| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
niedziela, 17 marca 2013
Jajeczka w kwadracie i ozdoba stołu wielkanocnego :)

 

Składniki i narzędzia potrzebne do wykonania kwadratowych jajek:

  • co najmniej 4 jajka o rozmiarze XL
  • karton po mleku
  • szklanka węższa od tych 250 ml
  • garnek 2 litrowy
  • woda
  • gazeta
  • dwie małe miseczki
  • nóż
  • słoik

Wykonanie :

  1. Jajka dokładnie myjemy w letniej wodzie. Nastepnie oddzielamy białka od żółtek do osobnych miseczek.
  2. Żółtka  musimy rozbełtać i wlać je do wąskiej szklanki.
  3. Do garnka wlewamy wodę mniej więcej lekko ponad wysokość jajek w szklance.I czekamy aż się zagotuje.
  4. W tej chwili wkładamy na dno gazetę( aby czasem nie uszkodziło się nam naczynie z żółtkami).
  5. I wkładamy naszą szklankę na górę szklanki kładziemy coś ciężkiego np talerz (po to by szklanka nam nie chodziła po całym garnku i nie wylało się żółtko ).
  6. I tak przygotowane żółtko gotujemy około 30-40 minut ( do czasu aż zauważymy że żółtko kompletnie się ścieło )
  7. Następnie wyciągamy naczynie z wody , przytrzymujemy je ręcznikiem i podważamy lekko na około nożem odchodzi bardzo łatwo a żółtko nie powinno się kruszyć i wyjść ze szklanki w całości :).
  8. W czasie gdy żółtka stygną przygotowujemy karton po mleku i dzielimy go na pół ,nas interesuje jego dolna część.
  9. Do garnka dolewamy wody tak samo jak poprzednio tylko ,że tym razem będziemy gotować żółtko razem z białkiem.
  10. A wiec : Do dolnej połowy kartonika po mleku wlewamy białka i  wkładamy ostudzone żółtko.
  11. Całość wkładamy do wrzątku ( tutaj dobrze jest włożyć dodatkowo do garnka również słoik z wodą by kartonik nam nie uciekał i stał w miejscu), dzięki temu bedziemy mieli możliwość pilnowania wcześniej ugotowanego żółtka ( musimy trzymać żółtko łyżką na środku kartonika by zachować efekt oraz by się ono nie przemieściło-trzymamy tak do czasu aż poczujemy ,że białko już lekko się ścina i samo podtrzymuje żółtko).
  12. Pozostało nam czekać kolejne 30-40 minut aż białko się kompletnie zetnie. 
  13. Gotowe jajka razem z kartonikiem wyciągamy z garnka ,studzimy i delikatnie rozcinamy kartonik podważając lekko nożem.
  14. Kolejny krok to już tylko pokrojenie jajek w plasterki i ułożenie na udekorowanym talerzu.

 

Składniki na 1 kurczaczka z jajka:

  • jajko
  • dwa ziarenka pieprzu
  • jedna do dwóch plasterków marchewki ( krojąc w kółka)
  • wykałaczka

Wykonanie :

  1. Jajko Gotujemy na twardo 8-10 minut w zależności od ich wielkości.
  2. Studzimy w zimniej wodzie i pozbywamy się skorupek .
  3.  Kolejno nacinamy jajko u góry tak by łatwo zrobić koguci grzebień oraz na dole by wstawić nóżki.
  4.  Tak jak powyżej na zdjęciach.
  5. Następnie kroimy obraną marchewkę w dwa kółeczka.Tworzymy z nich ala korony wycinając trójkąciki.
  6. Tak przygotowaną "koronę wstawiamy w miejsce koguciego grzebienia( wcześniej zrobionego nacięcia).
  7. Wstawiamy oczka robiąc dziurki wykałaczką następnie wciskamy w nie ziarenka pieprzu.I wkładamy dziobek z marchewki.
  8. Nóżki wstawiamy u dołu jajka z resztek po koronie( pozostałe trójkąciki bądź robimy nowe).

 Życzę miłej zabawy :)

Jajka ala po szkocku -wersja zmodyfikowana.

Do tego wpisu zainspirowała mnie Pani Jola z bloga http://straga.pl/.

