| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Http://veggieola.blogspot.de
Ulubione
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Skopiuj CSS
piątek, 19 kwietnia 2013
Muffinki z dżemem

Z myslą o moim pracusiu znalazła się chęć zrobienia czegoś prostego,

szybkiego,taniego co by sprawiło uśmiech na ustach mojego mężczyzny :).

Wszystkie składniki znalazłam w domku. Dżemów miałam pełno różniastych .

I one okazały się strzałem w dziesiątkę .

Są przepyszne i każdy sobie z nimi poradzi w realizacji pomógł mi przepis

z  bloga http://cooking-in-fashion.blogspot.com/2011/07/wisniowe-muffinki-z-migdaowa-kruszonka.html.

Pominelam kruszonkę i dodałam troszkę wiecej cukru.

Co mogę poradzić dobrze by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę

więc warto wystawić je z lodówki na 1-2 h przed planowym pieczeniem.

Najlepsze są na ciepło z gałką lodów śmietankowych!

Mikser jest tu zbędny :)

Składniki na Ciasto:

Składniki suche:

  • 190g mąki pszennej u mnie typ450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70-75g cukru brązowego

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 125ml mleka
  • 60 g stopionego masła

Nadzienie:

Dżemy najlepiej te kwaśniejsze :) mi najbardziej smakował z żurawiną.Można dodawać również inne dodatki np. kropelki czekolady.

Na babeczkę najlepiej dać pół łyżeczki konfitur góra łyżeczkę. Górę babeczek sypałam cukrem waniliowym albo cukrem Kandyzowanym kruszonym z Diamantu :)

Wykonanie:

  1. W głębokiej misce łączymy suche składniki ( mąkę najlepiej przesiać z proszkiem do pieczenia).
  2. Topimy masło albo w rondelku albo na parze.
  3. Studzimy i dodajemy do  mniejszej miseczki , łączymy mokre składniki rostrzepujemy jajko.
  4. Do głębokiej miski wraz z suchymi składnikami dolewamy mokre składniki i łączymy za pomocą łyżki powinny zostać delikatne grudki.
  5. Do foremek na muffinki ( u mnie sylikonowe więc formę wcześniej wkładam dodatkowo w blachę) nakładam łyżką 1,5 łyżki ciasta nstępnie na nie kładziemy 0,5 -1 łyżeczki konfitury i przykrywamy je ciastem . Wypełniamy foremkę do 3/4 jej wysokości.
  6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C

 

 

 Smacznego !!!

 

 

poniedziałek, 15 kwietnia 2013
budyń waniliowy



Przepisy budyniowe zostały wykonane z myślą o Pani z bloga http://veggieola.blogspot.de/2013/04/konkurs-na-najlepszy-budyn-domowy.html :) zachęcam do brania udziału :) no i późniejszego głosowania.

Składniki dla co najmniej dwóch osób ( nie sugierujcie się zdjęciami). 

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • laska wanili 
  • łyżka cukieru wanilinowego
  • u mnie 1 żółtko  jajka można dać dwa budyń będzie bardziej żółty :)

     

Wykonanie:

  1. Do pół litrowego kubka wsypujemy mąke i wlewamy 200 ml mleka energicznie mieszamy do czasu aż pozbedziemy się grudek.
  2. Nastepnie dodajemy żółtko i ziarenka z laski wanili mieszamy z resztą wymieszanych składników.
  3. Na kuchence rozpalamy palnik i stawiamy na nim rondelek z 300 ml mleka oraz cukrem i cukrem wanilinowym mieszając aż do roztopienia. 
  4. Następnie gotujemy budyń wlewając przygotowany rozczyn do gotującego się mleka (aby żółtko się nie ścieło przed wlaniem rozczynu warto odstawić rondelek na sąsiedni palnik).
  5. Odstawiamy do wystygnięcia.
niedziela, 14 kwietnia 2013
mus truskawkowy z bitą śmietaną

 

Składniki i wykonanie:

