinki) 

 Smacznego !

niedziela, 16 czerwca 2013
Warstwowa sałatka kebab

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka 400g
  • 2 szt knorr fix kebab z sosem czosnkowym 2 w 1
  • olej (do smażenia piersi z kurczaka)
  • Danon naturalny 165g 
  • kapusta pekińska
  • 1 średni pomidor
  • sól i pieprz
  • 1- 1.5 cebuli czerwonej
  • 6-7 szt średniej wielkości ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • ketchup 
  • puszka czerwonej fasoli
  •  0.5-1 szt papryki
  • majonez

 

Wykonanie:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki np w kostkę i mieszamy z przyprawą knorr fix kebab ( ja korzystałam z dwóch opakowań by smak był intensywny). I smażymy na oleju  z obu stron aż mięso będzie dobrze usmażone około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie odcedzamy nadmiar tłuszczu i wykładamy na talerz i studzimy.
  2. Kapuste pekińską, pomidor i paprykę myjemy i osuszamy. Kukurydzę i fasolę odsączamy osobno z wody z puszek. Cebulę obieramy 

1. Warstwa:

  • Kapustę kroimy wzdłuż na dwie równe części następnie pół kapusty kroimy w paski które dzielimy jeszcze raz na pół by nie były zbyt długie i układamy na dnie miseczki około 2l.

2. Warstwa:

  • Przesmażona pierś z kurczaka

3. Warstwa:

  • Pomidor pokrojony w cienkie w plastry i podzielone na pół następnie przyprawiony solą i pieprzem

4. Warstwa

  • Cebula czerwona pokrojona w kostkę

5. Warstwa:

  • Ogórki konserwowe pokrojone w kostkę

6. Warstwa:

  • Odsączona kukurydza

7. Warstwa:

  • Ketchup

8. Warstwa:

  • odsączona i opłukana fasola czerwona

9. Warstwa:

  • Papryka bez gniazd nasiennych pokrojona w paseczki podzielone na pół

10 Warstwa :

  • 2 opakowania Sosu czosnkowego  z knorr fix wymieszane  z  6 łyżkami majonezu i jogurtu naturalnego.

11 Warstwa:

  • Druga połowa kapusty pekińskiej przygotowanej jak w punkcie pierwszym

 

sobota, 08 czerwca 2013
Sernik Rosyjski

 

Sernik ten jest przepyszny :) u nas piekliśmy go już drugi raz .

Smakował zarówno domownikom jak i dalszej rodzinie :)

Więc śmiało mogę Was na niego namawiać.

Ten przepis musiałam dac również koledze M który miał okazje go zasmakować  zrobił i wyszedł :) 


Mam też smutniejsze wieści może nie tyle dla mnie jak może dla Was ..

Będzie mnie tu mniej mam ostatni wolny tydzień przed rozpoczęciem stażu cieszę się nim bardzo.

Trzymajcie kciuki by dobrze mi szło :)

 Piekarnik 185*C i pieczemy 1 godzinę

Składniki:

Składniki na ciasto( dół i góra sernika):

  •  250g mąki tortowej typ
  •  405 bądź 450,
  •   40 g kakao
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150g cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego 
  • 1 jajko
  •  150g masła (prawdziwego osełka co najmniej 80-83 % zawartości tłuszczu)

Składniki do masy serowej (twarogowej):

  • 200g masła 
  • 1 wiaderko twarogu trzykrotnie zmielonego (1 kg)
  • 3 jajka 
  • 150g cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  •  2 torebki budyniu waniliowego

Do przygotowania blachy o wymiarze 27/22:

Tłuszcz do posmarowania blachy i mąka do oprószenia.

Blachę o wymiarach  27/22 posmaruj tłuszczem i oprósz mąką- nadmiar mąki wysyp z blachy.

 

 Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w drobne  paski masło prosto z lodówki. Składniki posiekaj nożem aż powstaną grudki. Następnie dodaj 150g cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego. Wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto rękoma na jednolitą masę . Włóż 1/3 przygotowanego ciasta do lodówki na talerzu bądź miseczce, a pozostałym wylep dno tortownicy (warto je rozwałkować i łatkami  oblepiać dokładnie aby nie było przerw) .

Masa serowa:

Rozpuść masło ( na palnik stawiam mały rondelek zalewamy 2 szklankami wody przykrywamy go talerzem a na nim ustawiamy małą miseczkę w ten sposób masło powoli się roztopi nie przypali i nie będzie gorące ). 3 Jajka ubij z cukrem(150g) i 1 opakowaniem cukru waniliowego .Stale ubijając jajka małymi porcjami dodawaj ser. Masę wymieszaj mikserem z dwoma proszkami budyniowymi i stopionym masłem aż do całkowitego złączenia się składników. Gotową masę rozprowadzamy na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta.

 

kontynuacja:

 Odłożone ciasto podziel na małe porcje, rozłóż je na powierzchni masy serowej( ja ciasto rozwałkowałam i użyłam foremek o kształcie serc do ich wykrawania , zdobiąc przy tym wierzch sernika). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185*C i piecz 1 godzinę. Aby sernik mocno nie opadł warto zostawić go aż do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach . Jeśli nie chcemy czekać tak długo 30 minut też powinno wystarczyć ;)

 

SMACZNEGO :))

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6