Szukałam jakiejś nowości która będzie zarówno tania i smaczna :)

Ten przepis sprawdził się idealnie aczkolwiek delikatnie go zmodyfikowałam bo mięso mielone lubię mieć dość mocno doprawione.

 

Składniki:

  1. 6 ugotowanych jajek na twardo ( u mnie XL)
  • mąka pszenna

      2.Składniki do "skorupki" z mięsa mielonego 

  • 500g  mięsa mielonego wieprzowego
  • bazylia
  • oregano 
  • estragon
  • sól i  pieprz dość sporo ale indywidualnie do własnych potrzeb
  • pół średniej cebuli
  • 2 białe kiełbasy surowe

      3.Wykończenie

  • 1 surowe jajko do maczania gotowych już kuleczek
  • bułka tarta i odrobina sezamu do obtoczenia kulek
  • olej do smarzenia 

Wykonanie:

  1. Jajka wkładamy do rondelka z gotowaną i osoloną wodą gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości) na twardo.
  2. Po tym czasie jajka przekładamy do miseczki i wlewamy zimną wodę do ostudzenia jajek.
  3. Ostudzone jajka obskubujemy ze skorupek i obtaczamy w mące.
  4.  Mięso mielone łaczymy z białą kiełbasą ( bez flaczka) dodajemy:bazylie ,oregano,estragon oraz sól i pieprz.
  5. Masę wyrabiamy ręcznie by wszystkie przyprawy się rozprzestrzeniły w mięsie.
  6. Następnie obieramy cebule i ktoimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa.
  7. Tak przygotowanym farszem oblepiamy nasze jajka w około.
  8. Gotowe jajka z farszem maczamy w roztrzepanym jajku lekko osolonym i obsypujemy bułką tartą pomieszaną z sezamem.
  9. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni (dno powinno być dość mocno zalane olejem) do brązowego koloru by mięso się odpowiednio usmażyło.
piątek, 15 marca 2013
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

 

Składniki :

  • 200-300 g  pomidorków koktajlowych- 
  • pietruszka -listki
  • 1/2-170g puszki kukurydzy
  • sałata masłowa 
  • 3 cebule dymki 
  • około 2 ćwiartki z wędzonego kurczaka
  • sos czasnkowy -u mnie majonez z musztardą 

  1. Sałatę rwiemy na średnie strzępki ja pominełam jej białe części .I układamy do około 2 litrowej salaterki-miseczki.
  2. Na sałatę układamy pomidorki przekrojone na pół.
  3. Ćwiartki kurczaka obskubujemy z miesa(pomijając skórkę) ,kroimy w drobną kosteczkę i kładziemy na pomidorki oraz kukurydzę.
  4. Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę i posypujemy sałatkę.
  5. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki.
  6. Gotową sałatkę polewamy sosem
poniedziałek, 04 marca 2013
Zupa ogókowa

 

Składniki na 3 litry zupy:

  • woda
  • dwie pałki kurczaka
  • 1/2 do 1 marchewki
  • 2 kostki rosołowe 
  • pieprz sól do smaku
  • ogórki kiszone 6-7 śednich ogórków najlepiej ilość dostosować do własnych potrzeb
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • śmietana do zup
  • niewielka pietruszka( korzeń)
  • 5 kążków pora

 

Wykonanie:

  1. Do garnka 3l wkładamy opłukane mięso solimy łyżką soli i zaleawmy je wodą.
  2. W czasie gdy mieso ma się ugotować obieramy ziemniaki ,myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Następnie ogórki kiszone trzemy tarką  na grubych oczkach.
  4. Marchewkę myjemy skrobiemy i kroimy wedle uznania to samo robimy z pietruszką i porą 
  5. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka.
  6. Dodajemy ziemniaki i resztę warzyw(oprócz ogórków)
  7. Po 10-15 minutach sprawdzamy czy ziemniaki i reszta warzyw jest już miękka gdy tak jest wkładamy ogórki chwile jeszcze gotując.
  8. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany tak aby delikatnie zupa zmieniła kolor :)
  9. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

 

niedziela, 03 marca 2013
Karpatka

 

Ciasto Składniki:

  •   4 jajka
  •   1szkl wody
  •  1 szkl mąki
  •    70g margaryny + 3g do obsmaowania blaszki
  •   kaszka manna do posypania blaszki

 

Wykonanie:

  1. Wodę wlewamy do rondelka  wkładamy 70g margaryny i czekamy aż się rozpuści  .
  2.  Następnie dodajemy mąkę cały czas mieszając  aż do połączenia się składników.
  3.  Rondelek zestawiamy z gazu  aby masa przestygła następnie dodajemy jajka i miksujemy całość  do czasu aż składniki się połączą a masa nie będzie posiadać grudek.
  4. Blachę o wymiarach 20*30cm wysmarowujemy margaryną i posypujemy kaszką manna( najlepiej wtedy ciasto odchodzi , nie stosuje się przy tym cieście papieru do pieczenia) i rozprowadzamy ciasto. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 180*C na czas 30-35 minut .

