Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe kruche ciasteczka

Oj robiłam je jeszcze jesienią :) Były naprawdę pyszne szkoda ,że wtedy troszkę nie miałam czasu na publikacje zdjęć i przepisu. Polecam ze szklanką mleczka bądź kakao . 

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła prawdziwego
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego ale może być też zwykły
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 50- 75 g kropelek czekoladowych mlecznych

 

Wykonanie:

  1. Do rondelka wlewamy szklankę wody . Na nim umieszczamy miseczkę z masłem i je roztapiamy.
  2. Po rozpuszczeniu ściągamy miseczkę z rondla i sprawdzamy czy masło nie jest za ciepłe( by dodane do żółtek nie ścięło ich).
  3. Gdy stwierdziliśmy ,że masło jest dobre dodajemy do niego cukier , cukier waniliowy oraz żółtka ciągle mieszając na jednolitą masę . 
  4.  Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z sodą .
  5. Masa powinna być zwarta i lepka a na koniec dodajemy kropelki czekolady .
  6. Ciasto musimy rozwałkować i wykrawać z niego oczekiwane kształty ( u mnie za pomocą szklanki ).
  7. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia na niej umiejscawiamy ciastka . 
  8. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C przez 15-20 minut w zależności od piekarnika do czasu aż się zarumienią :)

 

Smacznego !

piątek, 28 lutego 2014, palikaaa

Polecane wpisy