| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
niedziela, 02 grudnia 2012
pierniczki

 

 

Potrzebujesz: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 8 łyżek miodu (ulubionego najlepiej lejącego się)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek przyprawy do piernika lub przypraw korzennych
  • 4 łyżeczki kakao

Wykonanie:

  1. Margarynę roztapiamy w rondelku na małym ogniu dodając do niej miód- mieszamy od czasu do czasu. Całość chłodzimy do temperatury pokojowej bądź troszkę wyższej.
  2. Wszystkie suche składniki wsypujemy do większej miski tzn: mąkę ,proszek do pieczenia,przyprawy do piernika i kakao i mieszamy do czasu zmieszania się wszystkich składników . 
  3. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy.Kolejno dodajemy ostudzoną margarynę z miodem.
  4.  Mając już wszystkie składniki w misce energicznie mieszamy je ze sobą na gęstą masę. Jeśli masa jest jeszcze dość płynna musimy dodać odrobinę więcej mąki i w tym momencie masa ładnie będzie się wyrabiać ręcznie. 
  5. Ta masa powinna dość ładnie odchodzić od rąk i w sumie mi się nie przylepiała zbytnio do blatu ale zapobiegawczo leciutko posypałam ów blat by z łatwością przekładać pierniczki na blaszki :)
  6. Powracając do punktu 4 na blacie rozsypujemy odrobinę mąki ,rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ulubione wzorki które mamy w dyspozycji.
  7. Wycięte pierniczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 150*C  na około 15 minut!

Pierniczki najlepiej zdobi się gdy wystygną.Najczęściej robię to dzień później i dekoruje czekoladą roztopioną w zestawie do fondue

I na ciepła czekoladę sypię różne posypki :) inwencja twórcza u mnie jest dość uboga :P

Na końcu gdzie niegdzie dodany jest lukier zrobiony z cukru pudru i soku zagęszczonego dzięki temu lukier będzie miał dość ciekawy smak i kolor :)

niedziela, 18 listopada 2012
Murzynek przekładany z powidłami śliwkowymi i budyniem

 

Ciasto => SKŁADNIKI NA MNIEJSZĄ PROSTOKĄTNĄ BLASZKĘ :

  • PÓŁ SZKL. WODY
  • KOSTKA MARGARYNY 250G
  • 2 SZKL. CUKRU
  • 5 ŁYŻECZEK KAKAO
  • 4 JAJKA
  • 3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 ŁYŻKA MIODU LEISTEGO
  • 2 szk. MĄKI

 

WYKONANIE:

 

  1. Do garnka wlawamy pół szklanki wody w której roztopimy kostkę margaryny.
  2. Dodajemy 2 szkl cukru i 5 łyżeczek kakao + łyżeczkę miodu  doprowadzamy  do wrzenia cały czas mieszając.Masa musi być jednolita.
  3. Po zagotowaniu  odlewamy pół szklanki masy na polewę
  4. Całość studzimy.
  5. Po ostudzeniu masy ubijamy białka w 0,5 litrowym kubku mikserem.
  6. Masę z garnka przelewamy do głębokiej miski dodajemy żółtka i mąkę oraz proszek do pieczenia cały czas miksując do zjednoczenia składników .
  7. Dobrze wymieszaną  masę delikatnie mieszamy z białkami jajek.
  8. Po wystygnięciu,ciasto przekrajamy wzdłóż wypełniając środek ulubionym kremem bądź tak jak ja powidłami na które nałożyłam przygotowany wcześniej budyń kupny krówkowy. Polewamy wcześniej odlaną polewą ( nie jest ona gęsta jak w przypadku czekolady ale równie pyszna). I dekorujemy albo kokosem albo różnymi posypkami w zależności od okazji.
wtorek, 06 listopada 2012
Kostka Alpejska
Przepis ze zmianami gdyż nie do końca byłam zadowolona ze spodu ciasta na załączonym zdjęciu.

 

 

Składniki na biszkopt:

  • jaja - 6 sztuk
  • cukier - 1 i 1/2 szkl.
  • mąka - 2 szkl.
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • 2-3 łyżek kakao

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, jeszcze razem ubić, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec 35 min. w temp. 180 st. C.Następnie chłodzimy. I cienką warstwę biszkoptu skrajmy aby lepiej biszkopt przyjął poncz   którym go nasączymy. 

A o to składniki na pącz:

  • 2/3 szkl kawy
  • 3 łyżki wódki

 

Odsączoną kawę od fusów (może być również rozpuszczalna), mieszamy z wódką . I nasączamy biszkopt. Następnie poncz odstawiamy na bok gdyż będzie nam potrzebny do nasączenia herbatników. 

