Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i białą czekoladą

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru Diamant
  • łyżka cukru waniliowego 
  • 400 ml -duży kubek jogurtu naturalnego 
  • 7 łyżek rumu   
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w podanej kolejności Z WYJĄTKIEM  RUMU( JEST ON DO NASĄCZENIA CIASTA)wymienionej na liście składników. 
  2. Ciasto wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. 
  3. TAk przygotowaną masę wylewamy na prostokątną formę  20x30 cm, wyłożoną pergaminem.
  4.  Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30 minut. -do suchego patyczka ( wykałaczki).
  5. Gotowe ciasto wystawiamy do ostygnięcia.
  6. Ostygnięte ciasto wykładamy z blaszki i delikatnie odrywamy papier do pieczenia, następnie wkładamy spowrotem do blaszki i lekko ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta by łatwiej go nasączyć rumem .

                                 
Składniki na warstwę białą:

  • 400-500 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukieu pudru Diamant
  • 2 białe czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
  • wiórki kokosowe


  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej . 
  2. Zagotować wodę w czajniku. Zalać  3 łyżeczki żelatyny  1/3 szklanki gorącą wodą ( mieszamy do rozpuszczenia i czekamy aż ostygnie. 
  3.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem z jedną łyżką cukru pudru Diamant. 
  4. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).

 

Nasączony spód ciasta czekoladowego obkładamy białą masą  wyrównujemy. Górę ozdabiamy ładnym wzorem za pomocą wybrzuszenia  łyżki .Następnie całość opruszamy wiórkami kokosowymi i innymi ozdobami wedle uznania . Ciasto trzymamy w lodówce gotowe do spożycia po około 1 godzinie chłodzenia.

Smacznego!!

niedziela, 17 lutego 2013, palikaaa

Polecane wpisy