Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik Rosyjski

 

Sernik ten jest przepyszny :) u nas piekliśmy go już drugi raz .

Smakował zarówno domownikom jak i dalszej rodzinie :)

Więc śmiało mogę Was na niego namawiać.

Ten przepis musiałam dac również koledze M który miał okazje go zasmakować  zrobił i wyszedł :) 


Mam też smutniejsze wieści może nie tyle dla mnie jak może dla Was ..

Będzie mnie tu mniej mam ostatni wolny tydzień przed rozpoczęciem stażu cieszę się nim bardzo.

Trzymajcie kciuki by dobrze mi szło :)

 Piekarnik 185*C i pieczemy 1 godzinę

Składniki:

Składniki na ciasto( dół i góra sernika):

  •  250g mąki tortowej typ
  •  405 bądź 450,
  •   40 g kakao
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150g cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego 
  • 1 jajko
  •  150g masła (prawdziwego osełka co najmniej 80-83 % zawartości tłuszczu)

Składniki do masy serowej (twarogowej):

  • 200g masła 
  • 1 wiaderko twarogu trzykrotnie zmielonego (1 kg)
  • 3 jajka 
  • 150g cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  •  2 torebki budyniu waniliowego

Do przygotowania blachy o wymiarze 27/22:

Tłuszcz do posmarowania blachy i mąka do oprószenia.

Blachę o wymiarach  27/22 posmaruj tłuszczem i oprósz mąką- nadmiar mąki wysyp z blachy.

 

 Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w drobne  paski masło prosto z lodówki. Składniki posiekaj nożem aż powstaną grudki. Następnie dodaj 150g cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego. Wbij 1 jajko i szybko zagnieć ciasto rękoma na jednolitą masę . Włóż 1/3 przygotowanego ciasta do lodówki na talerzu bądź miseczce, a pozostałym wylep dno tortownicy (warto je rozwałkować i łatkami  oblepiać dokładnie aby nie było przerw) .

Masa serowa:

Rozpuść masło ( na palnik stawiam mały rondelek zalewamy 2 szklankami wody przykrywamy go talerzem a na nim ustawiamy małą miseczkę w ten sposób masło powoli się roztopi nie przypali i nie będzie gorące ). 3 Jajka ubij z cukrem(150g) i 1 opakowaniem cukru waniliowego .Stale ubijając jajka małymi porcjami dodawaj ser. Masę wymieszaj mikserem z dwoma proszkami budyniowymi i stopionym masłem aż do całkowitego złączenia się składników. Gotową masę rozprowadzamy na wcześniej przygotowanym spodzie ciasta.

 

kontynuacja:

 Odłożone ciasto podziel na małe porcje, rozłóż je na powierzchni masy serowej( ja ciasto rozwałkowałam i użyłam foremek o kształcie serc do ich wykrawania , zdobiąc przy tym wierzch sernika). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185*C i piecz 1 godzinę. Aby sernik mocno nie opadł warto zostawić go aż do ostygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach . Jeśli nie chcemy czekać tak długo 30 minut też powinno wystarczyć ;)

 

SMACZNEGO :))

sobota, 08 czerwca 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
gin86
2013/06/09 19:56:54
Kciuki trzymam :)
A sernik wygląda wspaniale :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/06/14 23:04:52
Cudny serniczek! :) Powodzenia na stażu !
-
Gość: veggie, *.adsl.alicedsl.de
2013/06/16 09:04:59
Gratulacje, blog blogiem, a karierę trzeba robić :-)
-
Gość: kasiek, *.cust.telecolumbus.net
2014/12/05 09:27:03
Ciasto jest przepyszne, robię z tego przepisu już trzeci raz i polecam koleżankom.Dodaję tylko mniej cukru. Polecam i dziękuję za przepis, serduszka na cieście bardzo ładnie wyglądają:)