Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa pomidorowa

 

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • Dwie pałki z kurczaka
  • 1,5 – 2 puszek pomidorów (albo zwykłych albo z bazylią i czosnkiem)
  • 2-3 marchewki  
  • 1 korzeń pietruszki + ok 2 Liści  pietruszki
  •  1szt- Kostka rosołowa
  • 0,5-1szt  pora Biała część
  • 1/4 selera
  • 80-90 gram koncentratu( my lubimy mocną kwaśną pomidorówkę )
  • pieprz,sól i bazylia do smaku

 

Wykonanie:

 

  1. Sprawdzamy czy pałki z kurczaka nie posiadają żadnych resztek po piórach bądź nie mają zbyt dużej ilości tłuszczu.
  2.  Jeśli coś takiego ma miejsce pióra wyskubujemy a nadmierny tłuszcz odkrawamy. 
  3. Pałki płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy do garnka około 3-4 litrowego. Dodajemy około łyżeczki soli  i gotujemy mięso( ja daje mu na ugotowanie około 1h ), po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest już ugotowane ( ja wykładam je na talerz i nacinam dogłębnie nożem jeśli mięso jest różowe ,czerwone itp w środku powinno jeszcze zostać na paręnaście minutek w gotującym się  wywarze. 
  4. Trzeba również pamiętać ,że jeżeli zupa posiada szumowiny (osad mięsny koloru szarawego) trzeba wtedy zupę ich pozbawić i odszumować .
  5.  Po ugotowaniu pałek dodaję warzywa : marchewki - myję, skrobię i kroję w plasterki, seler - myję i obieram, kroję na 4 części i jedną dodaję do zupy resztę mroże, korzeń pietruszki - daję umyty i obrany w całości.
  6. Gdy warzywa są miękkie wyławiam seler( nie lubimy go jeść ) i dodaję kostkę rosołową .
  7. Następnie dodaję wcześniej zmiksowane w blenderze pomidory z puszki gdy nie posiadają bazylii dodaję odrobinę i troszkę czosnku i również blęduję(zamiast pomidorów wystarczy dać więcej koncentratu ) oraz listek poszatkowanej pietruszki. I dodaję do zupy. 
  8. Sprawdzam smak(dla nas same pomidory to za mało) dlatego dodajemy również koncentrat .
  9. Chwilę gotujemy na ogniu i doprawiamy do smaku: solą ,pieprzem , bazylią i ulubionymi przyprawami.
  10. Jeszcze troszkę trzymamy zupę na gazie około 5 minut aż zupa przejdzie przyprawami .
  11. Jeśli chodzi o dodatki do zupy typu makaron czy ryż zawsze gotuję je osobno i dodaję dopiero na talerzu :), podobnie jest również ze śmietaną zawsze czeka dla kogoś kto akurat za nią przepada . Zupę przystrajam świerzym koperkiem i szczypiorkiem.

Smacznego :)

poniedziałek, 06 maja 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/06 23:46:36
jedna z moich ulubionych zup :) pyszna klasyka!
-
Gość: Margro, *.ip4.artcom.pl
2013/05/09 22:11:21
Klasyka :)