Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa kalafiorowa

Klasyk z myślą o mojej siostrze ;) Na specjalne życzenie zupka na 4 litry wody.

 

 

Składniki :

  • 1 porcja włoszczyzny (  korzenie marchwi, pietruszki, selera oraz liście pora )
  • 1  większy kalafior
  • koper
  • pietruszka (zielone listki)
  • 3 kostki rosołowe
  • 3 łyżki ziarenek smaku bądź innych granulek
  • 1 łyżka soli
  • 900g - 950g ziemniaków
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • mięso wedle uznania( jedna porcja rosołowa, 3-4 pałki , 6-8 skrzydełek) 
  • 4 litry wody

 

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wkładamy wybrane przez siebie mięso i zalewamy je 4 litrami wody.
  2. Przyprawiamy, i gotujemy około 40 -50 minut ( w tym czasie obieramy warzywa ,włoszczyznę kroimy w kółeczka a połowę selera na ćwiartki,ziemniaki w średnią kostkę a kalafior dzielimy na różyczki  ).
  3. Włoszczyznę dodajemy do gotującego się  mięsa.
  4. Gdy mięso jest już ugotowane wyciągamy je do osobnego naczynia.
  5. Następnie do garnka z rosołem i włoszczyzną dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora.
  6. Wszystko gotujemy do miękkości, która nam odpowiada najlepiej gdy warzywa są lekko aldente dodajemy posiekany koper i liście pietruszki.
  7. Śmietanę kwaśną rozrabiamy z chochlą gorącego wywaru z zupy . Pilnując by nie było grudek.
  8. Następnie wlewamy ją do zupy chwileczkę dogotowując zupę .

 

SMACZNEGO ;) !!

środa, 19 marca 2014, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Aga, *.13-3.cable.virginm.net
2014/03/22 18:59:04
Zupka wyszla pyszna :) dziekuje :*