| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
poniedziałek, 17 września 2012
papryczki nadziewane - zapiekane w piekarniku w kąpieli rosołowej

 

Składniki do rosołku:

  • 3-4 kostki rosołowe
  • troszkę 3-4 krople Vegety
  • woda około 2 litry
  • świeży koperek 
  • ulubione warzywa pokrojone w kostkę 

Gotujemy wodę w garnku wraz z kostkami rosołowymi aby zaczęły się rozpuszczać dodajemy koperek troszkę ulubionych warzyw (ja dodałam na końcu bo dałam cukinie gdyż szybko robi się miękka). Do smaku dodajemy Vegetę.Warzywa nie muszą być miękkie uzyskają one idealną miękkość gdy wywar będzie się gotować w piekarniku.

Składniki do papryczek nadziewanych

 

(farsz):

  • papryki (mniej więcej tej samej wysokości)
  • mięso mielone
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól 
  • pieprz
  • bazylia
  • papryka ostra
  • cebula
  • pieczarki 
  • ryż 
  • kukurydza 
  • sos pomidorowy ulubiony
  • ser
  • olej
  1. W rondelku gotujemy wodę z łyżką soli ,następnie wkładamy do środka saszetkę ryżu i gotujemy go przez 15minut. Odsączamy go z ciepłej wody spłukujemy zimną . Otwieramy saszetkę i wsypujemy go do głębokiej i dość pojemnej miski.
  2. Kukurydzę odsączamy z wody i mieszamy z ugotowanym ryżem.
  3. Mięso mielone przyprawiamy: bazylią, papryka ostra,tymiankiem,ziołami prowansalskimi,przyprawą do mięsa mielonego oraz solą i pieprzem.
  4. Cebulę  i pieczarki kroimy na desce w talarki bądź w pół talary (wkładamy je na osobne talerzyki. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju i wsypujemy przygotowaną cebulę -smażymy ją do miękkości,następnie dodając pieczarki.
  5. Miękką cebulę i pieczarki przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  6. Dodajemy odrobinę oleju i dokładamy wcześniej przyprawione mięso mielone ( gdy nie jest jeszcze do końca usmażone dolewamy pół szkiełka ulubionego sosu pomidorowego). Wszystko z patelni odcedzamy przez cedzak z tłuszczu starając się nie odcedzić sosu. Wszystko dodajemy do miseczki z kukurydzą i ryżem energicznie mieszając ( po raz kolejny doprawiamy całość doprowadzając ją do odpowiedniego dla nas smaku ).
  7. Papryką odkrawamy kapelusiki (tak jak na fotografii) a gniazda nasienne wydrążamy i wyrzucamy. Papryki układamy do głębokiego naczynia żaroodpornego i faszerujemy je farszem na górę kładąc starty ser i przykrywamy je kapelusikiem.
  8. Tak przygotowane papryki zalewamy sporządzonym wcześniej rosołkiem. Do 3/4 wysokości papryk. Ja dodałam jeszcze plasterki cukinii :)
  9. Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do 200*C na około godzinkę 
  10. Tak zrobione papryczki mogę zagwarantować ,że będą mięciutkie a skórka zejdzie z nich z łatwością :)


Smaczności !!!

piątek, 14 września 2012
Sałatka z tuńczykiem

 

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 9 jajek(podzielone na żółtka i białka które ścieramy  na drobne części)
  • ser (wasz ulubiony i starty na dużych oczkach tarki)
  • około 2-3 puszki tuńczyka w oleju (który odsączamy)
  • cebula czerwona (pokrojona w kostkę)
  • majonez (wedle uznania)
  • kukurydza (puszka odsączona)
  • papryka (najlepiej w 3 różnych kolorach po pół )

Wykonanie:

  1. WARSTWA:BIAŁKA POTARTE NA TARCE Z 9 JAJEK
  2. WARSTWA: ser starty
  3. WARSTWA: majonez
  4. WARSTWA:Tuńczyk przygotowany jak powyżej
  5. WARSTWA: cebula czerwona
  6. WARSTWA: ser
  7. WARSTWA: tuńczyk
  8. WARSTWA: majonez
  9. WARSTWA: rozkruszone żółtko jaja
  10. WARSTWA:kukurydza
  11. WARSTWA: papryki 
Sałatka Brokułowa