  1. Mus Truskawkowy:
  • 300 gram truskawek
  • 3 -5 łyżki cukru  (u mnie) brązowego Diamant 

Truskawki z cukrem  zmiksować lub utrzeć blenderem na mus. I wylać po równo do dwuch szklanek ( u mnie około 300ml jedna szklanka)

   

  2. Bita śmietana:

  • Śmietana kremówka 30%- śmietana łowicka 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant

Dodatek(bita śmietana upruszona)  karmelem i wanilia w młynku firmy Kotany 

Śmietanę przelewamy do głębokiego naczynia i ubijamy mikserem . Po 2 minutach dosypujemy przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy aż do zastygnięcia. Gotową bitą śmietanę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyduszamy na mus truskawkowy do szklanek.

sobota, 13 kwietnia 2013
Krewetki Black Tiger z czosnkiem i ostrą papryczką

 

 

 

 

 

Składniki:

  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 ostra papryka chili bądź inna
  • 250g ugotowanych krewetek Black Tiger 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól pieprz do smaku 

Dodatki do naszego dania to :

  • Makaron ryżowy tao tao
  •  sos do krewetek chili z cytryną ( do polania krewetek i makaronu już podanego na talerzu.)
  • mieszanka warzyw Mroźna kraina warzywa na patelnię ( usmarzone na oliwie z oliwek ) 

 

Wykonanie:

  1. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni na maleńkim ogniu.Dodajemy pokrojony wcześniej czosnek i paprykę -smażymy przez 2-3 minuty do czasu aż bedą miekkie - !uważając aby nic się nie przypalało.!
  2. Dodać na patelnię krewetki i smażyć przez 1-2 minuty aż się zetną i z przezroczystej barwy -nabiorą białego koloru . Obtaczamy Krewetki w oliwie z czosnkiem i papryką.
  3.  Następnie ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy  do smaku solą i pieprzem .
  4. Gotowe krewetki w moim przypadku układam na makaronie ryżowym wraz z częścią papryki czosnku oraz pietruszki z patelni i delikatnie skrapiam sosem Tao Tao podaję na płaskim talerzu  z przesmarzonymi warzywami .

Smacznego!

czwartek, 11 kwietnia 2013
Budyń pomarańczowy w naturalnej miseczce :)

 

Składniki:

  • 200ml świerzo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 200ml mleka 
  • żółtko jaja kurzego 
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant
  • jednorazowe miseczki z pomarańczy

 

Wykonanie:

  1.  Pomarańcze należy przeciąć na pół wydrylować wnętrze a następnie dokładnie wyparzyć w gorącej wodzie z zewnątrz wymyć wodą z płynem do mycia naczyń przecierając gąbeczką,następnie dobrze wypłukać .
  2. 200 ml soku pomarańczowego wlewam do około 0,5l szklanki dodajemy mąkę ziemniaczaną energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia mąki następnie dodajemy żółtko i mieszamy z resztą .
  3. Mleko gotujemy w rondelku z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem trzcinowym(cukier musi się rozpuścić) gdy mleko jest bliske wrzeniu wlewamy mieszcznkę z sokiem pomarańczowym.
  4. Gotujemy budyń ciągle mieszając,dopóki nie zacznie gęstnieć następnie ściągamy rondel z gazu , budyń wlewamy do połówek pomarańczy i dekorujemy wedle uznania .

 

Smacznego !

niedziela, 07 kwietnia 2013
PASCHA MORELOWA Z UŻYCIEM CUKRU TRZCINOWEGO DRY DEMERARA PUDER WRAZ Z RELACJĄ Z TESTOWANIA

 

 

 

  

 

ŹRÓDŁO:zdjęcie zaczerpnięte ze strony http://www.diamant.pl/cukier-trzcinowy-nierafinowany-dry-demerara-puder

Dziś chciałabym serdecznie zaprosić wszystkich do przeczytania recenzji na temat nowego produktu firmy  Diamant-  cukru pudru trzcinowego dry demerara oraz  zapoznaniem się z paschą która powstała z myślą o nim.