W  czasie pieczenia ciasta przygotowuje budyń.

Składniki na krem budyniowy(karpatkowy):

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 bądź 1 szkl cukru
  • 3/4 bądź 1 kostki margaryny 
  • cukier wanilinowy 
  • żółtko jajka

Wykonanie:

  1. Do pół litrowego kubka wsypujemy obie mąki i wlewamy 125ml mleka energicznie mieszamy do czasu aż pozbedziemy się grudek.
  2. Nastepnie dodajemy żółtko i mieszamy z resztą wymieszanych składników.
  3. Na kuchence rozpalamy palnik i stawiamy na nim rondelek z 375 ml mleka oraz cukrem i cukrem wanilinowym mieszając aż do roztopienia. 
  4. Następnie gotujemy budyń wlewając przygotowany rozczyn do gotującego się mleka.
  5. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W miseczce siekamy margarynę na drobne kawałki i miksujemy mikserem stopniowo dodając ostudzony budyń. Krem musi być jednolity.

Wykończenie Ciasta:

  1. Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2.  Następnie dzielimy je na pół aby dół i góra ciasta była osobno.
  3.  Dół ciasta pozostawiamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy .
  4. Następnie na masę budyniową nakładamy górę ciasta lekko dociskając.

Ciasto można udekorować czekoladą bądź cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.

 Smacznego!

niedziela, 17 lutego 2013
ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i białą czekoladą

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru Diamant
  • łyżka cukru waniliowego 
  • 400 ml -duży kubek jogurtu naturalnego 
  • 7 łyżek rumu   
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w podanej kolejności Z WYJĄTKIEM  RUMU( JEST ON DO NASĄCZENIA CIASTA)wymienionej na liście składników. 
  2. Ciasto wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. 
  3. TAk przygotowaną masę wylewamy na prostokątną formę  20x30 cm, wyłożoną pergaminem.
  4.  Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30 minut. -do suchego patyczka ( wykałaczki).
  5. Gotowe ciasto wystawiamy do ostygnięcia.
  6. Ostygnięte ciasto wykładamy z blaszki i delikatnie odrywamy papier do pieczenia, następnie wkładamy spowrotem do blaszki i lekko ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta by łatwiej go nasączyć rumem .

                                 
Składniki na warstwę białą:

  • 400-500 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukieu pudru Diamant
  • 2 białe czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
  • wiórki kokosowe


  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej . 
  2. Zagotować wodę w czajniku. Zalać  3 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki gorącą wodą ( mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż ostygnie. 
  3.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem z jedną łyżką cukru pudru Diamant. 
  4. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).

 

Nasączony spód ciasta czekoladowego obkładamy białą masą  wyrównujemy. Górę ozdabiamy ładnym wzorem za pomocą wybrzuszenia  łyżki .Następnie całość opruszamy wiórkami kokosowymi i innymi ozdobami wedle uznania . Ciasto trzymamy w lodówce gotowe do spożycia po około 1 godzinie chłodzenia.

Smacznego!!

Mielone w sosie koperkowo-śmietanowym

To jeden z moich ulubionych przepisów na gotowane mielone powstał podczas szukania owego przepisu na innych blogach oraz na wspominkach z dzieciństwa.

Nam zasmakował i nie zamienię go na inny.