 

Sałatka Brokułowa

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • boczek wędzony ilość wedle uznania 
  • sos włoski z proszku(knor,viniar)
  • majonez  
  • ogórki konserwowe

 

Wykonanie:

  1. Wstaw wodę w garnku i doprowadź do wrzenia. W między czasie możesz obrać i pokroić w kostkę czerwoną cebulę .Do wrzącej wody wkładamy brokuł gotujemy go w 5-7 minut z łyżeczką soli (lekko aldente) bez łodyżek same koszyczki.
  2. Po tym czasie brokuł odcedzamy i chłodzimy ,następnie kroimy go w kosteczkę.
  3. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do reszty wcześniej przygotowanych składników, następnie kroimy cebulę w drobną kostkę .
  4. Boczek kroimy w cienkie plasterki a plasterek w około 3-4 plasterki i podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju.
  5. Sos włoski mieszamy z majonezem w szklance (ilość wedle uznania) i dodajemy do pozostałych składników
  6. Całość mieszamy w jednolitą masę.
Tagi: brokuły
00:29, palikaaa , sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 sierpnia 2012
szyszki

 

 

SKŁADNIKI:

  • 0.5kg krówek miękkich
  • 0.5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 12-15 dag ryżu preparowanego

WYKONANIE:

  1.  Krówki rozebrać z papierków i rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodać margarynę i rozpuścić i dodać kakao ciągle mieszając
  3. Wszystko rozpuścić na ciekłą masę 
  4. Wsypać do masy ryż preparowany pomału formując w kulki (pamiętaj gorąca masa piecze w ręce)

SMACZNYCH SŁODKOŚCI :)

środa, 01 sierpnia 2012
Buraczki z papryką -zaprawy

 

POTRZEBUJESZ:

  • 3 KG BURACZKÓW
  • 4 PAPRYKI CZERWONE
  • 4 CEBULE
  • NIEPEŁNA SZKLANKA OCTU 
  • 2 SZKL. WODY
  • 1 SZKL. CUKRU
  • 2 ŁYŻKI SOLI

WYKONANIE:

  1. Buraczki gotujemy w garnku z wodą do względnej miękkości.
  2. Ugotowane buraczki,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i razem z wcześniej umytymi paprykami pokroić  w kostkę.
  4. Przygotować garnek  może być do połowy napełniony wodą -wodę doprowadzić do wrzenia 
  5. Następnie do wrzącej wody dodać pokrojoną cebulę wraz z papryką
  6. Gotować przez 5 minut
  7. Odcedzić i dodać do startych buraczków 
  8. Połączyć cukier ,sól,wodę i ocet -wymieszać 
  9. Zalewą zalać wcześniej przygotowane warzywa.
Shrek

  1. BISZKOPT:

Składniki:

  • jaja - 6 sztuk
  • cukier - 1 i 1/2 szkl.
  • mąka - 2 szkl.
  • proszek do pieczeniałyżeczka

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, jeszcze razem ubić, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec 35 min. w temp. 180 st. C.

2.  POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 1 duży sok "PYSIO" w kolorze zielonym
  • 3 budynie śmietankowe
  • 4 galaretki zielone
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 opakowania delicji

WYKONANIE:

  1. Przed właściwym wykonaniem ciasta shrek pieczemy biszkopt ( nie musi być wysoki).
  2. Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance wody a kolejne dwie galaretki w 0,5 litra wody
  3. Nie doprowadzamy do stężenia.
  4. Następnie przystępujemy do  gotowania budyniu, który  będziemy gotować na soku "PTYSIO"( zamiast mleka)
  5. Po ugotowaniu  lekko studzimy,a następnie wylewamy na upieczony zimny biszkopt w formie.
  6. Wygładzamy i na masę budyniową układamy rzędami preferowane przez nas ciastka ala delicje.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę do której pod koniec  dodajemy  rozpuszczoną galaretkę w szklance wody.
  8. Mieszamy na gładką masę i wylewamy na delicje.
  9. Na wierzch ciasta SHREK wylewamy  zieloną galaretkę  rozpuszczoną z 0,5 litra wody