Na początku warto jest wyjaśnić nazwę owego cukru.

Cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara puder 

- to (suchy -dry)cukier puder wytwarzany z trzciny cukrowej, który nie jest poddawany oczyszczaniu.

Oryginalny cukier puder trzcinowy powstaje ze zwykłego cukru trzcinowego nierafinowanego-czyli  nie jest poddawany oczyszczaniu podczas którego usuwa się  m.in. składniki odżywcze .

Warto zaznaczyć ,że sam cukier trzcinowy charakteryzuje się  delikatniejszym i pełniejszym smakiem od cukru białego. Zawiera on składniki odżywcze takie jak : żelazo wapń, fosfor, potas i magnez .

Cechy i funkcjonalność opakowania produktu :

Podczas testowania cukru trzcinowego nierafinowanego dry demerara puder już na samym początku zachwyciło mnie bardzo praktyczne i wygodne w użyciu opakowanie. Dzięki zamknięciu strunowemu w łatwy sposób cukier zachowuje wszystkie  swoje walory oraz zabezpiecza produkt przed wilgocią bądź ewentualnym wysypaniem. Wizualnie opakowanie jest przyjazne dla oka ukazuje wybrany przez nas cukier poprzez przezroczyste okienko. Pozostałe odcienie brązu klarownie komponują  się z przedstawioną na opakowaniu trzciną .Kolor niebieski delikatnie kontrastuje z resztą etykiety ukazując jednocześnie bardzo stabilną podstawę opakowania , która nie zabiera dużo miejsca w kuchennej szafce.

Właściwości produktu (kolor, smak, konsystencja, puszystość etc.):

Produkt jest koloru białego o lekko trzcinowo-miodowym  smaku posiada konsystencje sypką, suchą i pudrową. Według mojej opinii  jest idealnie puszysty.

Tym czasem czas na prezentacje!

  PASCHY MORELOWEJ  Z UŻYCIEM CUKRU TRZCINOWEGO DRY DEMERARA PUDER

Składniki:

  • 30 dag cukru pudru trzcinowego dry demerara Diamant, 
  • 80dkg tłustego trzykrotnie zmielonego sera białego ( najlepiej zwykłego twarogu zmielonego przez maszynkę do mięsa)
  • 20 dag dżemu morelowego,
  • 12 suszonych moreli,
  • pół kostki masła,
  • 5-6 żółtek,
  •  pół szkl nektaru morelowego.

Do dekoracji: 

  • 3/4 szkl śmietany kremówki ,
  •  łyżka cukru pudru trzcinowego dry demerara Diamant

 

Wykonanie:


 

  1. Morele zalać nektarem. 
  2. Dżem podgrzać przetrzeć przez sitko, wymieszać z serem.
  3. Masło utrzeć z cukrem pudrem trzcinowym dry demerara, a potem z - dodawanymi na przemian żółtkami i masą serową.
  4. Owoce osączyć kilka odłożyć a resztę drobno posiekać.
  5. Paschę owinąć w Lnianą ściereczkę ,ułożyć na gęstym sicie ustawionym na misce.
  6. Obciążyć deską i na 10 godzin wstawić do lodówki.
  7. Następnie przełożyć do formy,ucisnąć,wyrównać powierzchnię, przykryć ,2 godziny schłodzić.
  8. Ostrożnie przełożyć na talerz ,paschę udekorować  .
  9. Udekorować tależ bitą śmietaną z cukrem pudrem Diamant trzcinowym

 

Relacja z testowania :

Cukier puder trzcinowy  dzięki swoim właściwością wspaniale komponował się z serem twarogowym. Idealnie się rozpuszczał nie pozostawiając grudek . Smak cukru był intensywny gdyż w przepisie wykorzystałam 30dag tego produktu. Dla osób lubiących desery mniej słodkie polecam zmniejszyć ilość do 20 dag-25dag.Wybór moreli do Paschy wydaje mi się strzałem w dziesiątkę. Testowanie tego produktu było dla mnie przyjemnością gdyż bardzo miło jest testować  produkt bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.

