Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada z kremem ajerkoniakowym i owocami

Inspiracją do wykonania rolady był wpis veggie http://veggieola.blogspot.com/2013/01/rolada-biszkoptowa.html.

Do tej pory rolady gościły u mnie zawsze pod postacią gotową  naszczęście już się to zmieniło.

Nie taki diabeł straszny jakim go malują :)

obawiałam się najbardziej zawijania bo mam dość słabo rozwiniętą  wyobraźnie.

Mimo wszystko jak na pierwszy nie najgorzej się zwinęła :)

I smakowała !

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru Diamant
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 rządki czekolady mlecznej ( taka moja mała próba można pominąć punkt 2 i 3)

Nadzienie:

  • krem do tortów ajerkoniakowy Dr. Oetker
  • pare szt truskawek i niecała połowa brzoskwini z puszki.

Wykonanie:

  1. Blachę do pieczenia biszkoptu okładamy papierem do pieczenia.
  2. Na parze topimy czekoladę -  Mały rondelek umieszczamy na palniku kuchenki  wlewamy do niego szklankę wody a na jego górze umieszczamy małą miseczkę do której wkładamy czekoladę , gdy zacznie topnieć lekko mieszamy ją łyłeczką .
  3. Roztopioną czekoladę rozlewamy np. łyżeczką na papierze umieszczonym na naszej blaszce.
  4. Wykonanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy do małej miseczki . Białka ubijamy mikserem w około 2l misce, stopniowo dodając do nich cukier (miksujemy- przy czym masa białkowa będzie coraz gęściejsza) , następnie dodajemy żółtka doprowadzając do połączenia się skladników.
  5. Do masy przesiewamy mąki przez sitko. I delikatnie na niskich obrotach miksera łączymy wszystkie składniki ciasta.
  6. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę z papierem i czekoladą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C na 8-10 minut ( ja wstawiłam na 10 bo jakoś się bałam ,że ciasto może się nie dopiec).
  7. Po tym czasie biszkopt wyciągam z piekarnika. 
  8. Po upływie około 2-5 minut możemy ciasto wyciągnąć z blachy nie odrywając papieru do pieczenia zwijamy biszkopt do środka . Zwinięte zostawiamy na stole do czasu aż wystygnie. 
  9. W tym czasie robimy krem miała być bita śmietana z owocami ale Pan M nie miał na nią ochoty i wybrał krem ajerkoniakowy Dr. Oetker, który był w domu od przyjazdu rodziców. Polecam wykonać go z 1/3 proszku i składników potrzebnych, aby nie marnować go tak jak ja :) W końcu aby wykonać roladę nie potrzeba wiele kremu szczególnie jak mamy w niej równiez truskawki i brzoskwinie z puszki pokrojone w drobną kostkę:) 
  10. Gdy krem jest już gotowy a biszkopt ostygł. Delikatnie go rozwijamy i ściągamy z niego papier. Cały biszkopt (od strony gdzie nie ma czekolady) leciutko smarujemy kremem i kładziemy odrobinę owoców . Tak przygotowaną roladę zwijamy jak najmocniej się nam uda pilnując by ciasto przypadkowo gdzieś nie pękło. I zawijamy w folię spożywczą ( by zachowała odpowiedni kształt) i wkładamy na conajmniej 2 h do lodówki.
  11. Po tym czasie możemy roladę rozwinąć z foli i ułożyć na talerzu :) odcinając pierwszy i ostatni plaster rolady by ładnie się prezentowała .

 

Smacznego!

środa, 22 maja 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/22 22:02:50
Bardzo apetyczna ta rolada, z przyjemnością bym zjadła :)
-
Gość: veggie, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/05/23 11:50:57
Łał, rewelacyjna Ci wyszła, mam nadzieję, że jeszcze nie jedną upieczesz, dziękuję za linka i pozdrawiam :-)
-
anetin
2013/05/24 10:35:50
bardzo ładna Ci się udała, fajny pomysł z tymi czekoladowymi wzorkami :)
-
Gość: Marta, 89.191.129.*
2013/08/22 07:23:37
Wczoraj spróbowałam Twojej! Wczoraj upiekłam swoją! i wczoraj zjedliśmy prawie całą!! Wyszła pyszna!! krem dałam waniliowy ze względu na dzieciaki!