Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Durszlak.pl przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Torcik biszkoptowo-jabłkowo- śmietanowy



 

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g
  •  4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  •  75 g płatków migdałowych

Nadzienie:

  • 600 g obranych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1 Galaretka o smaku cytrynowym 

Krem:

  • 1 łyżka Żelatyny
  •  500 ml śmietanki (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru pudru



 

Tort będę piekła w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia.

  1. Do miski wkładam masło i ucieram je mikserem.
  2.  Następnie dodaję cukier puder, cukier wanilinowy  i miksując stopniowo dodaję po jednym jajku.
  3.  W osobnej miseczce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewam przez sito wprost do masy.
  4.  Mieszam wszystko mikserem na jednolitą masę.
  5.  Ciasto przekładam do tortownicy, wyrównuję, a na wierzch(górną warstwę) sypię płatki migdałowe.
  6.  Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 55 minut w temperaturze 180 stopni.


W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku przygotuję nadzienie. 

  1. Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne i kroję w cienkie plasterki.
  2.  Jabłka mieszam ze świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. 
  3. Do garnuszka wlewam sok jabłkowy, dodaję jabłka i często mieszając gotuję na małym ogniu do miękkości. 
  4. Garnek zdejmuję z ognia, dodaję galaretkę i dokładnie mieszam do rozpuszczenia się galaretki.


Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.

  • Następnie przekrawam ciasto na dwa blaty.
  •  Dolny blat kładę na płaskim talerzu i nakładam obręcz od tortownicy.
  •  Wystudzoną masę jabłkową rozsmarowuję równomiernie na dolnym blacie ciasta i wkładam do lodówki do stężenia.

Teraz przygotuję krem.

  •  Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno mikserem, a pod koniec ubijania dodaję cukier puder.
  •  W oddzielnej miseczce namaczam żelatynę z 4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzewam w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej uważając, żeby ich nie zagotować.
  •  Kiedy żelatyna przestygnie dodaję do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszam ze sobą. 
  • Kolejno dodaję wymieszaną żelatynę do reszty bitej śmietany i dokładnie ze sobą łączę.
  •  Bitą śmietanę rozsmarowuję na masie jabłkowej, przykrywam drugim krążkiem ciasta, lekko dociskam i wkładam na godzinę do lodówki.


Jeśli nie dodaliście płatków migdałów przed pieczeniem ciasta wersję tę można troszkę osłodzić.Na górnej części biszkoptu  rozsmarowuje gotową masę korówkową i posypuję płatkami migdałów.
Życzę smacznego i zapraszam na kolejne przepyszne przepisy.

środa, 01 sierpnia 2012, palikaaa

Polecane wpisy