Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rurki z bitą śmietaną

 

 

Składniki na Ciasto:

  • szczypta soli
  • 180 g zimnej margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka 
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 2 białka do smarowania rurek przed pieczeniem

Składniki do bitej śmietany:

  • 1 duże op. Śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru u mnie trzcinowy

Akcesoria:

  • woreczek śniadaniowy (foliowy) bądź folia spożywcza
  • wałek do ciasta
  • forma do rurek 
  • papier do pieczenia
  • blaszka

 

Wykonanie:

  1. Margarynę zasypujemy trzema szklankami mąki, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy wszystko rękoma do połączenia częściowego składników.
  2. Następnie dodajemy trzy łyżki  cukru, dwa żółtka i 1 szklankę śmietany 18% i nadal wygniatamy ciasto  rękoma aż ciasto zrobi się jednolite bez  grudek .
  3. Ciasto dzielimy na trzy części i zawijamy w folię spożywczą bądź wkładamy w woreczek śniadaniowy i wiążemy .
  4. Ciasto musi leżakować około godziny może być wykorzystane również kolejnego dnia
  5. Kolejno rozwałkowujemy ciasto dość cienko gdy widzimy,że lepi się do blatu lub wałka leciutko obsypujemy stół i wałek.
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dość długie prostokąty które następnie kroimy w paski około 2-3 cm .
  7. Następnie paskami nawijamy na foremki od rurek .Lekko pod kontem ale bez przerw ciasto musi lekko na siebie nachodzić by rurki wyszły w całości. Polecam zacząć nawijać paski od cieńszej strony foremki do rurek.
  8. Mając już nawinięte ciasto możemy zanurzyć górną połowę rurki w cukrze.Lekko dociskając. 
  9. Czas przygotować blachę, którą musimy obłożyć papierem do pieczenia(na niej ułożymy gotowe foremki z ciastem(rurki). 
  10. Następnie rurki z cukrem smarujemy roztrzepanym białkiem jajek, które zostały nam z ciasta( tylko z wierzchu) .
  11.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut .
  12. Po tym czasie wyciągamy foremki z naszych rurek jeśli w środku ciasto się nie dopiekło trzeba wstawić rurki dodatkowo na 5-7 minut aby doszły ( już bez foremek).
  13. W czasie gdy rurki nam stygną robimy bitą śmietanę .
  14. Mikserem ubijamy dużą śmietanę i stopniowo dodajemy cukier puder najlepiej cały czas smakując każdy ma inny gust co do słodyczy :).

Do ciasta dodałam niewielką ilość cukru aby miało delikatnie słodki posmak ale oczywiście można go pominąć :)

 

SMACZNEGO!!!

sobota, 02 listopada 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: moja pasja smaku, *.adsl.inetia.pl
2013/11/02 20:55:26
Ojej zjadłabym takie :) !
-
mariola1903
2013/12/15 23:42:43
Smak dzieciństwa, uwielbiam :-)
-
mand-y00
2013/12/17 15:52:08
Uwielbiam je :)