 

 Testowany produkt  moim zdaniem nadaje się do   lukieru, nadzienia, kremu, ciasta oraz  posypki.


wtorek, 02 kwietnia 2013
Babka kajmakowa



Składniki:
  • 5 jajek 
  • 180g mąki pszennej 
  • 100g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 7 łyżek czubatych cukru pudru trzcinowego nierafinowanego dry demerara firmy Diamant( http://www.diamant.pl/cukier-trzcinowy-nierafinowany-dry-demerara-puder)
  • sok z cytryny 
  • 100g masła
  • 400g masy kajmakowej (100g do polewy)
  • 4łyżki mleka (do polewy)
  • wiórki kokosowe (do posypania polewy) 
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

  1. 300 g masy kajmakowej przełożć do rondelka,dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu mieszając do połączenia się składników (nie gotowac).
  2. 180g mąki pszennej przesiać z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia do osobnego naczynia.
  3. Białka oddzielić od żółtek .Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder.
  4. Gdy składniki się połączą dodajemy żółtka i sok z cytryny.
  5. Następnie powoli dodajemy masę kajmakową wraz z masłem ciągle miksując.
  6. Kolejno wsypujemy mieszankę mąk miksując do uzyskania jednolitej masy. 
  7. Formę do pieczenia babki wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  8. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 40 do 50 minut ( do suchej wykałaczki) w temperaturze 180*C. Upieczoną babkę chłodzimy .
  9. Przygotowujemy polewę w rondelku rozpuszczamy na jednolitą masę resztę kajmaku z 4 łyżkami mleka.Ostudzoną babkę polewamy polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!

czwartek, 28 marca 2013
konkurs u veggieola

Zapraszam Was na konkurs u blogierki która ostatnio mnie zainteresowała swoją stroną . Tak się składa ,że również biorę w nim udział :) a więc wstawiajcie swoje wielkanocne przepisy na jej bloga :) a oto link http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

Zapowiedź Paschy morelowej z Cukrem Diamant :)

 

 

 Niebawem podzielę się z Wami opinią na temat cukrów Diamant gdyż udało mi się przejść do drugiego etapu konkursu.

Tym samym przygotowuję Paschę morelową :)

Cukier puder trzcinowy Dry demerara bardzo ciekawie a zarazem smacznie komponuje się z Twarogiem .

Moja Pascha już się chłodzi - od parunastu godzin w lodówce (niebawem będę ją zdobić,fotografować no i zajadać   !)

 

 

Po za tym zapraszam Wszystkich zainteresowanych i posiadających facebooka do polubienia strony Cukru Diamant a oto ona

https://www.facebook.com/diamantowa.kuchnia?fref=ts

niedziela, 17 marca 2013
Babka marmurkowa

 

Składniki:

  • 200g margaryny
  • 1,5 szkl cukru (dla mnie idealne połączenie ze słodką polewą ) w przeciwnym razie cukru można trochę dodać 
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl, mleka
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl mąki pszenniej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier migdałowy bądź inny aromat
  • 1 czubata łyżka kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

  1. Margarynę ucieramy z cukrem.
  2. Dodajemy żółtka i przesiewamy przez sito dwa rodzaje mąk i proszek do pieczenia.
  3. Wszystko ucieramy by uzyskać puszystą masę. 
  4. Kolejno dodajemy mleko wszystko wyrabiamy już mikserem.
  5. W osobnej misce ubijamy białaka na sztywno z odrobiną cukru.
  6. Następnie dodajemy je do masy i łyżką  delikatnie łączymy ze sobą.
  7. Do Formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą wtewamy 3/4 zawartości masy. 
  8. Pozostałą  1/4 masy mieszamy dokładnie z łyżką  kakao i wylewamy na górę formy.

piec  55min/150*C ,po 50 min można lekko zwiększyć temperaturę pieczenia.

Ps . Polewa to czekolada łaciata roztopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka by nie była zbyt twarda :)

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6