Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rogaliki z makiem , marmoladą i powidłami

 Rogaliki chodziły za mną długo :) aż do wczoraj .

Na portalu społecznościowym ukazało się zdjęcie pięknych rogalików

no i dzięki www.ciasta.net zrobiłam własne dostosowałam je do tego

co mam w lodówce bo troszkę drożdży mi zabrakło ,

roztopiłam margarynę no i dodałam więcej mąki i byłam w szoku ,

że wyszły takie pyszne leciutkie,

kruchutkie i jednocześnie mięciutkie naprawdę gorąco polecam zarówno swój przepis jak i tamtej Pani :)

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 230g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40-50 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru Diamant
  •  szczypta soli

Dodatki:

Wedle uznania:

  • u mnie : marmolada owocowa i różana , mak gotowy z puszki oraz powidła
  •  można dać również nutelle 
  • sezam do obtoczenia ciasta z zewnątrz 

 Wykonanie:

 

 

  1. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku mieszając. 
  2. Do głębokiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  3. Dodajemy jajka, rozpuszczone drożdże, cukier waniliowy i sól. Delikatnie mieszamy wszystko razem
  4. Margarynę rozpuszczamy ( ja to zrobiłam tak jakby na parze . Do małego garnka nalałam szklankę wody na górę położyłam talerz a na niego miseczkę aluminiową do której włożyłam margarynę dzięki temu margaryny nie musiałam studzić.) I dodajemy margarynę .
  5. Całość wyrabiamy rękoma aż do dokładnego złączenia składników. Jeżeli ciasto jest jeszcze mocno klejące dodajemy troszkę mąki.
  6. Gotowe ciasto zostawiamy w misce która przykrywamy  ściereczką i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Po tym czasie miskę wystawiamy z lodówki i dzielimy ciasto na parę części 3-4 .
  8. Ciasto musimy rozwałkować dość mocno na grubość około 3 mm w kształt koła
  9. Dodając sezam rozsypałam go na stole i położyłam na nim przygotowany trójkącik i lekko przydusiłam do sezamu. Wycięte trójkąty smarujemy delikatnie po całości ulubionymi dodatkami. Następnie pół łyżeczki np. marmolady zostawiamy na środku podstawy naszego trójkąta. I tak zwijamy od podstawy do wierzchołka trójkąta. Tak jak opisałam na obrazku.
  10. Rożki naszych rogalików możemy lekko wywinąć by nadać im odpowiedni kształt.
  11. Blaszkę obkładamy papierem do pieczenia a na nią kładziemy gotowe rogaliki ( które przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem bądź roztrzepanym jajkiem ).
  12. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200*C przez 10-15 minut warto zaglądać do piekarnika mój grzeje dość mocno i starczyło im 10-12 minutek.

 

Smacznego!!!

środa, 01 maja 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
babaluca1
2013/05/02 14:55:11
oj jakie cudne te rogaliki, marzy mi się taki do filiżanki kawy
-
palikaaa
2013/05/02 16:49:24
BABALUCA1@ - proszę poczęstuj się :) naprawdę wyszły pyszniutkie a To moje drugie podejście do rogalików
-
izaa_a
2013/05/04 07:00:00
cudne rogaliczki :))
-
anieczka.k
2013/05/04 14:06:14
Śliczne! a pomysł ze schematem zwijania - -przezabawny :D
-
nathalia8
2013/05/05 18:33:04
poprostu IDEALNE!!!!
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/06 10:16:23
piękne rogaliki, bardzo takie lubię idealne do kawy, na dwa kęsy :)