Blog > Komentarze do wpisu
Karpatka

Ciasto Składniki:
- 4 jajka
- 1szkl wody
- 1 szkl mąki
- 70g margaryny + 3g do obsmaowania blaszki
- kaszka manna do posypania blaszki

Wykonanie:
- Wodę wlewamy do rondelka wkładamy 70g margaryny i czekamy aż się rozpuści .
- Następnie dodajemy mąkę cały czas mieszając aż do połączenia się składników.
- Rondelek zestawiamy z gazu aby masa przestygła następnie dodajemy jajka i miksujemy całość do czasu aż składniki się połączą a masa nie będzie posiadać grudek.
- Blachę o wymiarach 20*30cm wysmarowujemy margaryną i posypujemy kaszką manna( najlepiej wtedy ciasto odchodzi , nie stosuje się przy tym cieście papieru do pieczenia) i rozprowadzamy ciasto. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 180*C na czas 30-35 minut .
W czasie pieczenia ciasta przygotowuje budyń.
Składniki na krem budyniowy(karpatkowy):
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 bądź 1 szkl cukru
- 3/4 bądź 1 kostki margaryny
- cukier wanilinowy
- żółtko jajka
Wykonanie:
- Do pół litrowego kubka wsypujemy obie mąki i wlewamy 125ml mleka energicznie mieszamy do czasu aż pozbedziemy się grudek.
- Nastepnie dodajemy żółtko i mieszamy z resztą wymieszanych składników.
- Na kuchence rozpalamy palnik i stawiamy na nim rondelek z 375 ml mleka oraz cukrem i cukrem wanilinowym mieszając aż do roztopienia.
- Następnie gotujemy budyń wlewając przygotowany rozczyn do gotującego się mleka.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- W miseczce siekamy margarynę na drobne kawałki i miksujemy mikserem stopniowo dodając ostudzony budyń. Krem musi być jednolity.
Wykończenie Ciasta:
- Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Następnie dzielimy je na pół aby dół i góra ciasta była osobno.
- Dół ciasta pozostawiamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy .
- Następnie na masę budyniową nakładamy górę ciasta lekko dociskając.
Ciasto można udekorować czekoladą bądź cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
niedziela, 03 marca 2013, palikaaa