Składniki do masy kajmakowo-bezowej:

 

Masło ucieramy mikserem stopniowo dodając masę kajmakową .Do wyrobionej i jednolitej masy wykruszamy bezy na początku dość drobno następnie w większych kawałkach by było je wyraźniej czuć -najlepiej posłużyć się łyżką starannie mieszając w wspólną masę .

na tą masę nakładamy pojedynczo 200 g herbatników(jeden przy drugim) i nasączamy je ponczem.

Na nasączone herbatniki nakładamy 

MASĘ  ŚMIETANOWĄ :

  • 660 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny( rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody),bądź usztywniacze do śmietany

Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder cały czas miksując a na sam koniec żelatynę bądź usztywniacze .Miksujemy by nie powstały grudki.

Na koniec ciasto dekorujemy starta słodką  czekoladą .Ciasto przechowujemy w lodówce!

Smacznego!


białe bezy

Potrzebujesz :

  • 4 białka ( najlepiej prosto z lodówki)
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

 

  1. Oddziel uważnie białko od żółtka i umieść w głębokim naczyniu ( żółtka pozostawiając w niewielkiej miseczce).
  2. Gdy białka są czysto odlane( bez nawet odrobiny żółtka) do naczynia dodajemy szczyptę soli i miksujemy mikserem do uzyskania sztywnej piany. Najłatwiej sprawdzić to obracając naczynie do góry nogami piana powinna "trzymać " się naczynia. 
  3. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder nie za dużo najlepiej około łyżki ( w trakcie cały czas miksujemy.Trzeba pamiętać ,że w powstałej masie nie mogą powstać żadne grudki a cukier musi być dobrze rozpuszczony.Dlatego czeka nas dość długie stopniowe  miksowanie.
  4. Masa cały czas musi trzymać się naczynia.Po zmiksowaniu ostatniej ilości cukru pudru z białkami pora na dodanie przesianej łyżki mąki ziemniaczanej.Miksujemy do zjednolicenia masy .
  5. Tak przygotowaną masę pieczemy w rozgrzanym piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 120*C przez 40-45 minut .

 

 

 

UWAGA:    Musimy pamiętać ,że naczynie w którym ubijamy pianę musi być czyste i suche! Piany starcza na 1,5 blachy widocznej na zdjęciu ,moje bezy są dość duże i nie kształtne gdyż były nakładane łyżką aby je po upieczeniu pokruszyć i dodać do ciasta. Jeżeli chcesz wykonać bezy o bardziej wymyślnych kształtach można użyć w tym celu wyciskarki do kremów . W ten sposób stworzymy serduszka ,kwiatki i wiele wiele innych wzorów idealnych na ozdobę tortu.


sobota, 27 października 2012
Ślimaczki z marmoladą

 

 

Składniki:

  • 1 szkl. letniego mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 45 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli => Ja wykonałam przepis z tych składników ale z chęcią następnym razem dodam pomiędzy zawijaniem odrobinę marmoladki.Wszelkie zmiany których dokonałam są zaznaczone na czerwono przez co wykonane przez Was ślimaczki będą słodsze i bardziej kolorowe dzięki Marmoladzie .

-----------------------------------------------

  • 2 łyżeczki cynamonu
  •  mąka do oprószenia stolnicy
  • 2 łyżki brązowego cukru( gdy go użyjemy warto odjąć 1łyżki zwykłego cukru)
  • marmolada

WYKONANIE:

  1. Drożdże wykrusz do miski.Rozetrzyj z łyżką białego cukru z 2 łyżkami mąki oraz z odrobiną letniego mleka.
  2. Przykryj rozczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Do  dużej miski przesiej pozostałą mąkę  wymieszaj z resztą  białego cukru ,mleka solą i cynamonem..
  4. Dodaj wyrośnięty rozczyn jajka i stopione ostudzone masło.
  5. Zgnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto podwoi swą objętość ,przenieś je na stolnicę  i ponownie wyrób rękoma.
  7. Rozwałkuj na placek o grubości 1-1,5 cm lekko posypując mąką .
  8. Rozwałkowany placek posmaruj lekko marmoladą .
  9. Następnie zwiń placek w "roladę "
  10. Powstałą roladę z wierzchu obsypujemy cynamonem albo cukrem cynamonowym.
  11. Następnie roladę kroimy na plastry około 3 centymetrowe.
  12. Ciastka ułóż na blaszce okrytej papierem do pieczenia.
  13. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225*C .Piecz 30 minut
Kiszka ziemniaczana

 

POTRZEBUJESZ:

  • kiszkę (jelita)
  • ziemniaki 
  • boczek surowy
  • cebulę 
  • 1/2 smalcu
  • sól
  • pieprz
  • jajko

 

I Tak musisz przygotować jelita:


Jelita są zasolone aby je odsolić  musimy je wyjąć i włożyć do wody.