 


Składniki na mielone kulki:

  • Mielone 0,5 kg garmażeryjne wieprzowe u mnie z biedronki
  • Łyżka czubata przyprawy kotany do mięsa mielonego
  • Łyżka płaska: oregano, Bazyli ,estragonu,
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ziarenka smaku Winiary przyprawa drobiowa
  • 5-10 gram sera żółtego np. gouda (startego na tarce o dużych oczkach

 

  1. Mięso mielone łączymy z przyprawami i startym serem następnie tworzymy mini kuleczki ,które dodamy do wywaru.

 

 

 

Składniki na rosołek:

  • 1,5 do 2 kostek rosołowych
  • Pieprz i sól do smaku
  • Łyżeczka przyprawy Winiary drobiowej
  • 2 łyżeczki Ocetu winnego Kamis
  • Śmietana 18% do zup i sosów
  • 2 szklanki wody
  • Koperek
  • Czubata Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyzki wody

WYKONANIE:

1.     Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe .

2.     Po rozpuszczeniu kostek dodajemy inne przyprawy.

3.      Czekamy aż woda się zagotuje i sprawdzamy smak by ewentualnie doprawić . 

4.     Na tym etapie dodajemy wcześniej przygotowane mini kuleczki do wywaru .

5.      Dajemy im 10-15 minut aby się dogotowały .

6.      Po tym czasie wyciągamy je z wywaru do miseczki. 

7.     Do przyprawionego rosołu dodajemy 2 łyżeczki octu winnego.

8.      Następnie mieszając i stopniowo dodajemy śmietanę.

9.      Mąkę ziemniaczaną łączymy z 2 łyżkami zimnej  wody i mieszamy aż mąka się rozpuści.

10.   Do rozpuszczonej śmietany dodajemy rozrobioną mąkę z wodą aby zagęścić sos. 

11.  Na koniec wsypujemy rozdrobniony koperek do gotowego już sosu i trzymamy na małym ogniu do 5 minut. 

12.  Mielone kulki możemy dodać do sosu  by były ciepłe . Można je również podsmażyć na patelni jeśli nie lubimy gotowanego mięsa mielonego.

poniedziałek, 21 stycznia 2013
Sernik z pierzynką kokosową

 

 

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl.cukru białego diamant
  • 15 dag masła
  •  2 żółtka
  • jajko

MASA TWAROGOWA:

  • 1 kg twarogu na serniki trzy krotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl oleju
  •  1,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl cukru
  •  torebka budyniu śmietankowego
  • olejek kokosowy lub śmietankowy do ciast

 

końcowa pierzynka:

  • 6 białek z jajek użytych do ciasta i masy serowej
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru pudru Diamant

 

WYKONANIE:

CIASTO:

1.Do głębokiego naczynia wbijamy Żółtka(białka do osobnej szklanki) i ubijamy z cukrem następnie dodajemy masło ciągle miksując aż do połączenia się składników.

2.Do naczynia przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia i mikserem łączymy wszystkie składniki. Na koniec ciasto wyrabiamy rękoma by stało się bardziej scalone z resztą składników.

3.Blachę o wymiarach 20*30cm obkładamy papierem do pieczenia( ja zazwyczaj okładam tylko spód blachy bez boków).Następnie równomiernie rozprowadzam ciasto na blachę.

MASA SEROWA:

4.Żółtka jaj +całe 2 jajka ucieram z cukrem następnie dodaję ser do sernika i miksuje do połączenia składników.

5.Kolejno stopniowo wlewam olej (ciągle miksując)oraz mleko.Następne w kolejce jest budyń wsypujemy go po łyżce w trakcie miksowania gdy wszystko wyrobi się na jednolitą masę możemy dodać olejek do ciast.

6.Na przygotowaną blachę z ciastem wlewamy masę sernikową i pieczemy 1h (na ogrzewaniu piekarnika góra-dół)w temperaturze 190*C.

7. Po godzinie wyłączamy piekarnik a sernik zostawiamy pod zamknięciem wewnątrz przez kolejne 10 minut aby nie opadł.

 8.Wiórki kokosowe prażymy na patelni bez oleju.Przez około 2 minuty.

9.Po upływie 10 minut piekarnik lekko uchylamy.

10.Po upływie kolejnych 5 minut białka ubijamy z cukrem pudrem Diamant, dodajemy wiórki i miksujemy aby się połączyły.

