Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kostka Alpejska
Przepis ze zmianami gdyż nie do końca byłam zadowolona ze spodu ciasta na załączonym zdjęciu.

 

 

Składniki na biszkopt:

  • jaja - 6 sztuk
  • cukier - 1 i 1/2 szkl.
  • mąka - 2 szkl.
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • 2-3 łyżek kakao

 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, jeszcze razem ubić, potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec 35 min. w temp. 180 st. C.Następnie chłodzimy. I cienką warstwę biszkoptu skrajmy aby lepiej biszkopt przyjął poncz   którym go nasączymy. 

A o to składniki na pącz:

  • 2/3 szkl kawy
  • 3 łyżki wódki

 

Odsączoną kawę od fusów (może być również rozpuszczalna), mieszamy z wódką . I nasączamy biszkopt. Następnie poncz odstawiamy na bok gdyż będzie nam potrzebny do nasączenia herbatników. 

Składniki do masy kajmakowo-bezowej:

 

Masło ucieramy mikserem stopniowo dodając masę kajmakową .Do wyrobionej i jednolitej masy wykruszamy bezy na początku dość drobno następnie w większych kawałkach by było je wyraźniej czuć -najlepiej posłużyć się łyżką starannie mieszając w wspólną masę .

na tą masę nakładamy pojedynczo 200 g herbatników(jeden przy drugim) i nasączamy je ponczem.

Na nasączone herbatniki nakładamy 

MASĘ  ŚMIETANOWĄ :

  • 660 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny( rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody),bądź usztywniacze do śmietany

Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder cały czas miksując a na sam koniec żelatynę bądź usztywniacze .Miksujemy by nie powstały grudki.

Na koniec ciasto dekorujemy starta słodką  czekoladą .Ciasto przechowujemy w lodówce!

Smacznego!


wtorek, 06 listopada 2012, palikaaa

Polecane wpisy