Przy czym musimy pamiętać aby często zmieniać wodę aby móc łatwiej sie pozbyć nadmiaru soli (najlepiej robić to co godzinę do czasu aż poczujemy wyłącznie lekki słony smak jelita.

W następnym kroku powinniśmy jelita dość dokładnie a zarazem delikatnie( aby ich nie uszkodzić gdyż mogą się przerwać ) wyczyścić  z nadmiaru tłuszczu.

 

FARSZ DO KISZKI + wykończenie:

  1. Drobno kroimy boczek (w bardzo drobne paseczki a następnie w kostkę). Połowę smalcu roztapiamy na gorącej patelni i dorzucamy boczek. Stapiamy go pod przykryciem do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz.
  2. Boczek wraz z smalcem studzimy jednakże pilnujemy aby całość nie stężała i była jeszcze płynna.
  3. Ziemniaki obrać ,i zetrzeć jak do placków ziemniaczanych "na ciapkę "
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków następnie wbijamy jedno jajko.
  5. Dodać przyprawy do wedle własnego uznania do smaku.
  6. Do całej doprawionej masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy chłodny boczek ze smalcem
  7.  Wymieszać całość i sprawdzić smak i ewentualnie doprawić .
  8. Jelito zawiązujemy z jednego końca nitką aby farsz nam nie uciekł.
  9. Do oczyszczonych uprzednio jelit możemy już wkładać farsz powoli i delikatnie ,łyżką albo łyżeczką w zależności od wielkości jelita. Musimy uważać by za dużo go nie włożyć gdyż w jelitach musi być lekki luz aby środek mógł spokojnie rosnąć .
  10. Jelito zawiązujemy . Wkładamy do blachy natłuszczonej resztą smalcu .
  11. Tak przygotowaną kiszkę wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika pieczemy około 1 godzinę w 180*C
  12. W piekarniku flaki zwiększą swoją objętość najlepiej jest je nakłuwać widelcem w parunastu miejscach .Pomoże to w pozbyciu się nadmiaru wody z ziemniaków.
czwartek, 18 października 2012
Skrzydełka w ryżu (risotto)

 

Potrzebujesz:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 szkl ryżu 
  • 3 cebule

Przyprawa do skrzydełek .:

Wszystkie poniższe składniki mieszamy przyprawy odmierzamy po około pól łyżeczki do 1 ..

  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • estragon
  • słodka papryka
  • ostra pakryka
  • sól pieprz 
  • 0,5 szkl oleju

Wszystkie skrzydełka obtaczamy w zalewie z przyprawami.

Najlepiej będzie gdy mięso będzie w lodówce leżało przez całą noc a ostatecznie nie mniej niż 2 godziny.

Sos do ryżu:

  • ząbek czosnku (praska)
  • 6 szkl. wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki Vegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 kostki masła 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek keczupu
  1.  Masło roztapiamy w garnku następnie dodajemy wodę i resztę składników sosu do ryżu .Podgrzewamy aż do złączenia się składników (nie gotujemy).
  2. Surowy ryż wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego na niego kładziemy cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
  3. Następnie kładziemy skrzydełka z olejem i przyprawami.
  4. Wszystko zalewamy sosem do ryżu .
  5. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200* C i pieczemy przez godzinę
środa, 17 października 2012
chrupiące bułeczki z sezamem

 

 

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40g drożdży
  • 0,5 szkl wody i maślanki naturalnej (bądź po prostu mleka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju

ORAZ

  • DO POSMAROWANIA :jedno jajko i 2 łyżki wody
  • DO POSYPANIA: sezam

 

WYKONANIE:

  1. Obie mąki przesiewamy sitkiem do miski.
  2. W szklance rozgniatamy drożdże z cukrem (mieszamy tak długo aż drożdże rozpuszczą się )
  3. Do miski z mąkami dodajemy kolejno : 
  • sól
  • maślanka (mleko)
  • wodę
  • olej
  • oraz rozpuszczone drożdże ze szklanki

4. Wszystkie składniki wymieszać łyżką aż mąka przestanie być luźna a masa będzie jednolita, jeśli klei się do rąk dodać odrobinę mąki (mi nie była potrzebna).