I GOTOWE ,SMACZNOŚCI MOI MILI ;)

Galat z łososiem:

 

 

SKŁADNIKI:

  •  łosoś płaty z np. biedronki
  • jajko (ilość zależy od wielkości miseczki)kroimy na 4 części każde z jajek
  • kukurydza papryka- może być również ogórek konserwowy( ja go nie dodałam)
  • żelatyna  

 

  1. Na górną warstwę sałatka ziemniaczana( wszystko kroimy w drobną kostkę):
  •  ziemniak jeden większy bądź 2 średnie 
  • marchewka gotowana lub ze słoiczka wraz z groszkiem( ja nie lubię ale pokroiłam go na mniejsze kawałki i było smaczne )
  •  jajko
  •  majonez 
  • musztarda 
  • troszkę cebuli 
  • koperek

Wykonanie:

 

  1. Jajka gotujemy i studzimy.
  2. Kukurydzę z puszki odsączamy.
  3. Paprykę kroimy na plastry następnie dzielimy je na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez niecałe 5 minut.
  4. Plastry łososia kroimy na parę mniejszych części i przekładamy pomiędzy jajkami , kukurydzą i papryką oraz ogórkiem konserwowym( pokrojonym w kostkę).
  5.  Następnie wyrabiamy sałatkę ziemniaczaną i wszystkie jej składniki kroimy w kostkę łącząc je ze sobą w jedną całość.
  6. Układamy na górę miseczki przykrywając resztę składników.
  7. Następnie gotujemy wodę i rozrabiamy z  żelatyną zgodnie z danymi z Tyłu opakowania i dopasowujemy do ilości naszej miseczki ;) i zalewamy!
Rafaello

 

 

 

Receptura przedstawia się następująco:

Biszkopt

  •     6 jaj
  •    1 szklanka cukru
  •     ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  •    ¼ szklanki mąki pszennej
  •       1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  •       0,5 l śmietany kremówki 30% (schłodzonej w lodówce)
  •      biała polewa lub czekolada
  •     1,5 paczki wiórek kokosowych
  •      2 śnieżki na mleko
  •      1 łyżeczka żelatyny

Posypka

  •       0,5 paczki wiórek kokosowych

Przygotuj Rafaello krok po kroku
Odważ wszystkie składniki według receptury i przygotuj biszkopt

Jak zrobić masę ciasta:

  1. Jajka wyparz i odbij białka.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj powoli, delikatnie mieszając cukier potem żółtka
  3. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych białek. Również delikatnie wymieszaj.
  4. Wylej na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem.
  5. Biszkopt wypiekaj w temperaturze 160oC przez ok.. 20 min.
  6. Z wypieczonego biszkoptu musisz odkroić spieczoną skórkę, aby lepiej wiązał się z przygotowanym w następnym etapie kremem   
  7. Śmietanę ubij w mikserze na sztywno
  8. Polewę rozpuść w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu a następnie schłodź ją tak, aby była letnia ( ważne, aby do ubitej śmietany nie dodać gorącej polewy!!!)
  9. Rozpuszczoną polewę dodaj do ubitej śmietany, wsyp 2 opakowania śnieżki na mleko
  10. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody (również wystudzoną)
  11. Na koniec do kremu dodaj 1,5 paczki wiórek kokosowych i dokładnie wymieszaj
  12. Tak przygotowany krem wyłóż na wystudzony biszkopt
  13. W ostatnim kroku musisz posypać całość resztą wiórek kokosowych
  14. Aby uzyskać sztywny krem wstaw ciasto na ok. 2 godzinki do lodówki      

Tak przygotowanemu Rafaello na pewno nikt się nie oprze.

Torcik biszkoptowo-jabłkowo- śmietanowy



 

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g
  •  4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  •  75 g płatków migdałowych

Nadzienie:

  • 600 g obranych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1 Galaretka o smaku cytrynowym 

Krem:

  • 1 łyżka Żelatyny
  •  500 ml śmietanki (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru pudru



 

Tort będę piekła w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia.

