Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Karpatka

 

Ciasto Składniki:

  •   4 jajka
  •   1szkl wody
  •  1 szkl mąki
  •    70g margaryny + 3g do obsmaowania blaszki
  •   kaszka manna do posypania blaszki

 

Wykonanie:

  1. Wodę wlewamy do rondelka  wkładamy 70g margaryny i czekamy aż się rozpuści  .
  2.  Następnie dodajemy mąkę cały czas mieszając  aż do połączenia się składników.
  3.  Rondelek zestawiamy z gazu  aby masa przestygła następnie dodajemy jajka i miksujemy całość  do czasu aż składniki się połączą a masa nie będzie posiadać grudek.
  4. Blachę o wymiarach 20*30cm wysmarowujemy margaryną i posypujemy kaszką manna( najlepiej wtedy ciasto odchodzi , nie stosuje się przy tym cieście papieru do pieczenia) i rozprowadzamy ciasto. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 180*C na czas 30-35 minut .

W  czasie pieczenia ciasta przygotowuje budyń.

Składniki na krem budyniowy(karpatkowy):

  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 bądź 1 szkl cukru
  • 3/4 bądź 1 kostki margaryny 
  • cukier wanilinowy 
  • żółtko jajka

Wykonanie:

  1. Do pół litrowego kubka wsypujemy obie mąki i wlewamy 125ml mleka energicznie mieszamy do czasu aż pozbedziemy się grudek.
  2. Nastepnie dodajemy żółtko i mieszamy z resztą wymieszanych składników.
  3. Na kuchence rozpalamy palnik i stawiamy na nim rondelek z 375 ml mleka oraz cukrem i cukrem wanilinowym mieszając aż do roztopienia. 
  4. Następnie gotujemy budyń wlewając przygotowany rozczyn do gotującego się mleka.
  5. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W miseczce siekamy margarynę na drobne kawałki i miksujemy mikserem stopniowo dodając ostudzony budyń. Krem musi być jednolity.

Wykończenie Ciasta:

  1. Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2.  Następnie dzielimy je na pół aby dół i góra ciasta była osobno.
  3.  Dół ciasta pozostawiamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy .
  4. Następnie na masę budyniową nakładamy górę ciasta lekko dociskając.

Ciasto można udekorować czekoladą bądź cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.

 Smacznego!

niedziela, 03 marca 2013, palikaaa

Polecane wpisy