Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczony sernik truskawkowo-owocowy

 

 

Piekarnik 185*C i pieczemy 1 godzinę

Składniki:

Składniki na ciasto( dół i góra sernika):

  •  150g mąki tortowej typ 405 bądź 450,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  •  50g cukru 
  •  25g cukru cynamonowego
  •  1/2 torebki cukru waniliowego 
  •  1 jajko
  •  75g masła (prawdziwego osełka co najmniej 80-83 % zawartości tłuszczu)

Składniki do masy serowej (twarogowej):

  • 200g masła 
  • 1 wiaderko twarogu trzykrotnie zmielonego truskawkowego(biedronka 1 kg)
  • gdy nie znajdziemy  truskawkowego możemy sernik zrobić z naturalnego twarogu trzykrotnie zmielonego ( wtedy dodajemy jeszcze 1 duży jogurt truskawkowy i dodajemy pół opakowania budyniu dodatkowo)
  • 3 jajka 
  • 150g cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  •  2 torebki budyniu waniliowego bądź truskawkowego by otrzymać intensywniejszy smak(

Do przygotowania blachy o wymiarze 27/22:

Tłuszcz do posmarowania blachy i mąka do oprószenia.

Blachę o wymiarach  27/22 posmaruj tłuszczem i oprósz mąką- nadmiar mąki wysyp z blachy.

 Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w drobne  paski masło prosto z lodówki. Składniki posiekaj nożem aż powstaną grudki. Następnie dodaj 50g cukru +25g cukru cynamonowego  oraz pół opakowania cukru waniliowego. Wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto rękoma na jednolitą masę . Wylep dno blaszki która wcześniej była obsmarowana tłuszczem i oprószona mąką(Ciasto warto rozwałkować i łatkami  oblepiać dokładnie dno aby nie było przerw) .

Masa serowa:

Rozpuść masło ( na palnik stawiam mały rondelek zalewamy 2 szklankami wody przykrywamy go talerzem a na nim ustawiamy małą miseczkę w ten sposób masło powoli się roztopi nie przypali i nie będzie gorące ). 3 Jajka ubij z cukrem(150g) i 1 opakowaniem cukru waniliowego .Stale ubijając jajka małymi porcjami dodawaj twaróg. Masę wymieszaj mikserem z dwoma proszkami budyniowymi i stopionym masłem aż do całkowitego złączenia się składników. Gotową masę rozprowadzamy na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta.

 

kontynuacja:

 Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185*C i piecz 1 godzinę. Aby sernik mocno nie opadł warto zostawić go aż do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach . Jeśli nie chcemy czekać tak długo 30 minut też powinno wystarczyć ;) Gdy sernik ostygnie wyciągamy go na stół. Następnie szykujemy owocową polewę lekko przypominającą galaretkę . W mikserze bądź Blenderze mielimy borówki bądź inne ulubione owoce (ilość ich warto wcześniej zwarzyć by wiedzieć ile żelatyny musimy użyć). Do owoców dodajemy odpowiednią ilość cukru do smaku. Owoce podgrzewamy na palniku w rondelku( nie koniecznie do wrzenia) i rozpuszczamy w nich żelatynę. Jeszcze ciepłe owoce z żelatyną wylewamy na sernik i zdobimy ulubionymi owocami u mnie (borówki, czereśnie i malinki) 

 Smacznego !

środa, 24 lipca 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: veggie, *.adsl.alicedsl.de
2013/08/04 08:52:33
Mniam, taka letnia wersja pysznego sernika :-)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/08/09 01:04:03
Znakomicie się prezentuje :) Tak lekko i pysznie. Pozdrawiam
-
2013/11/01 15:22:33
Alez się prezentuje. Aż ślinka cieknie. Piękny kolor!