Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Calzone - pizza w krztałcie pieroga :)

 

Składniki  do Ciasta drożdżowego:

  • szklanka ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka mąki
  • 3szklanki mąki pszennej typ 550 (najlepsza do ciast drożdżowych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Nadzienie :

  • 80g papryki czerwonej
  • 16 g ostrej papryki
  • 140g sera żółtego gouda 
  • 3 g czosnku
  • 30g kukurydzy odsączonej z puszki
  • 80 g cebuli dymki
  • 2 pomidorki koktailowe 
  • 200 g pieczarek 
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/3 opakowania pomidorów z puszki z czosnkiem 
  • oregano, tymianku, bazyli,sól,pieprz czosnkowa,przyprawa do mielonego.
  • sezam

Wykonanie:

  1. Do miski wlewamy szklankę ciepłej wody dodajemy drożdże i  łyżeczkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut (u mnie nasłoneczniony parapet).
  2. Po tym czasie przesiewamy 3 szklanki mąki dodajemy oliwę z oliwek i sól i wyrabiamy dokładnie rękoma aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką kuchenna i odkładamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  3. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy nadzienie. Każdy składnik kładziemy na inny talerzyk.
  4. Oba rodzaje papryki myjemy, odcinamy górę i czyścimy z gniazd nasiennych, następnie kroimy w paseczki które później dzielimy na 4-5 części ala kostkę przesmażamy na łyżce oleju( by były bardziej miękkie)  i dodajemy odrobinę szczypioru z cebuli chwilkę smażąc.
  5. Ser - trzemy na dużych oczkach na tarce
  6. Czosnek -  obieramy i kroimy w paseczki
  7. Cebulki -   myjemy i kroimy w kółeczka przesmażamy lekko na oleju 
  8. Pomidorki -  zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki następnie kroimy na pół.
  9. Pieczarki -  obieramy ,kroimy w paseczki i smażymy na oleju do zmiękczenia, przyprawiamy (u mnie pieprz czosnkowy i sól)
  10. Mięso mielone -  wyciągamy z foli przyprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie po łyżeczce oregano, tymianku, bazyli ) i około  3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego ,sól i pieprz do smaku. Smażymy lekko, odsączamy z tłuszczu przez sito.
  11. Pomidory z puszki wkładam do miseczki i blendujemy dodajemy bazylię i pieprz czosnkowy)
  12.  Po upływie 1,5 h   możemy spokojnie podzielić ciasto na 3-4 części.(Ja z racji tego ,że robiłam po raz pierwszy Calzone  i dawno nie robiłam ciasta drożdżowego podzieliłam je na dwie części . Wyszły bardzo duże pierożki :)Mój luby podołał zadaniu i zjadł całego po wcześniejszym przekopaniu części ogrodu heh a mi zostało pół na śniadanko :) ).
  13. Ciasto rozwałkować dość cienko (ja podsypałam sobie blat sezamem ale można też mąką aby nie lepiło się do stołu.)
  14. Ciasto w kształcie przypominające koło smarujemy zblendowanymi pomidorami obsypujemy serem. Na dolnej połowie układamy pieczarki ,paprykę, cebulę, pomidorki,czosnek,i kukurydzę. 
  15. Składam na pół i zlepiam brzegi ciasta. Na kształt pieroga.
  16. Wstawiamy na blaszkę u mnie na papierze do pieczenia a póżniej do nagrzanego piekarnika na 250*C na około 14-15minut.

Smacznego !

sobota, 20 kwietnia 2013, palikaaa

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/20 21:08:57
mniam, bardzo lubię! :)
-
excellenceinmindandbody
2013/04/20 21:09:10
wyśmienite ;)
-
Gość: veggie, *.adsl.alicedsl.de
2013/04/29 20:22:33
Świetnie wygląda i nawet mogę sobie wersję wegetariańską wyobrazić :-)
-
palikaaa
2013/04/30 15:57:53
veggie@ - Oj z chęcia bym się zapoznała z tą wersją :) muszę kiedyś spróbować jakiś z Twoich przepisów jak tylko będę miała wymyślony obiad na szybko dla mojego mięsożercy :) Może polecisz mi coś smacznego? - tylko bez szpinaku ..
-
izaa_a
2013/05/04 06:59:42
od dawna juz mam chęć ją zrobić i zawsze jakos weny brak. twoja wygląda bardzo apetycznie :)
-
mariola1903
2013/05/05 22:28:10
Wygląda przepysznie, uwielbiam calzone