11.Gdy "pierzynka" jest już gotowa wylewamy ją na wierzch sernika wyrównujemy.Dźwiczka piekarnika zamykamy a temperaturę zwiększamy do 150*C( nie czekamy aż temperatura będzie maksymalna)gdy białko lekko się zetnie i dostanie złotawy kolor piekarnik wyłączamy i uchylamy znacząco dźwiczka . Jak sernik ostygnie jest gotowy do spożycia :)

piątek, 18 stycznia 2013
Tarta walentynkowa

 

Ciasto na tartę:

  •  150g masła
  •  75g cukru
  •  1 jajko
  •  250g mąki 

1.    Masło z jajkiem i cukrem wymieszać razem na koniec dodając mąkę. 

2.    Ciasto ugnieść ręcznie w jednolitą masę . 

3.    Następnie włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.

4.    Blachę do tarty smarujemy olejem i obtaczamy w bułce tartej.

5.     Następnie Wykładamy ciasto na blachę następnie nakłuwamy  i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175*C 

6.   Od czasu do czasu otwierając i nakłuwając ciasto by urosło równe,przez 20-30 minut aby się zrobiło kruche i zarumienione.

7.    Ciasto wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia

Masa budyniowa:

  • 1 laska wanili prymat
  • 500ml mleka
  • 2 żółtka jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

1. Laskę wanilii prymat przecinamy i wydobywamy ziarenka.

2. Do około litrowego rondelka wlewamy 250ml mleka ( połowę odmierzonego mleka) dodajemy masełko i nasze ziarenka wanilii

3. Resztę mleka wlewam do około 0,5 litrowego naczynia dodaję :żółtko,cukier i mieszamy następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszamy bądź miksujemy zawartość.

4. Do gorącego mleka w  rondelku wlewamy reszte roztworu z 0,5 litrowego naczynia(wcześniej upewniając się ,że składniki dobrze się połączyły i nie mają grudek) wlewamy stopniowo budyń ciągle mieszając aż do czasu wrzenia i odpowiedniego zgęstnienia masy budyniowej następnie ściągam go z gazu  i wylewam na ostudzoną tartę.

 

5.Następnie dodajemy do ciasta borówki,banany,brzoskwinie i kiwi i formuujemy z nich wzór widoczny na zdjęciu.Przestudzone ciasto z owocami wstawiamy do lodówki.Do czasu aż galaretki nam nie zgęstnieją(galaretkę rubinową -różową i Galaretkę - Wodzisław - Niebieską. Rozpuszczamy galaretki w osobnych miseczkach, w połowie wody podanej na opakowaniu .Czekamy aż galaretka ostygnie i zacznie już lekko gęstnieć. Następnie układamy różową galaretkę łyżką na połowę tarty a na drugie pół galaretkę niebieską . 

Uwaga !!!

Trzeba pamiętać ,że na owoce takie jak kiwi i ananas nie możemy kłaść galaretki gdyż nam ona nie zastygnie :) dlatego moje serduszko zostało zielone :) 

 

Powodzenia :))

niedziela, 02 grudnia 2012
Pizza z serowymi brzegami

 

Składniki na 2 pizze :

  • 500g drożdzy świerzych bądź 10 g suszonych
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • ser + ulubione składniki
  • kaszka manna tylko do podsypania blatu

Wykonanie:

  1. Drożdże mieszamy łyżeczką wraz z cukrem aż do roztopienia.Następnie dodajemy pół szklanki wody i 200 g mąki. Mieszamy i pozostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem np ręcznikiem kuchennym.
  2. Urobione drożdze powinny lekko urosnąć gdy tak się stanie do tej bazy dodajemy resztę: mąki i wody oraz łyżeczkę oliwy z oliwek .Na sam koniec dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie do zjednolicenia się masy. Całość odkładamy ponownie w ciepłe miejsce i pod przykrycie na 1 godzinę .
  3.  Po tym czasie ciasto wyrabiamy a blat obsypujemy odrobiną kaszki manny i rozwałkowujemy ciasto.
  4.  Następnie przekładając ją na okrągłą formę. Ciasto powinno być troszkę o większej średnicy od blaszki gdyż ser musimy ułożyć na obrzeżach blaszki. Nadmiarem ciasta zawijamy przygotowany ser i przyduszamy mocniej końcówki ciasta( w środku pizzy). Dół ciasta smarujemy ulubionym sosem pomidorowym a na niego układamy ser następnie: cebulę ,pieczarki,ulubioną szynkę bądź kiełbasę ,ogórki i pomidor. 

Tak naprawdę farsz jest tutaj jak najbardziej indywidualny.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6