  1. Do miski wkładam masło i ucieram je mikserem.
  2.  Następnie dodaję cukier puder, cukier wanilinowy  i miksując stopniowo dodaję po jednym jajku.
  3.  W osobnej miseczce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sito wprost do masy.
  4.  Mieszam wszystko mikserem na jednolitą masę.
  5.  Ciasto przekładam do tortownicy, wyrównuję, a na wierzch(górną warstwę) sypię płatki migdałowe.
  6.  Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.


W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku przygotuję nadzienie. 

  1. Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki.
  2.  Jabłka mieszam ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. 
  3. Do garnuszka wlewam sok jabłkowy, dodaję jabłka i często mieszając gotuję na małym ogniu do miękkości. 
  4. Garnek zdejmuję z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam do rozpuszczenia się galaretki.


Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.

  • Następnie przekrawam ciasto na dwa blaty.
  •  Dolny blat kładę na płaskim talerzu i nakładam obręcz od tortownicy.
  •  Wystudzoną masę jabłkową rozsmarowuję równomiernie na dolnym blacie ciasta i wkładam do lodówki do stężenia.

Teraz przygotuję krem.

  •  Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno mikserem, a pod koniec ubijania dodaję cukier puder.
  •  W oddzielnej miseczce namaczam żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzewam w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej uważając, żeby ich nie zagotować.
  •  Kiedy żelatyna przestygnie dodaję do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszam ze sobą. 
  • Kolejno dodaję wymieszaną żelatynę do reszty bitej śmietany i dokładnie ze sobą łączę.
  •  Bitą śmietanę rozsmarowuję na masie jabłkowej, przykrywam drugim krążkiem ciasta, lekko dociskam i wkładam na godzinę do lodówki.


Jeśli nie dodaliście płatków migdałów przed pieczeniem ciasta wersję tę można troszkę osłodzić.Na górnej części biszkoptu  rozsmarowuje gotową masę korówkową i posypuję płatkami migdałów.
Życzę smacznego i zapraszam na kolejne przepyszne przepisy.

Sernik Twarogowy

 

 

SKŁADNIKI:

  CIASTO:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
( składniki podwoić w razie chęci otrzymania wyższego spodu niż na zdjęciu) 

 

 MASY TWAROGOWEJ:

  • 1 kg twarogu
  • 1 litr śmietany 36%
  • od 1 do 1,5 szkl cukru (najlepiej dostosować do własnych oczekiwań)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl.mleka w proszku
  • 6 jaj

WYKONANIE:

CIASTO:

  1. Przygotowujemy blachę (smarujemy ją olejem i obsypujemy bułką tartą,bądź blachę okładamy papierem do pieczenia).
  2. Topimy masło, gdy  ostygnie łączymy z cukrem pudrem.
  3. Następnie stopniowo dodajemy resztę składników i formujemy ciasto rękoma w jednolitą masę.
  4. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowana blachę 

MASA TWAROGOWA:

  1. Rozdzielamy jaja (osobno białka i żółtka)
  2. Z białek i części cukru ubijamy sztywną pianę ( ja dodaje też białka z ciasta)
  3. Ubitą pianę chowam w misce do lodówki (do czasu  aż przygotuję resztę masy).
  4. Resztę  cukru i żółtka wkładamy do głębokiej miski bądź garnka.
  5. Następnie łączymy to z mlekiem w proszku,twarogiem,mąką i śmietaną ( podczas stopniowego łączenia produktów cały czas j miksuje je mikserem).Teraz jest idealna pora by rozgrzać nasz piekarnik
  6. Gdy masa jest już gotowa wyciągamy naszą piane z białek i cukru i dodajemy do masy i dalej miksujemy
  7. Masa jest już gotowa śmiało możemy rozłożyć ją na wcześniej rozłożone ciasto na blasze.

 

 

UWAGA:

Do masy sernikowej  nie dodajemy pod żadnym pozorem proszku do pieczenia!

 

Pieczemy  w 180° -1h 15 min

Sernik pozostawiamy w piekarniku do czasu aż wystygnie z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

ŻYCZĘ SMACZNEGO ;)