5. Ciasto ugniatamy ręcznie przez około 5 minut.

6. Następnie czystą miskę smarujemy olejem ( ja używam pędzelka) i wkładamy do niej gotowe ciasto.

7. Miskę zaklejamy folią "stretch" aby nie dostawało się powietrze do środka.

8. Jeśli jest lato ciasto wystawiamy na słońce np. na parapet  jesienią bądź zimą przydaje się rozgrzany grzejnik ;)

9. Po godzinie czasu ciasto wystarczająco wyrośnie i wtedy mamy czas uformować bułeczki.

10. JA UFORMOWAŁAM  10 SZT , POSMAROWAŁAM JAJKIEM Z DODATKIEM WODY I POSYPAŁAM SEZAMEM ;) 

NIE MA TO JAK ŚWIERZA BUŁECZKA Z ODPOWIEDNIĄ ILOŚCIĄ SEZAMU WRAZ Z ULUBIONYM

DODATKIEM W ŚRODKU (POLECAM !)

poniedziałek, 24 września 2012
Tarta z serkiem mascarpone i owocami

Ciasto 

Składniki:

  • 150g masła
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 250g mąki 
  1. Masło z jajkiem i cukrem wymieszać razem na koniec dodając mąkę. 
  2. Ciasto ugnieść ręcznie w jednolitą masę . 
  3. Następnie włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
  4.  Blachę do tarty smarujemy olejem i obtaczamy w bułce tartej.
  5.  Następnie Wykładamy ciasto na blachę następnie nakłuwamy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175*C 
  6.  od czasu do czasu otwierając i nakłuwając ciasto by urosło równe,przez 20-30 minut aby się zrobiło kruche i zarumienione.
  7. Ciasto wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia

 

Środek tarty:

  •  400ml śmietany 30%
  •  250 g serka mascarpone
  •  2 łyżki cukru pudru
  •   ulubione owoce(borówki amerykańskie,plasterki bananów,winogrono,maliny)Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na mocną masę i stopniowo dodajemy serek mascarpone cały czas miksując.
  • Wykonanie :
  •  Na wystudzone ciasto rozkładamy masę śmietanową i środek dekorujemy owocami . 
  • Uwaga :
  • Banan daje w tym przepisie bardzo fajny i delikatny smak lecz musimy go dodać od razu przed podaniem na stół aby nie zmienił koloru na ciemny.

 

 

 

 

 

Metrowiec

 

 

Składniki na 1 blaszkę ciasta:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 cukier wanilinowe 
  • 0,75 (3/4) szklanki  cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju (4 łyżki) →   do ciasta ciemnego dodajemy 2 łyżki kakao ! Tym różni się druga blaszka ;)

 

  1. Białka i żółtkami ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym (nie ma obowiązku ubijać osobno białek aczkolwiek takie kroki nie popsuja nam ciasta) na puszystą masę.
  2. Dodać olej i wodę ciągle miksując
  3. Mąkę przesiać przez sitko mieszając z proszkiem do pieczenia -miksując do uzyskania jednolitej masy
  4. Jasne ciasto jest już gotowe aby przygotować ciemne należy sporządzić raz jeszcze taką samą masę dodając 2 łyżki prawdziwego kakao(gorzkie).
  5. Ciasta przełożyć do dwóch identycznie długich blaszek wcześniej wysmarowując je olejem i obłożyć bułką tartą.
  6. Piec około 40 minut w temperaturze 170-180 *C

 

Składniki na wewnętrzną masę (przekładaną między ciastami) :

  • budyń u mnie z białą czekoladą 
  • mleko 0,5 litra
  • cukier około 2-3 łyżki
  • masło (kostka)

Budyń robimy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy,następnie ucieramy na jednolitą masę z masłem.

WYKONANIE:

  1. Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki  o grubości 1 cm.Kromki układać na przemian przekładając je masą budyniowo-karpatkową. Następnie gotowe ciasto z wierzchu smarujemy kremem (ulubionym) np. ajerkoniakowym. Chłodzimy gotowe ciasto w lodówce następnie oblewamy je czekoladą i dekorujemy.

Otoczenie Ciasta u mnie :

  • krem do tortów  ajerkoniakowy ( Dr.Oetker)
  • 100 g masła
  • mleko 0,5 litra

Krem miksuje z mlekiem następnie z masłem . Wkładam do lodówki na parę minut np 10. I dekoruję wierzch metrowca.

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki cukru

  • 3 łyżki kakao

  • 5 łyżek słodkiej śmietany

Masło roztopić ,dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować.

SMACZNEGO!!!

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6